A világ legnagyobb apátsági könyvtárterme

Hűséges és új olvasóinkat ezúttal egy újabb kirándulásra invitáljuk, mégpedig ide a szomszédba, Ausztriába, azon belül is Admontba, ahol a világ egyik legszebb műemléki könyvtára található. A legrégebbi stájerországi bencés kolostor falai között – a róla készült fotókat, videókat nézve – haladva óvatosan nyissuk szánkat, mert bizony a lenyűgöző látványtól tátva maradhat…

Kép forrása

Különleges együttes

Valahol ott fenn, a mennyei magasságban is igen kedvelhették és kedvelik az Admont Apátsági Könyvtárat, mely áldásban úgy is részesült az intézmény, hogy egyedüli épületegységként élte túl a kolostorban pusztító 1865-ös tűzvészt. Mielőtt nagyon előre rohannánk a könyvtár történetében, kezdjük inkább az elején.

Az Admonti Szent Balázs bencés rendi apátságot 1074-ben alapította Gebhard salzburgi érsek-herceg. A kialakított épületegyüttes környezete is figyelemreméltó, az Ausztria Felső-Stájerország területén, a Gesäuse Nemzeti Park egyik fantasztikus természeti kompozíciójaként tündöklő sziklás völgyét jelenti. Érdekes jelenkori vonatkozás, hogy a bibliotékát is magába foglaló egyházi létesítményről tulajdonképpen sok más műemléki könyvtárról is ugyanazt állítja a nem feltétlenül tévedhetetlenségéről híres Wikipédia, hogy „a világ legnagyobb kolostori könyvtára és egy modern múzeum, benne barokk és kortárs építészet, művészet emlékei a középkortól napjainkig, valamint természettudományi múzeum, korai kéziratok és nyomtatványok, különleges kiállítások találhatók.”

Kép forrása

A magyar kapcsolat

Ezen anomálián túltéve magunkat, nézzük a könyvtár históriájának folytatását! Mint olvasható, a kolostor már kezdetektől fogva nemcsak, mint vallási, de tudományos és művészeti központ volt. A kolostor történetében jellemző vissza-visszatérő periódusok találhatók, melyek között az egyes alkotóelemek megjelenése majd megszűnése váltja egymást. Ilyen volt a már említett tűzvész okozta átalakulás, melynek folyományaként például maga a központi rész, a templom is új, immár gótikus és román építészeti stílusjegyekben fogant. A másik a komplexum 1115 és 1137 között működött apácakolostor részlege, mely a 16.  században végleg megszűnt.

Ehhez magyar vonatkozás is kötődik, mivel II. Béla királyunk Zsófia nevű lánya is itt szolgálta Istent, mint apáca. A másik magyarországi kapcsolatot a 19. századi Schenzl Guidó admonti apát személye jelenti, aki „Magyarországon jelentős pedagógiai, természettudományos és tudományszervező tevékenységet fejtett ki.” Többek között neki köszönhetjük a Magyar Meteorológiai és Földmágnesességi Intézet létrehozását is, de a meteorológus, akadémikus bencés szerzetes 1880-ban egy olyan alapítványt is létre hozott, melynek célja az volt, hogy a jó előmenetelű, szegény magyar diákokat ösztöndíjjal segítsék. 

Kép forrása

Művészetek és tudományok

Az Admont Apátsági Könyvtárban jelenleg is 200 ezer kötet található. A barokk könyvtárépítészet talán tényleg legfényesebben csillogó gyémántjaként is aposztrofálható intézményben 1400 középkori kézirat, illetve 530 lenyomat és műtárgyak várják az érdeklődőket. Ezek mellett további kötetek találhatók a könyvtárban, mely gyűjtemény a középkortól napjainkig tartó időszakot öleli fel. 70 méter hosszú, 14 méter széles és 13 méter magas könyvtárterme a világ legnagyobb ilyen apátsági helyisége.

A pazar kivitelezésű intézményről így írnak egy helyen: „A színes, világos, ellipszis alaprajzú, körbefutó galériával keretezett terem középső része kupolával fedett. A fehér és arany színű rokokó tárlók mellett a főpilléreknél a "négy utolsó történés", a halál, az utolsó ítélet, a pokol, és a mennyország allegorikus szobrai állnak, Joseph Stammel alkotásai. A hét részes káprázatos mennyezeti freskóciklust Bartolomeo Altomonte festette 1774-76-ban, a művészetek és tudományok allegóriáit ábrázoló falfestmények a művész utolsó és fő műveinek tekinthetők.”

A könyvtár nem egymagában várja az érdeklődőket, szomszédságában található egy szépművészeti, egy kortárs művészeteket és egy természettudományi témákat feldolgozó múzeum is. A komplexum szintén csodálatra méltó eleme a hegyvidéki panorámával kiegészült gyógynövénykert, valahol nagyon hasonlóan a mi pannonhalmi apátságunk arborétumához és gyógynövénykultúrájához. A kolostor honlapján, a stiftadmont.at honlapon a fentieknél jóval több minden olvasható, nézegethető.