A dzsungel könyve szerzőjének könyvtára

Hírneves írók által alapított, illetve hagyatéki könyvtárait bemutató sorozatunkban ezúttal A dzsungel könyve és a Riki-tiki-tévi regények szerzőjeként népszerűvé vált Rudyard Kipling, illetve az utókorra hagyott könyvtára áll cikkünk középpontjában. Az irodalmi Nobel-díjas angol író és költő elsősorban gyerekeknek írt könyveket, azon belül is regényeket, elbeszéléseket és verseket. Könyvtára a sussex-i Bateman-ben található, ahol egykori házából alakították ki a bibliotékát és az irodalmi múzeumot.


kép forrása

Minden, ami Kipling

Rudyard Kipling, a 19. század végén és a 20. század elején élt és alkotott angol szerző egy 17. században épült egyszerre elegáns és egyszerre természetes környezetbe fészkelt házban lakott. Az ingatlan mostanra olyan komplex rendszerré nőtte ki magát, melyben nemcsak a már említett könyvtár és múzeum, de vízmalommal bíró park, a botanikusok álmát is jelenthető kert, ősfákkal, rejtett tavakkal teli birtok, a sussex-i vadvilágba épített természetes játszótér, étel-ital kiszolgálását nyújtó étterem és persze a kihagyhatatlan souvenir bolt, ahol „minden kapható, ami Kipling”, található.


kép forrása

Szerelem első látásra

A könyvtár maga a létesítmény Bateman-ház elnevezésű részén kapott helyet, mely egy 1634-es építési évszámmal ellátott jakob-kori ház. Kipling és felesége, Caroline 1902-ben vásárolta meg a birtokot, az író ekkor harmincas éveinek végén járt. Az ingatlanról az író ezt jegyezte fel egy helyen: „Már első látásra szeretjük… Beléptünk, és éreztük, hogy Szelleme – a Feng Shui – jó. Végigjártunk minden szobát, és nem találtuk az ősi sajnálkozások, elfojtott nyomorúságok árnyékát, sem semmiféle fenyegetést, bár tény, hogy háromszáz éves a ház, de egy igazi ház, ahol letelepedhettünk.”

A szerelem első látásra nemcsak a házaspár, de az általuk választott ingatlan esetében is működött. Ez bizonyára köszönhető volt a „helyi homokkő lágy meleg színe, a tölgyfa gerendák és lambériák, a teraszos pázsit és a fallal körülvett kert és gyönyörű házat hangulatának, kialakításának.” Itt éltek egészen az író 1936-ben, illetve neje 1939-ben bekövetkezett haláláig. A Bateman-ház ekként maradt meg, ahogy a Kipling-család azt az utókorra hagyta.


kép forrása

Az ő helye volt

Az intézmény honlapja így ír a szobáról, ahol Rudyard Kipling könyvgyűjteménye található: „Ahogy belépünk a dolgozószobába, szinte olyan érzésünk van, mintha Kipling most távozott volna, és bármelyik pillanatban visszatérhet. A könyvekkel szegélyezett falak, a tintafoltokkal borított rendetlen íróasztal és a cigarettaégésekkel tarkított heverő bizonyítják, hogy ez az ő helye volt. Amikor kinézett ebből az ablakból a Dudwell-völgyre, Kipling ihletet kapott a Puck of Pook's Hill és a Rewards and Fairies című könyveinek megírására, amelyek a híres If című verset is tartalmazzák.”

A szobák sorában a hangulatos dolgozószoba után egy kisebb kiállítóterem várja a látogatókat, ahol többek között megtekinthető az írónak 1907-ban adományozott irodalmi Nobel-díja is. Ezek mellett bizonyára érdemes megcsodálni azt a termet, ahol az intézményt működtető National Trust óragyűjteményét állították ki, de szintén élményszámba megy az egykori ebédlő, melynek falait fákat, faleveleket ábrázoló dombornyomott bőr burkolat díszíti. Nagy gondossággal készült el, s alakult ki az intézmény honlapja, melyen az ingatlan komplexum minden egyes részlete, illetve az ott található programok, akciók, szolgáltatások sokaságáról is bőséges és könnyen elérhető információt kaphat az érdeklődő.