A királyné könyvtára

Újabb szériával bővítjük híres bibliotékákat bemutató sorozatainkat. Ezúttal híres személyiségek könyvtáraiba engedünk bepillantást kíváncsi olvasóink számára. A sort egy Habsburg származású francia királyné kínosan elegáns tékája nyitja meg.

kép forrása

1755 és 1793 volt Franciaország királynője Marie Antoinette, avagy miként magyarosabban szoktuk őt nevezni: Mária Antoinette. Az eredetileg osztrák hercegnő XVI. Lajos feleségeként lépett a világpolitika színpadára, melynek köszönhetően a történészek zöme úgy tartja, hogy ő volt Versailles gazdag történelmének egyik legikonikusabb alakja. Pályafutása így már 15 éves korában meredek ívet vett, amikor megérkezett a francia királyi udvarba, majd házasságkötése, illetve – amikor még 20 éves sem volt – uralkodói rangra emelkedése után baklövések sorozatát követte el, ami nem igazán tett jót hírnevének, de még inkább karrierjének. Mi, könyvmániákusok most azt mondjuk, hogy spongyát rá, minket Marie Antoinette kínosan elegáns könyvtára érdekel, melyet a királynő maga hozott létre.

Kulturális érdeklődése Európa-szerte ismert volt, nemcsak támogatta a művészetet, de maga is aktív tagja volt annak. Több hangszeren is játszott és remekül énekelt, illetve nagy hangsúlyt fektetett a színházi- és képzőművészeti élet, továbbá a divat támogatására. Ezek mellett szerepelt legendásnak is mondható könyvtára, mely a versailles-i királyi palota első emeletén kapott helyet.

kép forrása

A létesítmény 2017-2018. években újult meg, a rekonstrukció célja pedig az volt, hogy ugyanolyan nívóra helyezzék vissza, mint, amikor Richard Mique építész a királynőnek 1781-ben átadta. Mint a könyvtárról szóló saját honlapon olvashatjuk: „A bibliotéka a 18. század során többszöri átalakításon esett át, és még mindig magán viseli a különböző állapotok jeleit 1772-ből, amikor Marie-Antoinette Antoinette Dauphine volt.”

A könyvtár nem mondható hatalmasnak, sőt, lényegében pár szobából áll. Ugyanakkor ékszerdoboz-szerű dizájnját a dekoráció mértéktartó finomsága és a királynők közelében megszokott luxus jellemzi. A kialakítás eredményeként finoman faragott könyvszekrények adják a berendezést, melyek két árnyalatban: zöld és arany színben pompáznak. A versailles-i kastély honlapján vajmi keveset tudunk meg a könyvtárban lévő könyvekről, ehelyett arról írnak, hogy az építészmester olyan üvegajtós szekrényeket tervezett bele, melyek polcai a zseniális fogasléc- és fogaslécrendszernek köszönhetően könnyen állíthatóak voltak. Az egykor itt lévő köteteket a versailles-i városi könyvtárban találhatjuk meg. Az említett felújításra azért volt nagy szükség, mert ilyen mértékű renoválás a 19. század vége óta nem esett át.

Kép forrása

A nagyszabású munkálatok a kopás és felületi sérülések (az aranyozás és a festés leválása), valamint komolyabb sérülések, például egyes panelek és a mennyezet meglazulása, repedése, valamint néhány szobrászati ​​elem hiánya miatt történetek. Az eredmény végül lenyűgöző lett: „a restaurálási munkálatok a királynő magánlakásainak ebbe a részébe visszahozták az egykori szépséget, helyreállították a királynő használatára fenntartott helyiségek történelmi és esztétikai koherenciáját, és lehetővé tették a gyűjtemények (könyvek és lakkművek) jobb bemutatását.” Marie Antoinette királynő fent leírt ékszerdoboz-szerű legendás könyvtárról és az úgynevezett trianoni könyvtáráról további részleteket az idén 400 éves kolosszális méretű kastély- és várrendszer honlapján olvasni.