A kereszténység legfontosabb könyvtára

Olvasóink lelkes érdeklődését szeretnénk továbbra is fenntartani a már megkezdett sorozat folytatásával, melyben a világ legszebb műemlékkönyvtárait mutatjuk be. A széria első része egyben rögtön a minden bizonnyal a dobogós helyen szereplő Vatikáni Apostoli Könyvtár kapuján nyit be.


A világ legrégebbi könyvtára

Nem véletlenül indítjuk útjára a világ műemléki könyvtárairól szóló sorozatunkat a Szentszék könyvtárával, hiszen az egyike a világ legrégebbi könyvtárainak, és az intézményt mélyebben ismerők szerint ez a könyvtár rendelkezik az egyik legkülönlegesebb történelmi iratgyűjteménnyel. A legrégibb jelző körül a mai napig folynak a viták történészek, egyháztörténészek körében, akik között az 1475-ös formális alapítási év egy dolog, a tudósok, kutatók egy jelentős része nem vitatja, hogy a könyvtár ennél jóval korábban is létezett már. A téka históriája egyértelműen a pápák, illetve a Szentszék adott történelmi korszakokban elfoglalt helyzetéhez igazodott, hasonlóan például a legnagyobb magyar római katolikus könyvtár történetében már megismerthez, amikor is az egyház eredeti központjából, Esztergomból a háborús dúlás elől menekülve Nagyszombatra került át a híres Bibliotheca (mely török vész után visszakerült az érseki városba).


Öt történelmi periódus

A vatikáni könyvgyűjtemény történetét öt szakaszra bontja a tudomány. A könyvtár első időszakát a Pre-Lateráni, azaz a Lateráni Palotában való elhelyezés előtti, korai érát jelölik ezen a néven. Ez az a bizonyos korszak, melyről fentebb írtuk, hogy az 1475-ös alapítási év előtti vitatott érát jelöli.  A második korszak, logikusan a Lateráni nevet viseli, a könyvtár a Lateráni Palotába került, hogy ott a 13. század végéig kapjon otthont. A Lateráni Palota egy római épületegyüttes, benne a lateráni székesegyház, mely a kereszténység legkorábbi bazilikája. A komplexum otthont adott a pápáknak, mielőtt azok Avignonba kényszerültek az ismert történelmi viharok miatt. A könyvtár harmadik korszaka a fenti említett francia városhoz kötődik, amikor a Szentszék is ott működött, egészen az 1370-es évekig. 1370-től 1446-ig egy különleges éra jött el, amikor a könyvtár három különböző helyen volt, Avignonban, Rómában és más helyeken. Ezt a harmadik időszakot nevezik Pre-Vatikáni érának. Az utolsó korszak a máig tartó időszak, mégpedig 1448-tól napjainkig (és minden bizonnyal míg a világ világ), mely Vatikáni érában a könyvtár immár a több részre szakadás után egy egyesült, azaz teljes formában működött, s működik Róma szívében, Vatikánban, melyről nevét is kapta.


Legnagyobb, legszebb, legöregebb

Az 1475-ös formális alapítás után 1448-ban V. Miklós pápa alapította hivatalosan is. Az első könyvtárost az igen jól csengő nevű Bartolomeo Platina-nak hívták, kinek leltára szerint 1448-ban 3500 kódex jelentette a könyvtár állományát, melyben görögül, latinul és héberül írt kötetek voltak találhatók. Újra leírjuk: akkoriban ez a nyugati világ legnagyobb keresztény könyvtárának számított. Az első komolyabb építészeti fejlesztés 1587-ben történt, amikor is V. Szixtusz pápa megbízást adott egy könyvtárépület létrehozására, mely építmény a mai napig a Vatikáni Apostoli Könyvtár helye. Az intézményben jelenleg 75 ezer kézirat és 1,1 millió kötet található. Az immár kalandfilmekben is megjelenített, 150 ezer dokumentummal bíró Vatikáni Titkos Levéltár a 17. századtól már nem a könyvtár része. A könyvtár numero egyes ékköve a Codex Vaticanus, a 4. század elejéről származó, pergamenre görög nyelven írt legrégebbi Biblia-kézirat.


Könyvtár az interneten

Az egyházban alapvető hozzáállás, az alázat, a szolgálat az intézmény működésében is megnyilvánul: a könyvtárat „bárki szabadon kutathatja, aki megfelelő kutatói okmányokkal rendelkezik, és a kutatásához szüksége van a könyvtár anyagára.” A létesítmény a vaticanlibrary.va címen érhető el az interneten. Az oldal rendkívül gazdag információrendszerrel várja az érdeklődőket, akik többek között a könyvtár részletes történetén túl a kéziratos és nyomtatott kötetekről, a sokféle szolgáltatásról, valamint az intézmény által kiadott számos régészeti, levéltári, könyvtári, numizmatikai és művészeti katalógusokról kapnak sok-sok információt. Meghatározó történelmi szerepe mellett a Vatikáni Apostoli Könyvtár digitális formában is látogatható, az érdeklődők egyebek mellett a digitalizált gyűjteményben kéziratokhoz, archív levéltári, grafikai anyagokhoz, éremkészleteket bemutató felületekhez férhetnek hozzá.

Képek forrása