Egy tájépítészeti furfanggal megtoldott könyvtár

Modern bibliotékákat bemutató sorozatunkban ezúttal Hollandia legnagyobb tudományos könyvtárába kalauzoljuk el olvasóinkat. A TU Delft Library építészetileg is egyedi paraméterekkel és adottságokkal rendelkezik, mi több, az építményt egy mesterséges dombra húzták fel a jó mesteremberek.


Építsünk dombot!

A TU Delft Library a delfti egyetem főkönyvtára, ebbéli rangjához méltón a megálmodók is erősen kötődtek hozzák, mivel annak tervezői az egyetem egykori diákjai voltak. Ez utóbbiak – Erick van Egeraat , Henk Döll, Francine Houben , Roelf Steenhuis és Chris de Weijer – később a Mecanoo névre hallgató építész iroda mérnök munkatársaiként őrizhették meg immár nevüket a jövő nemzedékei számára is. Ennek a teamnek a koncepciójában az volt az egyik fő szempont, hogy az új egyetemi főkönyvtár a táj része legyen, de mivel tudjuk, hogy Hollandia a síkság hazája, ezért – mivel a megálmodott épület kijelölt helyén nem volt földrajzi magaslat, a mérnökök úgy döntöttek, hogy akkor oda kell egyet rakni.

A tájépítészeti szempontból is izgalmas beruházás tehát természetesen a létesítmény alapjainak lerakásával kezdődött, de egy olyan dombszerű kialakítás létrehozásával, melynek tetején majd a könyvtár kúp alakú tornya áll. A tájképalkotás eme furfangjával eltervezett épület egyrésze tehát a domb belsejében, egy másik különleges formájú, egész pontosan kúp alakú toronyrésze a domb felett található.


Bajok és díjak

A létesítmény sztorijában pont itt volt egy szépségpetty, mely kritikát kapott a megépítést követően, ugyanis szakmai körökben többen is úgy látták, hogy a nappali fényforrást biztosító kúptorony nem kielégítő módon szolgálta az eredeti elképzelést. Pedig a tervezőmérnökök azt is kitalálták, hogy az épület föld alatti részében folytatódó torony a fényen túl a hő eloszlatásának feladatát is megkapja.

Ugyancsak a bibliotéka egyedi kialakításának része a zöldtetős rész, melynél a szigetelés az energiatakarékosság hatékonyságát célozza.

A sztorihoz tartozik, hogy a kritikák ellenére a létesítmény 2000-ben megkapta az úgynevezett Corus Construction Millenniumi Díjat, illetve később további elismeréseket is bezsebeltek az alkotók.

A torony alatt

Az épület központja természetesen a kúptorony alsó része, itt lehet a könyveket kikölcsönözni, itt található az információs pult is, és a könyvtár négy emeletes polcrendszere, valamint a különféle szolgálatások és adminisztráció irodái, helyiségei az épület széle mentén helyezkednek el.

Az épületben a fenti funkciókkal bíró helyek mellett kávézó és könyvesbolt is várja a közönséget. Az intézmény honlapja arról tanúskodik, hogy a TU Delft Library a vezetői szándéka szerint „a tanulás, a kutatás és a tudáscsere helyszíne, ahol inspiráló terekkel és tevékenységekkel, valamint a kikapcsolódásra alkalmas helyekkel szolgálják ki a jövő egyetemi könyvtárába látogatókat.” Kiemelt téma az oktatás és a kutatás, mely az egyetemi vonal okán nagyon is érthető. Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a digitalizálásra, a digitális vívmányok, folyamatok minél teljesebb kiaknázására. Erről az írják honlapjukon: „A digitalizálás megváltoztatta a könyvtár szerepét. S bár hagyományosan a megbízható tudás tárolására szolgáló helyként volt ismert egy könyvtár, ez már másként van. Ebben az új korszakban a könyvtár, miként ez is, útmutatóként működik, segít megtalálni az értékes tudást, amely előmozdíthatja a tanulmányokat, a kutatást és a társadalmat – függetlenül attól, hogy hol található: fizikailag a Könyvtárban vagy digitálisan szerte a világon.”

Képek forrása