A könyvtárteremtő író

Híres emberek könyvtárait bemutató sorozatunk újabb részében Mark Twain amerikai író, humorista, vállalkozó, kiadó és előadó bibliotékájába látogatunk el olvasóinkkal együtt. Az egyik legnagyobb 19. századi amerikai prózaíró könyvtára a kaliforniai Redding városában található, ott, ahol az írólegenda elhunyt.

kép forrása

Gyászból lett könyvtár

Egy toszkán stílusú villa ad otthont a Mark Twain Könyvtárnak, mely lakhelye is volt 1908-tól, egészen 1910-ig bekövetkezett haláláig.  A ma látható épület az az egykori reddingi ház másolata, mivel az eredeti leégett. Stormfield. Így nevezte Twain ezt a birtokot, és rajta lévő olasz stílusú főépületet is, mely elnevezést Stormfield kapitány látogatása a mennyországban című novellájából vette. De ne rohanjunk előre, nézzük az intézmény históriáját!

A 28 hektáros ranchon lévő könyvtár épülete tehát az eredeti nevén Samuel Langhorne Clemens nevű szerző utolsó lakhelye volt. Az alapító maga Mark Twain volt, az alapítás dátuma pedig 1908. Az ingatlan megszerzése úgy történt, hogy Albert Bigelow Paine, Mark Twain életrajzírója ajánlotta a neves szerzőnek, hogy vásárolja meg ezt a területet Reddingben, melyen Twain utolsó két évét élte, illetve a halál is itt érte őt. Az intézmény honlapján így írnak az első lépésekről: „A Reddingbe költözést követő öt hónapon belül Twain új szomszédaival együtt megalakította a Mark Twain Library Association-t, amely a mai napig irányítja a könyvtárat. (A Twain család az író halála után nem élt itt sokáig, az ingatlant, benne a könyvtárat a köz javára, a városnak adományozták.) Az Umpawaug úton lévő, használaton kívüli kápolnát az első könyvtárként helyezték üzembe, és az író és sok barátja által adományozott könyvek alkották az első gyűjteményt.”

kép forrása

Kicsiknek, nagyoknak

A könyvállomány fejlesztésére Mark Twain többféle akciót szervezett, melyek közül kétségkívül az egyik legkülönlegesebb volt, amikor nagyobb lánya, az operaénekes Clara szereplésével jótékonysági estet adott a tehetősebb közönség számára. A könyvtár kialakításához végül egy családi tragédia segítette az írót, 1909-ben elhunyt kisebb lánya, Jeane, akinek a farmját eladta a család, s az összeget teljes egészében a Stormfield-ban lévő ingatlan könyvtárfejlesztésére fordítottak. Ugyancsak szomorú vonatkozás, hogy mire elkészült a bibliotéka, 1910-ben, Mark Twain meghalt, így már nem láthatta utolsó nem irodalmi műve beteljesedését.

A könyvtár ebben az eredeti első állapotában sokáig működött, illetve a könyvállomány és az olvasók számának növekedésével 1972-re megnégyszereződött a területe, köszönhetően egy újabb szárnnyal való megtoldással. A létesítményt 2000-ben modernizálták, melynek egyik eredményeként gyermekek számára külön részleggel egészítettéki ki a korábbi épületet.

A könyvtár zavarbaejtően széles választékában központi szerepet kaptak a gyerekeknek, ifjúságnak szánt kötetek részlege, egyben követve az írólegenda hagyományos olvasóközönségének kiszolgálását. Itt többek között megtalálhatók az óvodásoknak szóló táblakönyvek, a nagyobbaknak való népmesei kötetek, a tinédzsereknek szánt művek, az iskolásoknak ajánlott ismeretterjesztő kiadványok, az olvasási készségekkel küzdőknek készített könyvek, továbbá szakkönyvek, klasszikus szépirodalom és persze audio-vizuális anyagok, filmek, zenék, oktatóanyagok, hangoskönyvek is.

Felnőttek számára természetesen szépirodalom, ismeretterjesztő kötetek, régi könyvek, ponyva- és romantikus regények hosszú sora, útikönyvek és életrajzi kiadványok várnak olvasásra. Az intézet továbbá zenehallgatási, illetve zene- és filmletöltési szolgáltatással is bír.

kép forrása

Különleges kötetek

A könyvtár legbecsesebb és egyben legértékesebb kollekciója a Mark Twain-gyűjtemény, ahol az a 300 kötet jelenti a főszerepet, melyet maga az író adott az alapításkor. Ezek között a kötetek között olyan ritkaságok vannak, melyeket csak helyben lehet elolvasni, kikölcsönözni nem lehet. Hasonlóan értékes szekció a Massie-gyűjtemény, melyet adományozójáról neveztek el, s melyben mintegy száz olyan kötet található, melyek Twain gyűjteményével azonosan értékesek, ritkaságszámba menőek és ezért nem kölcsönözhetők. A legnagyobb támogatói, illetve antikvár gyűjtemény itt a Hutchinson-kollekció, mely állományban 1500 kötet található. A gyűjtemény az ókori Egyiptom keleti vallásairól, hiedelmeiről és szokásairól szóló anyagokból, valamint iszlámról, filozófiáról, jógáról, teozófiáról és okkultizmusról szóló könyvekből áll. 

Az intézmény honlapja rendkívül sok információval várja az érdeklődőket. A fejlécen lévő rovatok egyikénél a könyvtár gazdag programkínálatát találjuk, melyből kiderül, hogy külön eseményeket rendeznek felnőtteknek, gyerekeknek, családoknak, fiataloknak. Ahogy már olyan sok tehetős bibliotékában, úgy itt is van 3D-nyomtatóra képzés, illetve az intézmény számos módon kínál a könyvtár működésébe való civil bekapcsolódást, akár könyvklub tagság, programjavaslattétel, online könyvtárfiók létrehozása, működtetése, és számos digitális, technikai szolgáltatás útján.