A középpontban egy különös gömb

Modern könyvtárakat felvonultató sorozatunk ezen részében a Tianjin Binhai New Area Library, (becenevén The Eye) kínai könyvtárat mutatjuk be. Aki a fotókat látva azt gondolja, hogy ez valamiféle fantasy film CGR-által rajzolt digitális háttere, az kapaszkodjon meg valamiben, ez bizony nem trükk, a kínai építészek holland kollégákkal együttműködve hozták létre papírra vetett merész álmaikat.

1,2 millió könyv, öt szint, 33,7 ezer négyzetméteres felület, első körben ezek a paraméterek is jól sejtetik, hogy a Tianjin Binhai New Area Library a világ egyik legkülönlegesebb közkönyvtára. A létesítményt több külső és belső jellegzetessége predesztinálja a fenti jelzőkre, így a polcrendszer lélegzetelállítóan izgalmas teraszos megoldása vagy az épület közepéről mindenfelé fényt sugárzó, The Eye, a Szem, melyet néha Gonosz Szem-nek is neveznek.

A Tiencsin városban található intézmény három év alatt épült meg és 2017-ben adták át. Az egész komplexum belseje a már említett Szem, a középre belógó, hatalmas világító test, melyhez formailag idomulnak a könyvtár belső falai, kissé valahogy úgy, mintha ez a gigantikus gömb épp most pottyant volna egy folyékony anyagba, mely a kölcsönhatás miatt hullámoktól formált alakot vett volna fel. Ez a fantáziadús dinamika futurisztikus hatást is kelt, mely effektus végigvonul a teljes komplexumon. Így az ötszintes épület minden részén, a könyvtár mellett az oktatási intézményi részeken, az átriumon, a nagyelőadó termen, az olvasótermeken és társalgókon, közösségi tereken, valamint más kiszolgáló-helyiségeken át.

Erről a különleges építészeti fantáziáról a tervező MVRDV holland vállalat honlapján így ír: „Az épületen áttört ovális nyílást a Szem támasztja fel, egy világító gömb nézőterével, amely az átriumon belül a főszínpadra kerül, és kiszélesíti a közönség számára a belső tér érzékelést. A gömb formáját visszhangzó, teraszos könyvespolcokkal teli belső, topográfiai tájat alkot, melynek kontúrjai kinyúlnak és körbefogják a homlokzatot. Ily módon a belső lépcsős könyvespolcrendszer úgy jelenik meg, mint a lamellák.”


Az óriási méreteket olvasva, látva kissé fura, hogy a könyvtár közepén lévő előadóterem csupán 110 fő befogadására alkalmas. Az sem elhanyagolható tény, hogy a Tianjin Binhai New Area Library négy másik kulturális épülettel bíró környezetben található, s ahogy olvassuk a leírásában: „A komplexum a CBD, az óváros, a lakónegyedek, a kereskedelmi területek és a kormányzati negyed találkozási pontjaként szolgál.”

Az intézménnyel kapcsolatos internetes összegzések, felületek leginkább, mint építészeti csodát mutatják be, a létesítmény honlapját – hmm, hmm – nem sikerült megnyitni, elérni, de egy pár éve megnyitott könyvtárnak voltaképpen még tényleg nincs olyan nagy története, hogy arról hosszabban lehessen írni. A mellékelt fotók és videó ugyanakkor nagyon beszédes, nagyon látványos és persze – mint oly sok minden ilyen Kínába – igazán lenyűgöző.

https://www.youtube.com/watch?v=oQmoMi_M76Y

Képek forrása