Üvegbuborék

Az egykori öregdiákjáról és feleségéről elnevezett chicagoi Joe és Rika Mansueto Könyvtár bemutatásával folytatjuk modern könyvtárakat felvonultató sorozatunkat. Al Capone kedvenc városának bibliotékája építészeti és könyvtárszakmai szempontokból is figyelemreméltó, így például a világ élvonalába tartozását támasztja alá 3,5 milliós tárolási kapacitása.


Városi buborék

A Joe és Rika Mansueto Könyvtár chicagoi intézmény külsőre alapvetően elliptikus, amolyan buborékszerű kinézete miatt ragadja meg elsőre az embert. A Helmut Jahn által tervezett létesítmény fantáziája 2003-ben került a híres tervező asztalára, aki korábban olyan alkotásokat álmodott már meg, mint a berlini Potsdamer Platzon található Sony Center, a Messeturm Frankfurtban, a Thompson Center Chicagóban, a One Liberty Place Philadelphiában, vagy a Suvarnabhumi repülőtér Bangkokban. A chicagoi építész merész terveit elfogadták, az építkezés 2008-ban indult, az átadás 2011-ben volt. 

Az épület több szakmai elismerésben is részesült, melyek között kiemelkedő a már neve hosszúsága miatt is rangosnak mondható American Institute of Architects Chicago Chapter Distinguished Building Award-díj is.


Egy hálás diák

A létesítmény ugyanakkor nemcsak az építész szakma figyelmét keltette fel, hanem a filmesek is felkapták rá a fejüket és 2013-ban itt forgatták a Divergent című futurisztikus történetet, melynek során a Chicagoi Egyetem diákjai is statisztáltak a produkcióban.

A névadó Joe Mansueto és neje pedig nem másért kapták azt a megtiszteltetést, hogy nevüket viseli az intézmény, minthogy ők adták az épület megalkotásához, kivitelezéséhez, megnyitásához szükséges több, mint 20 millió dollárt. Joe Mansueto természetesen egykor a Chicagoi Egyetem diákja volt, aki itt végezte el az alap- és mesterképzést is.

Az épület adataiban megnyilvánul a mértéktartás is, az üvegkupola a legmagasabb pontja közel tíz méter magasan van, a létesítmény hossza 73, szélessége 37 méter. És akár, hogy is nézzük, alakja miatt ez bizony egy kissé hasonlít a pesti Bálnára.

A már említett üvegkupola a 180 férőhelyes, szellős belső berendezésű olvasótermet fedi le, mely alatt a föld szintje alatt helyezkedik el a nagy sűrűségű könyvállomány, de van itt korszerű konzervációs és digitalizálási laboratórium is.


Robotok

A konkrét könyvtárat egy automatizált tároló- és visszakereső rendszer kezeli, melynek lényege, hogy az olvasó kérésére megkeresi és előhozza a kívánt köteteket. Ezt a más modern könyvtáraknál már általunk is leírt rendszert robotkdaruk működtetik, melyek ez esetben átlagosan három perc alatt találják meg, veszik ki és szállítják a recepcióra a keresett olvasmányokat.

De további adatokkal is érzékeltehető, hogy miféle szuperkönyvtár ez a chicagoi. Az 53 ezer köbméter földanyag eltávolításával kialakított, 16 méter mélyen lévő föld alatti épületrészben található állomány kezelését állandó 15 Celsius fokban és mintegy 30 százalékos, folytonos páratartalom mellett 24 ezer rekeszre osztva végzik a már említett darus robotok. Mivel ez a bibliotéka a Chicagoi Egyetem könyvtáraként működik, ebben az intézményben az egyetemi könyvtári állomány is megtalálható. Ennek megfelelően, mint oly sok ilyen létesítmény, ez a könyvtár is tudomány, az ismeretterjesztés, a kultúra, az oktatás és a közösségi élet gyűjtőhelye, az egyetemi mindennapok állandó intenzív eseményeinek közös pontja.

Képek forrása