Csipkerózsika, az éretlen tinilány

A mesék világa a gyermeki lélek leképezése. Könnyebben el tud igazodni saját érzésein, ha azonosítani tudja a vadságot a vadállatokkal, a gonoszságot a mostoha alakjával, a féltékenységet vagy irigységet a rosszindulatú testvérekkel. Ezek segíthetnek neki, hogy megnyugodjon, és felismerje, hogy ezek az érzések hozzátartoznak az emberi természethez.

Kép forrása

Elmesélt fejlődés

A mesék az emberi lélek érzésein túl, az élet nagy kérdéseivel is foglalkoznak. Az egyik legfontosabb életszakasz pedig a gyermek fejlődése szempontjából a felnőtté válás előtti, az érett személyiség kifejlődésének szakasza. A legtöbb mesében fontos esemény, amikor a felcseperedő főhősnek el kell hagynia az otthonát, el kell indulnia szerencsét próbálni, az úton pedig akadályokat kell legyőzni. Ez annak a szimbóluma, hogy az érett felnőtté váláshoz, el kell hagyni a biztonságos otthonunkat, egyedül kell megküzdeni az élet nehézségeivel. A veszedelmekkel való szembenézés azonban erőssé, bátorrá tesz minket és az út végén elérjük a méltó jutalmat, ami többnyire a boldog élet képében jelenik meg. A főhős megkapja a királyságot és a legszebb hercegkisasszonyt, vagyis az érett felnőttséget. A király képes ugyanis uralkodni saját lelke birodalmában, nem szorul másokra, felelősségteljesen irányítja életét és menedzseli párkapcsolatát. 

Vannak mesék, amik a felnőtté válás szexuális irányú nehézségeit ábrázolják. A szörnyvőlegény típusú mesékben a lánynak valamilyen visszataszító külsejű lényhez kell hozzámennie, aki aztán később daliás királyfivá változik. A taszító külső itt az éretlen lány szexualitástól való félelmét jeleníti meg. Az éretté válást pedig a királyfivá változás jelképezi. Amint a lány éretté válik a felnőtt kapcsolatra, a rút lény királyfivá alakul. A szexualitás immár nem állatias és taszító, hanem szép és emberi. A szerelem hatására kívánatossá válik az, ami eddig viszolygást és félelmet váltott ki.

A Csipkerózsika is a belső érés folyamatáról szól. Az idő, a fejlődés megállíthatatlan. Hiába szeretnék a szülők megállítani, a lány serdülése bekövetkezik.

Kép forrása

Titkos történet

A Grimm fivérek által megalkotott Csipkerózsika történetét mindannyian jól ismerjük. A gyermektelen király és királyné boldogtalanul tengődnek palotájukban, mígnem egy nap a tóparti béka megjósolja a királynénak, hogy gyermeke fog születni. A jóslat be is teljesedik, lánygyermeknek ad életet. A király féktelen boldogságában lakomát rendez, a térségben éldegélő tizenhárom boszorkány közül, azonban csak tizenkettőt hív meg, a rendelkezésre álló tizenkétszemélyes étkészlet okán.

Közös megegyezéssel születik döntés, hogy a legrútabb és legtávolabb élő banya jelenléte nem annyira igényelt az eseményen, így neki nem küldenek meghívót.

Zajlik a mulatság, mindenki dőzsöl, a jelenlévő boszorkányok ráolvassák az újszülöttre a sok jóságot: legyen szép, egészséges, kedves, gazdag! Majd megérkezik a tizenharmadik nemkívánatos személy, aki láthatóan nem fogadta jól, hogy őt ki akarták hagyni a pompázatos partiból. Dühében megátkozza a kisdedet, kívánsága szerint a kislány ujját 15 éves korában megszúrja egy rokka orsója, aki ettől holtan esik össze.

Eluralkodik a pánik. Az egyik boszorka annyit tud eszközölni, hogy ne halál, hanem egy 100 esztendős álom legyen az orsószúrás következménye. Ettől egy kicsit mindenki megnyugszik és vígan falatoznak tovább. A buli után a király megkezdi az óvintézkedést, eltörli a föld színéről az összes létező rokkát és orsót, bízva a legjobbakban.

Eltelik a 15 év, a kisded gyönyörű lánnyá cseperedik, az egész ország imádja a szépséges, okos, kedves királykisasszonyt, születésnapja alkalmából tengernyi ajándékot és még több jókívánságot küldenek neki. A köszöntések végeztével apuka úgy határoz, hogy lovas kocsizzanak egyet a palotán kívül, amihez a hercegnőnek nincs kedve, így ő felügyelet nélkül a palotában marad. Elkószál hát a kastély legrejtettebb zugába, ahol évtizedek óta nem járt senki, felmászik a csigalépcsőn a toronyba, ahol már várja a gonosz boszorka, aki prezentálja neki a rokkát, amit a királylány rögvest meg is vizsgál, hiszen királyuram gondoskodott róla, hogy egyet se láthasson 15 év alatt. Megszúrja az ujját az orsóval, lehullik az ágyra és megindul a 100 éves álom. Vele együtt a teljes udvartartás is mély álomba merül. A kastélyt évről évre egyre jobban körbefonja a vadrózsa, szép lassan megközelíthetetlenné válik. Akik megpróbálnak átjutni rajta, többnyire nem élik túl, így egy idő után már inkább senki sem próbálkozik.

Hosszú évek elteltével azonban egy bátor királyfi érdeklődést mutat a helyszín és az alvó királylány iránt. Felfegyverkezik, halad előre vakmerőn, megközelíti a várat, a tüskés rózsabokrok szétnyílnak előtte, csodák csodájára sértetlenül átengedik, a királyfi különösebb erőfeszítés nélkül bejut a palotába. Gondolhatnánk, hogy mágikus vonzerő lakozik a férfiban, de valójában időközben letelt a 100 év.

A királyfi felmegy a toronyba, meglátja a királylányt, elalél a gyönyörűségtől, megcsókolja, aki ettől felébred, vele együtt a palota teljes személyzete is, a fiatalok egymásba szeretnek, még ott a toronyban lezajlik a lánykérés és kisvártatva létrejön a frigy, amit örökké tartó boldog élet követ, annak rendje, s módja szerint.

Kép forrása

Szimbólumok ölelésében

A mese a tudattalan szimbólumaival dolgozik. Tárgyilagos, egyszerű úton segít a gyermek számára eligazodni az érzései között. Az éretlen gyermekléleknek számtalan egymással ellentmondó érzéssel kell megküzdenie. A hisztirohamok és dacreakciók arról a mérhetetlen dühről árulkodnak, amit a gyermek átél, amikor nem kapja meg azt, amit szeretne, attól a személytől, akit a legjobban szeret és akitől a leginkább függ. Ezek az érzések nagyon nehezen dekódolhatók, hiszen a legnagyobb boldogságból eshet hirtelen a legvadabb kétségbeesésbe. Vágyai kielégítetlenségével elhagyatottnak, szorongatóan magányosnak érezheti magát, tehetetlenül hatnak rá indulatai hullámai. Nincs eszközrendszere, tudása ahhoz, hogy uralkodni tudjon érzésein. Szorongással tölti el, hogy nem tudja mikor fognak megszűnni ezek a számára irányíthatatlan érzések. 

Csipkerózsika története az éretté válás szimbóluma. A lányka lelkében 15 éves korában felébred a kíváncsiság, egy titkos szobában megszúrja magát és vérezni kezd. Ez a szexuális érés egyértelmű jelképe. Azonban még a lány nem érett a felnőtt kapcsolatra, át kell esnie a belső érés folyamatán, amihez magányra, önmagába fordulásra van szüksége, ennek a szimbolikája a 100 éves álom és az áthatolhatatlan tüskefal. Amint a hősnő érett a felnőtt kapcsolatra, a tüskefal megnyílik és átengedi a hozzáillő ifjút. Akik addig próbálkoztak nem jutottak be, de a megfelelő érettségi állapotban érkező királyfi erőfeszítés nélkül áthatol a tüskefalon, jelképezvén, hogy nem kell siettetni az érési folyamatot. Ha a belső feltételek adottak, akkor a lány felébred a tetszhalott állapotból és képes lesz az érett kapcsolatra.