Egy ultramodern, high-tech, díjnyertes építészeti remekmű

Modern könyvtárakat bemutató sorozatunk harmadik állomása az USA keleti részében, azon belül is Észak-Karolina államban található James B. Hunt Jr. Könyvtár. A Raleigh városban lévő intézmény kereken tíz évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, az alapítók szándéka szerint azzal a céllal, hogy az az amerikaiak technológiai és kulturális jövőjét jelképezze és meghatározza egyben.

Kép forrása

Acél, beton, üveg

A James B. Hunt Jr. Könyvtár története 2007-ben indult, amikor is az állam közgyűlése 17 millió dollárt különített el egy új könyvtár projektjének tervezésére. Akkor úgy tippelték, hogy a beruházás teljes költsége 114 millió dollár lesz. Egy év múltán az előtervezésnél, illetve megérkezett a 12 milliós állami támogatás biztosításának ígérete is, illetve ekkorra már 126 milliónál tartottak a komplett büdzsé tekintetében. Ugyanezen év szeptemberében már a tervezés is elindult, illetve 2009 októberében megtartották az alapkőletételt. Ezután az alapozás, a szerkezeti acélmunkák, a betonlap és úgynevezett függönyfal beépítés következett, majd 2011 tavaszán már a gépészeti feladatokat végezték a hatalmas építkezésnél. Ugyancsak 2011-ben fejezték be a parkolóházat, a tetőteret és teljes létesítmény megépítését. 2012-ben kerültek a falakon belülre a könyvek, a bútorok és a berendezések, majd miután mindent üzembe helyeztek, 2013 január 2-án ünnepélyesen megnyitották az intézményt.

Kép forrása

Merész dizájn, merész célok

Az épület tervezője az 1989-ben Norvégiában alapított Snøhetta nevű vállalkozás, mely – ahogy olvassuk róluk – a világ egyik legjelentősebb építészeti cégének számít. Ezen munkájukért megkapták a kortárs építészetről szóló, 2009-es Mies van der Rohe-díjat. A Snøhetta-ról ezt írják a könyvtár honlapján: „A cég tervezési filozófiája az építészet és a táj között fennálló szoros kapcsolatot hangsúlyozza, ahol minden projekt helyszíne egyedi kontextust biztosít, amely egyedi megoldást igényel.” Ezt az intézmény azzal a célkitűzéssel fejelte meg, hogy „a James B. Hunt Jr. Könyvtár mindarra épít, amit megtanultunk, hogy olyan ikonikus épületet hozzon létre, amely megragadja az NC State University erősségeit a tudomány, a mérnöki, a technológia és a textilipar területén.”

A hatalmas méretekkel bíró létesítmény alapítói, vezetői e fentiek mellett – a közismerten öntudatos és önérzetes amerikai felfogás alapján – nagy hangsúlyt fektetnek az épület külső és belső adottságaival összefüggésben, miszerint: „Merész dizájnja merész céljának vizuális kifejeződése ne a múlté, hanem a jövőé legyen, ahol diákjaink, oktatóink és partnereink összegyűlhetnek, hogy kutassák, tanuljanak, kísérletezzenek, együttműködjenek és erősítsék az NC State tevékenységét, a változások vezetésének hosszú hagyományát.”

Kép forrása

Robotkönyvtáros és játéklabor

A könyvtárban egy, a nálunk Magyarországon a patikákban már látható tároló-, kereső-, kiválasztó- és kiszállító robotikus rendszerhez hasonló működik. A bookBot egy négy darab, egyenként ötven méter magasságú polcrendszeren belül működik, mely 18 ezer tartókból, több százezer kötet közül emeli ki vonalkódok segítségével a kívánt könyveket. A látványos működést az olvasók egy üvegfalon keresztül nézhetik meg. Ugyanakkor valahol nagyon is érthető módon, hogy a bookBot-ot az olvasók kívülről, online internetről nem tudják irányítani, azt az intézmény munkatársai kezelik.

Az ultramodern bibliotékában különféle szolgáltatások – így többek között audiovizuális technikai eszközök bérlése, 3D nyomtatás, elektronikus textilművek alkotása, digitális média létrehozása, elektronikai eszközök gyártása, digitális- és médiaorientációs műhelyek –  is találhatók, de például egy úgynevezett Game Lab, egy Játék Labor, ahol digitális- és szabadidős játékok is várják a gyermek- és felnőttkorú látogatókat, illetve öt videófal is a rendelkezésére áll az olvasóknak, melyek egy speciális program keretében „adatvizualizációkat, generatív művészetet, procedurálisan generált környezeteket és animált GIF-eket” kínál az érdeklődőknek. Az egész komplexumhoz illőn a könyvtár honlapja rendkívül szerteágazó és részletes rendszerben nyújt információkat.