Északi könyvtár a bálnaváz épületben

The Vennesla Library and Culture House azaz a Vennesla Könyvtár és Kulturális Ház Norvégia egyik legfontosabb közkönyvtára, melyet most modern bibliotékákat felvonultató sorozatunk aktuális fejezetében állítunk a középpontba. Az ámulatba ejtő külső és belső formákat mutató, 2011 óta nyitvatartó létesítmény számos építészeti díjat nyert, köszönhetően a bálnaváz kialakításnak.


Új oktatási, kulturális központt

Vennesla önkormányzata 2005-ben döntött arról, hogy a városnak „már jár” egy igazán modern, a 21. századi igényeket kiszolgáló új könyvtár. Az elhatározás abból indult ki, hogy a norvég településen természetesen ugyan volt már ilyen intézmény, de az a város külső részében volt megtalálható. Az idők szavára hallgatva Vennesla önkormányzati képviselői úgy látták jónak, hogy ha már kell egy új könyvtár, az a település központjában legyen. Ennek az elképzelésnek az is alapja volt, hogy a város centrumában már volt egy közösségi ház, a helyi szenátorok ezt a korábbi épületet és az új könyvtárat kívánták egybeolvasztani, egy oktatási, kulturális központtá alkotva az új könyvtárral. A folytatás 2008-ra esett, amikor kiírták a tervpályázatot, melyet a Helen & Hard nevű tervező vállalat nyert meg. Az építkezés 2010-ben indult és jó nyugati szokás szerint egy év múltán már be is fejeződött, a Vennesla Library and Culture House 2011-ben megnyitotta kapuit.


Bálnaváz

Az épület valóban meglehetősen fantáziadúsra sikeredett, hiszen a fenti említett tervezői vállalat egy bálna csontszerkezetét modellezte le a könyvtár épületének kialakításánál. És hát nem Norvégiáról, természethű norvég építészetről beszélnénk, ha ezek a kedves északi szakemberek szinte nem csupán fából valósították volna meg a bibliotékát.

A bálnaváz kialakítás gyorsan népszerűvé tette a létesítményt és nemcsak a közönség körében, de szakmai körökben is. Mint olvashatjuk: „Az épület nagy érdeklődést váltott ki, és számos díjat nyert, köztük a Statens byggeskikkprist-et, azaz a legszebb norvég épületeknek járó díjat.” Érdekesség, hogy egyes norvég véleményformálók szerint az épület, hiába szép, már csak a bálnaváz kialakítás miatt is, de pontosan ez a szerkezeti adottsága az egyik gátja, hogy a könyvtár funkció valóban jó működjön benne.

Az intézmény honlapján a fent idézett kritikára némileg rácáfolva írják az épületről a következőket: „A venneslai Kulturhuset 2011-ben épült, majd a Norvég Építési Gyakorlati Díjjal tüntették ki, és gyönyörű és jellegzetes építészete miatt az év faépületének választották. Később a Huffington Post a könyvtárat a világ 5 legszebb könyvtára közé sorolta, és számos más díjat is kapott gyönyörű építészetéért. A Vennesla Könyvtár teherhordó szerkezettel, burkolattal, berendezéssel és fából készült árnyékolóval rendelkezik. Rambøll tervezte a díjnyertes venneslai könyvtárat – ez egy modern jelzőépület és egy gyűjtőhely a városi környezetben. Az építmény egy belső bálnára emlékeztet, ahol 27 borda fedi át az egész helyiséget és könyvtári polcként szolgál, üléseket és műszaki útmutatókat tartalmaz. A műszaki berendezéseket, beleértve a világítást is, kifejezetten a funkcionális programhoz és az épület sajátos építészeti kifejezéséhez képest tervezték.” Egyszóval, ha itt járunk, akkor nemcsak egy speciális könyvtárban, de egy építészeti szempontból nagyon különleges alkotásban is ott lehetünk.


Sífelszerelést, korcsolyákat lehet kikölcsönözi

Nos, amíg ez a vita eldől, kukkantsunk be a különös formájú épület belsejébe! A Vennesla Library and Culture House, mint neve is mutatja több, önmagában egyenként is helytálló funkcióval bír. Így falai között megtalálható a filmszínház, az elengedhetetlen kávézó, a művelődési ház, a könyvtár, az úgynevezett „Kulturális Iskola” és a múzeum részleg is.

A létesítmény különösen büszke arra, hogy szolgáltatásai korszerűek, így kínálnak a hagyományos formátumok mellett e-könyveket, hangoskönyveket, 7 ezer fajta, 60 nyelven olvasható folyóiratot, dokumentum- és rövidfilmeket, külön gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek szóló köteteket. S mivel mégiscsak egy északi, tehát nagyobb éves hányadban hideg, hólepte országról beszélünk, ebben a könyvtárban – mint oly sok norvég más intézményben – téli eszközöket, sífelszerelést, korcsolyákat lehet kikölcsönözi, de a nyár idején ugyancsak ingyen lehet kölcsönözni többféle szabadidős és sporttevékenységhez szükséges eszközt, így például csónakot, evezőket és mentőmellényt, meg, ami egy jó kis hegyi folyón való leereszkedéshez szükséges.

Képek forrása