Meztelenek és holtak és könyvek

Neves személyiségek, hírességek magánkönyvtárát, könyvgyűjteményét bemutató sorozatunk mostani részében az amerikai próza- és újságírás úttörőjeként is nevezett Norman Mailer bibliotékájába invitáljuk olvasóinkat. A kétszeres Pulitzer- és egyszeres Nemzeti Könyv-díjas Mailer több értékkollekciója között a Wilkes-Barre-ban lévő egyetem birtokában van az író egykori könyveinek és személyes tárgyainak múzeumszerű gyűjteménye.

Kép forrása

A beatirodalmi előfutára

Norman Mailer nem volt egy unalmas alak, mint oly sok író, akik regényeikben vadulták ki magukat, Mailer a regények írásán túl társadalomtudományi esszéket is írt (ezek közül leghíresebbje talán A fehér néger, ami a beatirodalmi forradalom előfutára volt.), illetve színdarabokat, forgatókönyveket is alkotott, mi több színházban rendezett is, de ne feledjük, hogy hatszor nősült, ami már-már ugyancsak művészetszámba megy. És ha ez még nem lenne elég, ott van politikai aktivitása, mely először írásaiban nyilvánult meg, később, a lázas hatvanas években már tüntetéseken, gyűléseken vett részt, egy alkalommal le is tartóztatták egy Vietnámi háború-ellenes megmozduláson. Leghíresebb regénye az első, az 1948-ban először kiadott Meztelenek és holtak, mely minden magára valamit is adó magyar értelmiséginek ott volt a helye a könyvespolcán a 70-es, 80-as években. Közel tucatnyi regénye mellett számos műfajban alkotott, így például életrajzírásban is jeleskedett, Picasso, Muhamad Ali és mások biográfiája mellett 50-es évekbeli barátnője, Marilyn Monroe-ét is megírta.

Kép forrása

Hatméteres Mailer portré

A fent említett Wilkes Egyetemen 2019. október 10-én nyílt meg a Norman Mailer Room, ahol a híres alkotó egykori dolgozószobájának másolatával találkozhatnak a látogatók. Az egyetem ezen részén az író kézirat- és emlékgyűjteményén túl magánkönyvtára is a kiállítás része. Mint az intézmény honlapján olvashatjuk, Mailer alapító elnöke volt a Wilkes Maslow Family Graduate Creative Writing Program tanácsadó testületének, mely a szárbaszökkenés előtt álló írópalánták gondozásával foglalkozott. A Mailer-múzeumi részleg az egyetem Farley nevű könyvtárában kapott helyet, itt az író Princetown-ban egykor volt dolgozószobájának másolatával, egész pontosan azok bútormásolatával idézi meg őt. Mint a honlapon olvasható: „A kiállított gyűjtemény elemei közé tartoznak a könyvespolcok, Norman Mailer fa íróasztala és a fából készült forgószék több párnával. Jól látható egy élénkzöld tábla, rajta a „Bellevue” felirattal, amelyet Mailer tartott a manhattani Bellevue Kórház osztályán eltöltött 17 napjának emlékeztetőjeként.”

A főszerepet a 4000 kötetes magán könyvállomány jelenti, mely az író brooklyn-i otthonából és az említett princetown-i ingatlanból származik. A teljes kollekció Mailer hívatalos életrajzírója, egy bizonyos J. Michael Lennon és kedves felesége, Donna Lennon adománya. A múzeumi, könyvtári rész különleges éke egy hatméteres Norman Mailer portré, melyet Nancy Ellen Craig festő készített, s amelyről mindig elmesélik az oda látogatóknak, hogy ez az egyetlen portréfestmény az íróról, melynél saját maga pózolt. A fentiek mellett az egyetemi könyvtár egy olyan különszobát is kialakított, melyben Mailer Pulitzer-díjra és National Book Award-ra vonatkozó idézeteinek kaptak helyet. A teremben a híres alkotó kitüntetései, számos könyvének aláírt kiadásai és egyéb emléktárgyak találhatók.

Kép forrása

Így láttuk Mailert

Az említett Lennon házaspár külön honlapot működtet, ahol az „így láttuk Norman Mailert”-vonalon mesélnek a híres  író életének különféle részleteiről, így a fent leírt könyvtárról, annak eredetéről. Így írnak: „Feleségemmel katalogizáltuk a könyveket a három könyvtárban: Provincetownban körülbelül 1000 kötetet; a Brooklyn Heights lakásban, amely az East River Buttermilk-csatornájára néz, körülbelül 3400; íróstúdiójában a DUMBO-ban (Down Under the Manhattan Bridge Overpass) további 1500. Körülbelül 1200 referenciakönyv és negyvennéhány kiadott könyvének számos külföldi kiadása része archívumának, amely 2005-ben az austini Texasi Egyetem Harry Ransom Központjába került. Néhány évvel Mailer halála után könyvtárának többi része adományozta a pennsylvaniai Wilkes-Barre-i Wilkes Egyetemnek, ahol kreatív írást tanítok.”

A folytatásban J. Michael Lennon sorra veszi a Mailer-könyvállomány tagrészeit, s elmondja, hogy az író kortárs alkotóinak első kiadású példányait is gyűjtötte, emellett persze a saját első kiadásújait is, melyekből Lennon elmondása szerint, a különböző felolvasóestekre nem vitte az egész könyvet, könyvek iránti tiszteletlenséggel, csak azokat a lapokat – kitépve a kötetből – melyeket felolvasni akart. A kötetek között nagy számban találhatók költészetiek, továbbá brit, dél-amerikai és francia írók regényei, de sok klasszikus szerző – így többek között Dosztojevszkij, Green, Stendhal, Tolsztoj, Spengler, Wolf, Marx, Hemingway, Steinbeck, Borges – műve szerepelnek még gyűjteményében.