Áttört falak

Modern könyvtárakat bemutató sorozatunk ezen részében a Nagy Almába látogatunk el, hogy a Queens városrészben található Hunters Point Community Library ajtaján lépjünk be. New York ezen bibliotékája 2019-ben nyílt meg, és a számunkra talán zavarbaejtően nagy számú 64 queens-i könyvtár (és a 217 new york-i) között az egyik leginkább ultramodern külsővel és belsővel rendelkező és éppen ezért nagyon figyelemre méltó.


A Hunters Point Library-t a Tervezési és Építőipari Tanszék Design and Construction Excellence programja keretében a Steven Holl Architects nevű mérnökvállalat tervezte. A merész vizuális elképzelés gyorsan szabadutat kapott a megrendelőktől, támogatóktól, akik között nemcsak a város, de a Queens Public Library (QPL), országos könyvtárhálózat is ott volt.  A QPL az Egyesült Államok egyik legnagyobb és legforgalmasabb nyilvános könyvtári rendszere, mely – miként olvashatunk róla – „az ország etnikailag és kulturálisan legváltozatosabb területét szolgálja ki.”


Ez a rendszer 1896-ban indult el és mára egy ingyenes hozzáférést biztosító, több mint 5 millió könyvből és egyéb anyagokból álló gyűjteményt és több nyelven, modern technológiát, valamint éves szinten 87,5 ezer oktatási, kulturális és civil programot kínál a közönségnek. Megnyitásával ennek a hatalmas amerikai szisztémának a része lett pár évvel ezelőtti a Hunters Point Community Library.

A 22 ezer négyzetméter alapterületű épület 25 méter magas queens-i épületben hat szinten találhatók meg a különböző könyvtári helyiségek, így olvasóterem, számos foglalkozószoba, és sok-sok szolgáltatást nyújtó rész. Az épület belső kialakításáról ezt olvashatjuk az intézmény honlapján: „Betonhéja teherbíró, így a belső térben egy nagy, nyitott átrium kialakítását teszi lehetővé, az épület végéből konzolos padlókkal, ahol felnőtt, tinédzser és gyermek olvasóterületek, valamint kiberközpont és földszinti tárgyaló található. amely 140 fő befogadására alkalmas.”


A Hunters-ben három gyermekkönyvtár részleg található, ugyanennyi helyen várják a felnőtt olvasókat, de külön bibliotéka várja a tinédzser olvasókat. Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a családok fogadására, így gyermekszobájukban a kisgyermekek foglalkoztatására és ellátására szolgál sok lehetőség, játék, miként külön programokat kínálnak a fiatal nemzedékek képviselőinek is.

Hasonlóan érzékletes a létesítmény további leírása, melyben a belsőről és a külsőről, illetve az elhelyezkedésről is csupa különlegesség derül ki: „Az épület betonszerkezete exponált és alumínium festett, így a külső finom csillogást ad. Belül a meleg bambusz hívogató közösségi teret hoz létre, amely nyitott a közösség számára, és minden korosztály számára vonzó tereket kínál. A természetes fény az épület oldalain lévő nagy, szabálytalan alakú üvegkivágásokon keresztül jut be, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik az East Riverre, az Egyesült Nemzetek Szervezetére és Manhattan keleti oldalára, a másik oldalon pedig Long Island City növekvő közösségére.”

Képek forrása