A századvégi rock városának könyvtára

Tovább barangolunk a modern könyvtárak világszerte megtalálható láthatatlan hálózatán, mely utunk során ezúttal a seattle-i nagykönyvtárba látogatunk el. Az irigylésre méltó amerikai városban nem csupán a Seattle Public Library várja az olvasókat, a több, mint 700 ezer lelket számláló településen fiókrendszerben 26 másik bibliotéka várja a könyvek szerelmeseit.


„Ez tuti, mindjárt összedől”

Ha pedig Seattle, akkor rockzene, mégpedig akár a gitárlegenda Jimi Hendrix szülővárosa megtisztelő cím okán, vagy azért, mert az 1980-as évek második felében, majd pedig a 90-es évek első felében innen indult el a könnyűzenében sok mindent átalakító, megújító grunge-rock, noise-rock, garázs-rock műfajcsokor, mégpedig olyan képviselőkkel, mint a Nirvana, a Soundgarden vagy a Pearl Jam. Ezúttal akár az említett zenészek dalaival fülünkben nyitunk be a Seattle Public Library csupaüveg és acél borítású épülete ajtaján.

Modern könyvtárakat bemutató sorozatunkból már megszokhatták olvasóink, hogy az amolyan ultramodern építészeti tabló is egyben, ahol a gazdag pénzügyi forrásokkal megsegített tervezők majd minden esetben tobzódva engedik el a fantáziájukat, amikor egy új könyvtárépület tervezésébe fognak. Így van ez a Seattle-i Közkönyvtár esetében is, hiszen a létesítmény több, más hasonlóval együtt váltja ki az „ez tuti, mindjárt összedől” hatást a nézőben, de persze nem, hogy statikával nincs itt gond, de a felépítmény számos praktikus és esztétikus megoldást is magában hordoz.


Vágyak és tervek

Ennek a könyvtárnak a létrehozását természetesen több seattle-i könyvtár működése előzte meg. Így 1868 fontos évszám a város közművelődése történetében, amikor is erőteljes szándék mutatkozott arra a város polgárai és vezetése részéről, hogy saját bibliotékájuk legyen. A vágyak és tervek végül 1890-ben valósultak meg, amikor megnyílt a település első közkönyvtára. A seattle-i könyvtártörténet több fejezetre osztható, melyben a 19. századi alapítást követően ott van a több költözéssel járó időszakonkénti bővülés és megújhodás, egy 1896-ban helyben indított könyvkötészet, egy 1901-es tűzvészben elpusztult bizonyos könyvállomány tragédiája, majd 1906-os újjászületés, új épületbe költözés fejezete. Ekkor lendült először nagyot a seattle-i könyvtárrendszer, amikor a város iparosodásával, kereskedelmi központ jellegének erősödésével egyenes arányban nőtt a népesség, melynek folyományaként az egyre sűrűbben lakott városrészekben további fiókkönyvtárak létesültek. A II. világháború előtti nagy gazdasági válság e helységben is stagnálást hozott, hogy aztán az ötvenes évek végén, a 60-as évek elején egyre bővülő építészeti, művészeti és gépészeti megoldásokkal megnyissák az első seattle-i központi közkönyvtárat.

Egymillió kötet

A város könyvtári rendszere a múlt század második felének, végének idején a gazdasági fellendülés adott további löketet. A Seattle Public Library 2004-ben készült el, s egyből része lett a fent említett városi könyvtárrendszernek. Az USA Washington államának legnagyobb városaként működő Seattle-ben több, mint 700 ezer ember él és amelynek területe 217 négyzetkilométeres, közel harminc kisebb városrészből áll, s mindegyik városrésznek megvan a maga könyvtára, ezek adják ki azt a bizonyos rendszerhálózatot.

A Seattle Public Library-ban közel egymillió kötet található (a fiókhálózatban még egyszer ugyanennyi), köztük többféle tematikus gyűjtemény, így például „a szóbeli történeti gyűjtemény, az állami dokumentumtár, a szövetségi dokumentumtár, a repüléstörténeti gyűjtemény, a genealógiai feljegyzések és a Seattle-ről szóló történelmi dokumentumok.” Figyelemre méltó a könyvtár honlapja, ahol az intézmény szerteágazó szolgálatatásait, állománykínálatát, kulturális, oktatási és művelődési lehetőségeinek gigantikus tárházát kínálják.

Képek forrása