A zene könyvtára

Idén januárban nyílt és máris úgy tűnik, hogy a magyar zenetudomány, a magyar zeneoktatás, a magyar zeneművészet egyik hazai fellegvárává válik a Magyar Zene Háza. A főváros szívében, a Városliget Olof Palme sétányán található fantáziadús külsővel és belsővel rendelkező intézmény zenei tematikájú könyvtárral bír, melyről a napokban közölt cikket a magyarnemzet.hu. Ezt az írást szemlézzük most.

Kép forrása

A gyűjtemény gerince

A Magyar Zene Háza könyvtára popkulturális gyűjteményének Záhonyi László, a multimédiás könyvtár és klub csoportvezetője, illetve Jávorszky Béla Szilárd könyvtárszakmai vezető a gazdája. A Magyar Nemzet online-on december 30-án megjelent interjúban kettejükkel készült beszélgetés arról, hogy miként működik ez a bizonyos belső könyvtár. A rockszakíró Jávorszky Béla Szilárd rögtön az interjú elején le is szögezi, hogy „a populáris kultúrába beletartozik a népzene, a dzsessz, a magyarnóta, az operett, a musical, ám a gyűjtemény gerincét a honi pop-rock muzsika adja”, melynek legfontosabb értékeleme, hogy a magyar populáris kultúra szinte minden fontos dokumentuma fellelhető benne.

Kép forrása

Könyvek, hanganyagok, filmek

A könyvtár egyelőre ezzel együtt viszonylag szerény állománnyal bír, a készlet mintegy háromszáz kötetből áll. A könyveket nem lehet kikölcsönözni, de mivel azok nagy részét digitalizálták, online bárki számára teljességükben is elérhetők. A fontos könyvek mellett természetesen ebben a zenéről szóló könyvtárban a zene is megtalálható, így – miként olvasható a két könyvtárvezetővel készült beszélgetésben – a bibliotéka a Hungaroton közel teljes lemezarchívumát bírja, ami a fenti műfajokat jelenti. Jávorszky Béla Szilárd kiemelte, hogy náluk bakelitlemezeken lehet hallgatni a különféle muzsikákat, de természetesen a zene élvezhető CD-lejátszón is, de hozzátette, hogy a zenék, sőt a náluk nyilvántartásban lévő filmek nemsokára otthonról, online is elérhetők lesznek. A filmeket helyben is vetítik az érdeklődőknek, melyek zenei témájú magyar és külföldi alkotások, s többek között olyan klasszikus mozik mint a Beatles-szel készült Hard Days Night, a Led Zeppelin-es The Song Remains the Same, a hippi-fesztiválos Woodstock vagy a Hungarian Rhapsody – Queen Budapesten.

Kép forrása

A Kádár-kor zenéi

A magyarnemzet.hu-n olvasható interjúban az is ott van, hogy a MZH-ban külön szekciót képez a hazai és külföldi zenei szaklapok hosszú sora, illetve mivel az intézmény Nemzeti Audiovizuális Archívum (Nava) pont, így termeikben, szobáikban a terminálokon régi rádió- és tévéműsorok között is lehet tallózni.  Az élő programok között – olvasható a cikkben – poptörténeti előadások is várják az érdeklődőket, így például Turi Gábor Jazz Szabadegyeteme, melynek révén a hallgatóság megismerheti a pop szülőműfajainak mondható jazz, blues, beat, rock műfajok teljes históriáját a kezdetekről napjainkig. Az interjú alanyai elárulják, hogy a Magyar Zene Háza természetesen kiemelten foglalkozik és mutatja be a magyar könnyűzene történetét, különös tekintettel a Kádár-korszakra, az akkor aktív zenekarokra, előadókra. E helyen már nemcsak maguk a zenészek, de a korszak hangfelvevő és hanglejátszó eszközei is megtalálhatók. Ide tartozik még a korszak popkulturális relikviáinak gyűjteménye, valamint a pop-rock színtérhez társuló, a 80-as évek Budapestjének avantgarde képzőművészeti alkotásainak csokra is. olvashatjuk a Magyar Nemzet cikkében.