Ha karácsonyi (be)váráslás, akkor: könyvek!

Ahogy már korábbi cikkünkben írtuk, az egyházi év kezdetét jelentő advent egyben a világi naptár utolsó éves fejezete. Ebben az időszakban hirtelen már kevésnek tűnik vagy tűnhet az idő, hiszen nemcsak az esztendőt lezáró munkafolyamatok, éves eredménykészítések, de az advent, a Mikulás és a karácsony (s végül a szilveszter) sorozathoz tartozó készülődés és ünneplés is a kipipálandó decemberi reszortokhoz tartozik. Mostani könyvajánlók ebbe a szériába szándékozik beleilleszkedni.

Kép forrása

Karácsonyi könyváradat

Talán nem minden olvasó előtt ismert, de a december a könyves szakma csúcspontja, az éves eladások jelentős része ekkor valósul meg a könyvesboltokban. Ennek végtére is csak az az oka, hogy még mindig elegen, vagyis elég sokan gondolják úgy Magyarországon, hogy a könyv a legjobb, leghasznosabb, legélvezetesebb ajándék. A kérdés persze ilyenkor az, hogy a konkrét ünnepről szóljon az a könyv, vagy lehet egy teljesen más témáról szóló. Túlzott okoskodásnak számíthatna, ha most arról írnánk, hogy igen, karácsonyra karácsonyi tematikájú köteteket kell a fa alá tenni. Ugyanakkor, ha mégis találunk egy olyan regényt, mesekönyvet mely a karácsony varázsos világáról szól, csak újabb bónusszal tesszük emlékezetessé az ünnepet, és kedves emlék forrásával ajándékozzuk meg szerettünket.

Az pedig természetes, hogy sok kiadó ilyenkor rukkol elő „az év legjobb könyvével”, olyan írók, szerzők műveivel, akik már befutottak, akiknek köteteit már rekordnagyságú számokban lehetett eladni mostanság. Ekkor születnek meg a blockbuster könyvek folytatásai, ekkor adják ki újra a bestsellereket, és ekkor kerül boltokba a legnépszerűbb írók korábbi műveinek folytatásai is. Notórius könyvesbolt-járó vagyok, mondhatni évtizedek tapasztalatával tarsolyomban állítom a fentieket.

Kép forrása

Rágcsálni is jó lesz

Most mégis egy kicsit elbizonytalanodtam, hogy miféle kínálatba is engedjek, engedjünk bepillantást, hiszen a magyar könyvkiadók kínálata – némi enyhüléssel azért –továbbra is intenzív svunggal csap le a közönségre az esztendő utolsó hónapjában. A karácsonyi könyvvásárlásnál – már csak a saját unokáimnak szánt ajándékozást alapul véve – azt mondom: a gyerekek mindig kapjanak könyvet is! A kínálat ezen a téren, több is mind elégséges, hiszen a legkisebbnek szánt kötetek sokszor valójában nem igazi könyvnek, hanem amolyan lapozgatós, rágnivaló, csörgővel kombinált, avagy nyunyókaszerű játékok. Ez persze nem jelenti azt, hogy a könyveknek álcázott 0-3 éveseknek szánt játékok nem vezethetnek el a későbbi képnézegetős, úgynevezett lapozgatókon át a még későbbi mese- és a további, immár ifjúsági kötetekig.

Szintén nagy keletje van az olyan gyerekkörnyveknek, ahol nem feltétlenül mesék, vagy mesefigurák állnak a középpontban, hanem egy ismeretterjesztő téma található, de a gyermeki szinten. Egyik kedvencem volt – miként a már említett unokáknál is – az a kiadvány, melyben a bilizés, bilire szoktatás külső és belső anatómiai folyamatai került terítékre. Ugyancsak jó karácsonyi ajándék a könyvesboltokból a gyerekeknek az egyre kifinomultabbra vett társasjátékok egész sora, melyeknél nemcsak a cél elérése adja az izgalmat, de a menet közbeni párharcok és természettudományi ismeretanyagok felmondása, az azokra való visszaemlékezés adja a játék velejét.

Kép forrása

Gyerektől felnőttig

A nagyobbacska gyerekeknek brutálisan széles választákban, sok boltban már külön polcon találhatók a tematikus kifestők, ahol természetesen az egészestés rajzfilmek hőseiről vagy az őslényekről, illetve a legkülönfélébb bájos fantázialényekről, állatokról szólók viszik a prímet. A nagyobbacskák, akik már tudnak olvasni, ugyancsak a mozi, illetve filmélményeikre alapozva válogathatnak a filmek könyvváltozataiból, melyek közül – talán ezt az elején még ők nem tudják – sok az eredeti regény, mely végül a moziváasznon „végezte”. Természetesen ide sorolhatók a Harry Potter-széria egyes darabjai, vagy az ezeket valamelyest másoló, azokkal vetekedő írásművek. E tekintetben aggodalomra semmi ok: a Harry Potter-fanatikus gyerekből, nagykamaszként zömével már komolyabb, veretesebb irodalmi művek fogyasztóivá válnak, hogy aztán felnőve és saját csemetét nevelve ők maguk is azzal szembesüljenek, hogy a gyereknek – legyen akárhány éves – mindig jó ajándék a könyv.