Egyetemi könyvtár bőregerekkel

A portugál nemzeti közkincs, a Biblioteca Joanina egy 18. században alapított intézmény, mely botanikus kert, csillagvizsgáló, sportlétesítmények, kápolna, színház, továbbá múzeum, képtár, étkezők és kollégiumi komplexumrészek ölelésében és szomszédságában található a Coimbrai Egyetemen belül.


Kép forrása

Lisszabon kontra Coimbrai

A könyvtár históriája tulajdonképpen zömmel egybeesik a Coimbrai Egyetem történetével. A komplexum jogelődje, mely még Lisszabonban volt található az 1290-es alapítás óta működött, mely kiszolgálta az elsőszámú portugál kampuszt, azon belül is annak bölcsészettudományi, jogi, kánonjogi és orvosi karát. Mint annyi középkori és felvilágosodáskori egyetem esetében ez intézmény esetében is többféle, vallásügyi és politikai viták hálójában vergődve kényszerült az egyetem tovább- illetve visszaköltözni, mely miatt először Lisszabon után Coimbrai lett a működés helye. Ezzel ugyanakkor nem zárult le a zavaros és nyugtalan korszak, mert az 1308-as költözést követően 1338-ben az egyetem (s benne a könyvtára) újra Lisszabonba került vissza, az akkori király, IV. Alfonso utasítására. További huzavonák, ellentétek miatt 1354-ben ismét Coimbrai lett az iskola helye, de itt csak 1377-ig, amikor Fernando király parancsára újra Lisszabonba tették át a komplexumot. A bibliotéka és az egyetem alapítástól tartó hektikus élete 1537-ben tért nyugvópontra, amikor is III. João a teljes létesítményt véglegesen Coimbraiba költöztette.


Kép forrása

Pombal márki könyvtára

A könyvtár a fenti változatokat követően 1717-ben kapta meg most látható formáját, amikor a névadó V. János elindította az építkezést. A portugál király 1728-ban fejezte be a bibliotéka építését. A rendkívül pazar kivitelezésű és kialakítású, háromszintes barokk épületbe 1750-ben érkeztek meg az első új könyvek, mára az állomány elérte a több, mint 200 ezer darabot. A 18. században kiemelt szerepet kapott a könyvtár, hiszen Pombal márki, a királyság minisztere a felvilágosodás és az antiklerikális eszmék jegyében reformokat vezetett be a kampuszon, előtérbe helyezve a tudományokkal való foglalkozást. A könyvtárban ma megtalálható gyűjtemény többségében is ebből, illetve egy korábbi időszakból származik, a 16. századtól dokumentumok és könyvritkaságok egész sora érkezett az intézménybe, ahogy ma is megtalálhatók az egykori beszerzésekből beérkezett több, mint 200 ezer darabos kollekcióban az orvosi, földrajzi, történelmi, humanisztikai, tudományos, polgári és kánonjogi, filozófiai és teológiai könyvek.


Kép forrása

Denevérvédelem

A létesítmény nagyjából megúszta az évszázadokban történt katasztrófákat, háborúskodásokat, és szinte kivétel nélkül épségben maradtak az első időktől oda tartozó kötetek, dokumentumok. A Könyvtárháznak elnevezett bibliotéka speciális építészeti műremek, melynek 2,1 méter vastag falai között a könyvek és a belső művészeti kialakítás állagmegóvását biztosító 60 százalékos páratartalom a termekben lévő speciális tea- és tölgyfa beépítésnek is köszönhető. Ez utóbbi sűrűsége miatt a kártevő rovatok ellen is remek „védmű”. De a Biblioteca Joanina azzal a különlegességgel is bír, hogy az ott élő denevérpopuláció oltalmazza azt a rovarok kártékony jelenlététől. Ez a kissé bizarr, bár nagyon is természetes minden éjszakai folyamat néhány olyan plusz feladatot ró a személyzetre, mint a „denevér kontra rovar párharcból” kihagyni kívánt részek letakarása, illetve a reggelente ottmaradt denevérguánó feltakarítása.

Az intézmény online az egyetem honlapján keresztül kereshető fel. Itt nemcsak virtuális idegenvezetés, de programkínálat is várja az érdeklődőket, illetve itt tájékozódhatunk a könyvtár nyitvatartási rendjéről és a különböző belépőjegyekről is.