Pocahontas, a „kis ledér”

Az 1995-ben bemutatott amerikai Walt Disney Pictures gyártásában készült animációs játékfilm története eltér a valóságtól, ám a címszereplő és a mesében fellelhető karakterek közül többen is valóban léteztek. John Smith, aki a mese szerint pénzéhes angol telepesekkel érkezett az Újvilágba, ténylegesen megérkezett és megismerkedett az egzotikus szépségű indián hercegnővel, Pocahontassal, azonban nem fedezték fel együtt a vadont a mosómedve és a kolibri mókás társaságában.

Kép forrása

Az igazi Smith

Miután az 1600-as évek elején az angolok bevonultak Virginia gyarmat területére, hogy egy mocsaras félszigeten megalapítsák Jamestownt – mely az első állandó angol település a mai Amerikai Egyesült Államok területén – a környék különböző őslakos törzsei hol érdeklődve, hol kétkedve figyelték az eseményeket. A közelben élő powhatan törzs és annak főnöke, Wahunsunacock ellenszenvvel közelített a betolakodók felé.

Jamestown vezetésére a Virgina Company által választott tanács tagja, John Smith és csapata lett kijelölve. A legenda szerint egyik felderítő expedíciójuk során messzebb kerültek a tábortól és megtámadták őket a bennszülött indiánok. Egyedül Smith maradt életben, de az ő fejét is egy kőre helyezték éppen, megkezdve a kivégzését, amikor a törzsfőnök leánya, Pocahontas előugrott és rávetette magát, hogy megakadályozza a tettet. Powhatan főnök a gesztust látván kegyet gyakorolt, meghagyta a betolakodó életét, ám fogságban tartotta.

Kép forrása

Az igazi Pocahontas

A sztori hitelességén sajnos csorba esik, ugyanis Smith módszeresen dokumentálta a vele történteket, a fenti események azonban nyomokban sem lelhetők fel akkori beszámolóiban. Bár kutatók szerint ez idő tájt keletkezett írásai főleg földrajzi és etnográfiai tárgyúak voltak, meglehet, hogy ott nem érezte szükségét egy ilyen személyes élmény elmesélésének. Az esetről csak egy 10 évvel későbbi Pocahontas-nak íródott levelében tesz említést, aki akkor már megkeresztelkedett, férjes asszony volt. Így a hős kislány története szolgálhatott praktikus célokat is, befolyásos támogatók szimpátiájának elnyerését Pocahontas és Amerika tágabb ügyének érdekében.

A Disney produkció által szeretetről, szerelemről és őszinte barátságról szóló, mesés kalandokkal ötvözött cselekmény kicsivel romantikusabb és vidámabb, mint a hétköznapok. Azonban Pocahontas valódi élete is kellőképpen izgalmas és érdekes lehetett.

A Pocahontas valójában gyermekkori becenév volt, melyet kacér természete miatt kaphatott, kutatók ugyanis „kis ledér”-nek fordították. Eredeti neve Matoaka, mely egyaránt lehet „játékos kedvű” és „legkedvesebb lányom” is. Több dokumentáció megerősíti, hogy Wahunsunacock számos gyermeke közül vélhetőleg valóban ő volt a kedvenc, hiszen fontos találkozókra is elkísérhette apját, illetve, ha John Smith megmentése igaz, akkor bizonyos esetekben apja akaratának is ellenszegülhetett.

Smith írásos dokumentumai alapján azonban valószínű, Pocahontas többször ellátogatott Jamestown-ba, amikor az angolok éheztek, élelmet vitt nekik. Minden bizonnyal kedvelhették egymást, ugyanis amikor Smith visszautazott Angliába, elterjedt a híre, hogy meghalt. Ennek hallatán Pocahontas évekig nem kereste fel Jamestownt. Testi vonzalom viszont feltehetően nem alakult ki közöttük, hiszen Pocahontas nagyjából 12 éves lehetett, Smith pedig 27 éves volt.

Kép forrása

Rebecca Rolfe

Ami egészen biztos, hogy Jamestown nehezen fejlődött. Az angolok úgy tervezték, hogy aranyat találnak majd itt, valamit a keresztény hitet is sikerül elterjeszteni, azonban egyik elgondolás sem hozta meg a várt sikert. Nemesfémet nem találtak és az indiánok sem óhajtottak változtatni életmódjukon. Egy idő után a szórványos atrocitások nyílt háborúba csaptak át. Samuel Argall kapitány pedig foglyul ejtette Pocahontast és Thomas Dale, Jamestown kormányzója elé vitte. Megüzenték a törzsfőnöknek, hogy milyen követeléseknek kell eleget tennie, ha szeretné visszakapni lányát. Aki a korábban foglyul ejtett angol túszokat szabadon engedte, az elrabolt európai fegyvereket és szerszámokat azonban nem szolgáltatta vissza, így lánya tartós angol fogságban ragadt. Ezalatt oktatták a keresztény hitre és az angol szokások iránt is élénken érdeklődött. Megismerkedett egy John Rolfe nevű telepessel, akivel össze is házasodtak. Keresztelkedése után a Rebecca nevet kapta, a frigyet követően Rebecca Rolfe néven élt tovább. Ez volt Észak-Amerika történelmének első rasszok közötti házassága és ő volt az első indián nő, aki Európába látogatott. Egy fiuk született, Thomas. A házasság pedig – ideglenesen ugyan – de békét teremtett az őslakosok és a gyarmatosítók között. Pocahontast, azaz Rebecca Rolfot Angliában érte a halál, egy fertőző betegség következtében.