A virtuális térben lebegő ódon könyvtár története

Az evolúcióelmélet megalkotásáról elhíresült Charles Darwin könyvtárába kopogtatunk be híres emberek bibliotékáját bemutatót sorozatunk mostani részében. A „bekopogtatás” ezúttal azonban sajátságos, hiszen ez a könyvtár egy virtuális intézmény. Az íróról elnevezett könyvtár a Biodiversity Heritage Library – BHL (Biológiai Sokféleség Örökségének Könyvtára) keretein belül működik.


kép forrása

Digitális tudásanyag

Darwin könyvtára esetében bizonyára nem meglepő, hogy abban tulajdonképpen szinte teljes egészében tudományos könyvek táráról beszélhetünk. Az 1480 darabból álló gyűjteményben 730 kutatási feljegyzéseket takar. A BHL immár online kínálja a brit tudós munkásságának egykor papírra vetett változatát. Az érdekesség itt az, hogy nemcsak a kötetek, de Darwin kézírásos jegyzetei is elérhetők, továbbá a digitalizálásnak köszönhetően nagyfelbontású képekkel spékelték meg az értékes tudománytörténeti készletet. Ugyancsak a technikának köszönhetően a szövegekben keresési lehetőség is van, illetve a Darwin-kollekcióban kutakodók a közvetlen linkeket kapcsoltak a feljegyzésekhez. Az egész digitalizálási folyamat a Cambridge Egyetemi Könyvtárban történt, ahol több tudományos és egyetemi szervezet összefogásaként valósult meg ez a projekt.


kép forrása

Láthatjuk, hogy csinálta

A virtuálisan elérhető darwini könyvtéka kapcsán a projektben résztvevő Robert J. Richards így nyilatkozott egy alkalommal: „Nem hiszem, hogy még a kortárs biológusok sem értékelnék, hogy Darwin elmélete mennyiben függött nem a közvetlen tapasztalatoktól, hanem a könyvektől.” Hasonlóan beszélt a chicagoi Morris Fishbein tudománytörténeti professzor is: „Ezek a könyvek Ariadné fonalát biztosítják, amelyen keresztül a tudósok eljuthatnak elméletének sötét és mély bugyraiból a megvilágításba, hogy megértsék, Charles Darwin hogyan csinálta ezt.”

A legendás tudós személyes könyvtárát a Cambridge Egyetemi Könyvtárban és a Down House- ban, Darwin kenti otthonában találjuk meg. Az 1809-ben született és 1882-ben elhunyt Darwin könyvtárának története 1908-ban kezdődött, amikor a tudós fia, Francis, a Cambridge Egyetemnek adományozta a híres könyvállományt. Ennek egyik – már fentiekben említett – sajátossága, hogy nemcsak könyvekből áll, hanem a tudós jegyzeteiből, illetve olyan szövegekből, melyeket Darwin a könyvekbe írt bele az üres lapokra, hátsó oldalakra, lapszélekre, esetenként a könyveket „kísérő” cédulákra, papírfecnikre. A nagy becsben tartott kollekcióról ezt olvassuk a biodiversitylibrary.org-on: „Darwin szisztematikusan és nagy intenzitással olvasott. Olvasott, hogy bizonyítékokat gyűjtsön, feltárja és meghatározza evolúciós elképzeléseinek kutatási lehetőségeit, és felmérje saját publikációira adott reakciókat. Valójában az olvasás fontos eszköz volt Darwin tudományos gyakorlatában.”

kép forrása

Az igazi könyvtár

Az említett kent-i otthonban a tudós személyes könyv-, folyóirat és röpiratgyűjteménye volt található, ezt azonban az örökösök nem adták át az egyetemnek. A teljes darwin-i könyvkészlet az elmúlt mintegy száz évben több eladáson, szétválogatáson és újraegyesítésen ment keresztül, a Biológiai Sokféleség Örökségének Könyvtára is óvatosan fogalmaz e tárgyban. Egyrészt kitérnek ismertetőjükben arra, hogy a könyvállomány digitális rekonstrukciója adja meg a közönség számára a megismerhetőséget, másrészt az örökösök és a tudományos intézmények közös projektje a szétterjedt hagyaték nem egészen publikus voltára is utal. A BHL honlapján a teljes történet elolvasható.