Séta a Gandhiról elnevezett könyvtárban

Híres emberek könyvtárait bemutató sorozatunkban ezúttal a távoli kelet legnagyobb formátumú gondolkodójáról, politikusáról, polgárjogi mozgalmáráról elnevezett, nyugat-indiai területen található intézetbe kalauzoljuk el olvasóinkat. A Mahatma Gandhi Könyvtár az ugyanilyen nevű intézet keretein belül működik, immár 48 éve.


Puritán polcrendszer

Mahatma Gandhi élete maga volt a puritánság, melyben nem igazán volt jellemző a szerzési vágy. Az 1869-ben született és 1948-ban elhunyt indiai jogász, politikus és spirituális vezető a róla elnevezett könyvtár honlapján olvashatók szerint csupán 100 darab személyes könyvtáraként aposztrofálható kötet, melyet a neves személyiség az utókorra hagyott, de műveinek sorát 1800 könyv teszi ki. Az 1975-ben létrehozott intézményi könyvtárban – a róla közzétett fotók tanulsága szerint – minden különösebb belsőépítészeti igényesség nélkül, mondhatni amolyan dexion-salgó-kinézetű polcokon helyezték a könyvállományt. A létesítményről így írnak honlapjukon: „A Mahatma Gandhi Intézet Könyvtárát, mint nélkülözhetetlen partnert a tanítás és tanulás, a tantervfejlesztés és a kutatás támogatására hozták létre a Mahatma Gandhi Intézetben. A könyvtár fő célja a tudásforrások és szolgáltatások azonosítása, rendszerezése, megőrzése és hozzáférés biztosítása az intézet oktatói, hallgatói és dolgozói, valamint a nagyközönség információs igényeinek kielégítésére.”


Különleges gyűjtemények

A 112 ezer tételből álló gyűjtemény több egységre osztva várja a közönséget. A fenti teljes volumenen belül a könyveken kívül e-könyvek, folyóiratok, hanglemezek, online adatbázis, fotótár, videótéka, speciális kollekciók és kéziratok találhatók. Az egyik legnagyobb tételrészt az úgynevezett Általános Könyvgyűjtemény, mely mintegy 55 ezer angol és francia nyelvű kötetet foglal magában, amelyek a következő főbb tanulmányi területeket fedik le: keleti filozófia, vallás, oktatás, társadalomtudományok, nyelvek és nyelvészet, képzőművészet, indiai zene és tánc, irodalom és történelem. A könyvtár állományát az ázsiai nyelvek szerint is lehet szortírozni, mely szerint a kötetek között hindi, tamil, urdu, telugu, marathi, mandarin és szanszkrit nyelven írott példányok találhatók. A nagy halmazon belül több híres gyűjtemény várja az olvasókat. Így többek között a Mauritana-kollekció, melyben 2500 Mauritiusról szóló és/vagy mauritiusi szerzők által írt könyvből áll. Ugyancsak része az állománynak a Gandhiana Gyűjtemény, melyről, mint már írtuk a névadó egykori könyveinek kollekciója, melyben az általa írt és az általa olvasott más szerzők művei találhatók. Az intézmény 50 különböző folyóiratra fizetett elő az induláskor így ebben a szekcióban az eltelt közel fél évszázad tudományos-, népszerű- és helyi újságjai találhatók meg.

Az intézmény arról is tájékoztatja a közönséget, hogy falain belül érhető el a Hindusztáni Prachar Sabha által adományozott könyvgyűjtemény, mely 1357 hindi, 144 urdu és 145 angol nyelvű kiadvány, könyv által adott széles skálát kínálja az olvasóknak. Érdekesség, hogy ez a kollekció már 1942-ben létrejött, mégpedig maga Gandhi irányításával, akinek ezzel a kiskönyvtárral a széles indiai publikum közművelődési tájékoztatása volt a fő célja. Ugyancsak a Mahatma Gandhi Könyvtár része a Jesseraming kollekció, melyet a néha nagykövetről neveztek el, akinek mintegy 200 könyvkülönlegessége található ebben a szekcióban. A személyes iratokon túl a társadalmi-gazdasági és politikai fejlődéséről szóló sajtóanyagok, cikkek és egy kisebb fotókészlet is megtalálható.


Célszerűen bonyodalommentes

A 21. század több gyűjteményrésznél képviselteti magát, már ami az új technikai vívmányokat illeti. A Mediatheque Space-t akár még audio-vizuális fejlődéstörténeti tárnak is hívhatnánk, hiszen itt a hangszalagoktól, videoszalagoktól indulva a CD-ken, DVD-ken át jutunk el és digitális formátumokig, rajtuk sok-sok zenei anyaggal, hangoskönyvvel, dokumentumfilmmel, filmmel.A könyvtárban, hasonlóan a mai modern bibliotékákhoz, online hozzáférést biztosítanak könyvekhez, szám szerint 15 ezerhez, illetve ilyen módon olvashatók el a fent említett folyóiratok digitalizált változatai is.

A könyvtár, illetve az annak otthont adó intézmény honlapja a könyvespolcok egyszerűségének megfelelően inkább célravezető, mint túlbonyolított, benne a létesítmény teljes és részletes története, az azon belül folyó oktatási, nyelvtanulási, néprajzi, múzeumi, művészeti, kiadói-nyomtatási, kutatási, levéltári munkák területeinek rovatonkénti felsorolása, a falakon belül megvalósuló programok kínálata, az itt elérhető szolgáltatások listája és sok más hasznos információ.

Képek forrása