Egy tizenegy emeletes német kocka

Korábbi tengerentúli, illetve ázsiai kitérőnk után visszatérünk Európába és egy német könyvtárat mutatunk be modern bibliotékákat felvonultató sorozatunkban. A Stadtbibliothek Stuttgart számos egyéni adottsága mellett – a többi modern könyvtártól eltérően – külső építészeti szempontból nem egy szemrevaló létesítmény, ugyanakkor például tetőterasza egyedi kiegészítője ennek a kulturális központnak.

A Stuttgart Városi Könyvtár múltja a 20. század legelejére nyúlik vissza, hiszen az eredeti bibliotékát 1901-ben alapították Baden-Württemberg tartomány fővárosában. A most bemutatandó létesítmény, mely Stuttgart 17 városrészi fiókintézmények központi része 2013-ban az Év Könyvtára országos díjat is megkapta. A központi könyvtár 1965 és 2011 között a korábbi királyi rezidencia épületében, a Wilhelm Palais-ban volt, a Stadtbibliothek Stuttgart 2011-ben költözött át jelenlegi helyére, a Mailänder Platz-ra.

A létesítmény első ránézésre, külsejét tekintve kissé ridegnek tűnhet, egy tizenegy emeletes kockáról van szó, melyben két emelet a föld alatt található. A beruházásra kiírt pályázaton annak jegyében nyerte el Eun Young Yi terve 1999-ben, hogy az beleilleszkedik Stuttgart 21. századi építészeti képébe. Az építkezés 2010-ben indult és 2011 októberében ért véget. A cirka 80 millió eurós beruházás sikeres lett, a könyvtár évente 2 millió olvasót fogad.

A szerkezet méretei is magyarázzák a népszerűséget, négyzet alapterületének hossza 44 méter, magassága 40 méter. A fő anyagaiban betonból és üvegből kreált létesítmény már egy sajátságos tájékozódási ponttá vált Stuttgartban, a helyiek emiatt néha „monolit”-nak hívják. A tervek megálmodójáról és megvalósult álmáról egy helyen ezt olvasni: „Az Új Könyvtár a hagyományt és az innovációt kívánja egyesíteni. Ez is egy olyan épület, amely ötvözi az adott kort és az avantgárdot. Eun Young Yi számára az építészet és az emberi méltóság alapvető értékeit mutatja be napjainkban. Ezek számára a végtermék újraértelmezése: egy statikus monolit.”

A letisztult külső ugyanakkor izgalmas építészeti belsőt takar. A téka belső szerkezetét a hagymához is hasonlítják, négy különböző héjon át lehet egyre beljebb jutni az épületben. Az egyes rétegek között folyosók, hidak, lépcsőházak biztosítják az átjárást. Működését tekintve jellegzetesen németes, célratörő, vonalas az intézmény. Honlapjuk erről így írnak: „A Stuttgart Városi Könyvtár szélesen válogatott médiájával nemcsak a hely személyes életének kialakításához, de a társadalmi részvételhez is hozzásegíti az ide érkezőket.”


A bibliotékában természetesen az olvasás és tanulás mellett számos lehetőség kínálkozik közösségi élményekre, szórakozásra, művelődésre, de akár étkezésre, kávézásra is. A média széles és naprakész kínálata (könyvek, magazinok, újságok, kották, adatbázisok, DVD-k, Blu-Ray, MP3, szoftverek, e-média, térképek és grafikák), internet hozzáférés már a 21. századi igényeket célozzák, de a látogatóközpontú nyitvatartás, a konferenciára és workshopokra szánt termek ugyancsak a praktikum jegyében várják a közönséget. A könyvtárban külön részleget kaptak a gyerekek és a fiatalok, illetve különféle képzéseket igénybe venni szándékozó felnőttek, valamint látványos panorámát nyújtó tetőterasza egyedi meditatív élményt nyújtó közösségi tér is. A könyvtár kiemelt központja a művészeteknek, így nemcsak az irodalomnak, de a zenének és a képzőművészetnek is, falai között rendszeresen tartanak író-olvasó találkozókat, koncerteket, kiállításokat. Honlapja szerteágazó leírást, információk hosszú sorát kínálja az intézmény sokrétű tevékenységéről.

Képek forrása