A legjelentősebb 20. századi német író, neje és fia könyvtára

Híres írók, tudósok könyvtárait bemutató sorozatunkban ezúttal a 20. századi német irodalom legjelentősebbjének tartott Thomas Mann bibliotékáját mutatjuk be olvasóinknak. Mann kultusza a jelenkorban is kiemelkedő, magánkönyvgyűjteményén túl személyes iratait, dokumentumait, jegyzeteit is őrzi a róla elnevezett archívum.

kép forrása

Minden Mannról

A zürichi Thomas Mann Archívum a Eidgenössische Technische Hochschule (Szövetségi Műszaki Főiskola) keretein belül működő intézményrész. Itt található a német írólegenda személyes könyvtára, a szerző művei németül és különböző fordításokban, számos szerzői példány, illetve felesége Katia Mann, továbbá fia, Golo Mann személyes könyvtára is. Mann személyes könyvtárát valamikori lakhelye, kilchbergi házában egykor lévő módon mutatják be a zürichi archívumban, ahol 4300 tétel várja az olvasókat. Ebben nemcsak könyvek, de folyóiratok, újságcikkek, gépiratok is találhatók, illetve ugyancsak része ennek a gyűjteménynek Thomas Mann saját könyvei, németül és más nyelven kiadott példányai is. Az állomány része továbbá a Mann életéről, munkásságáról szóló irodalomtörténeti és irodalmi jellegű könyvek sora, köztük szótárak és enciklopédiák is.

kép forrása

Folyamatos gyrapodás

Az ETH-ban található gyűjtemény sajnálatos érdekessége, hogy a Mann család száműzetése és transzatlanti költözései által kiváltott állandó változásoknak köszönhetően a személyes könyvtár nem tartalmazza az összes Thomas Mann által valaha birtokolt vagy olvasott könyvet. „A most látható bibliotéka elsősorban azokból a másolatokból áll, amelyeket örökösei Thomas Mann halála után a könyvtárhoz tartozóként határoztak meg, és amelyeket a Thomas Mann Archívumnak adományoztak” – olvashatjuk az intézmény történetét bemutató honlapon. Ezzel együtt – ahogy más személyes könyvtáraknál már megszokhattuk – az állomány folyamatosan növekszik, különös tekintettel az író fia, a német–svájci történész, publicista és író Golo Mann haláláig birtokában maradt könyvekhez való hozzáférésre, illetve az egykor a szerző tulajdonát képező könyvek megszerzésére.

Az intézmény honlapján ezt olvassuk a digitalizálási munkákról: „A hagyaték kiváló állapotának köszönhetően a könyvtár betekintést enged abba az irodalomba, amelyet Thomas Mann felkarolt, elolvasott és szövegei forrásaként használt. Sok példányon Thomas Mann saját kezűleg és mások által készített jelölések találhatók, nem beszélve a dedikációkról, betétekről és egyéb használati jelekről.”

kép forrása

Viseletes példányok, igényes digitalizáció

Jellemző a német-svájci precizitására, Mann hagyatéki könyvtárának adatbázisa létrejöttével gyakorlatilag bárki könnyen nyerhet betekintést a gyűjteménybe. Itt nemcsak a kötetek adatai, de a borítók is megtalálhatók, ugyanakkor a szerzői joggal védett könyvek digitális másolatai és teljes szövegei a helyszínen, a Thomas Mann Archívum olvasótermében állnak a közönség rendelkezésére. Érdemes még az író neje, Katia Mann személyes könyvtárát is megemlíteni, mely állomány a feleség 1980-ban bekövetkezett haláláig a már említett kilchbergi családi házban volt. Ennek a kollekciónak 421 tétele van és a kötetek nagy része Katia Mannhoz került dedikált példányként vannak nyilvántartva. Szintén érdekesség, hogy némelyik kötet – mint leírták – „az olvasás és egyéb felhasználás nyomait viseli magán.”

A Thomas Mann Archívum honlapja szikár, ugyanakkor maximális hatékonysággal működő internetes felület, ahol az intézményrész minden vetületéről és területéről teljeskörűen tájékoztatják az érdeklődőt. A kiemelt rovat a fent idézett Archívum, de hasonló érdeklődésre tarthat számot a Kiállítások és az íróról szóló rovat is.