Itt a Törülköző Nap!

Egy író, költő műve (utó)életében az egyik csúcs, ha annak akár csupán csak egy részelete is kultikussá válik. Sok ilyen van, gondoljunk csak a Rómeó és Júlia veronai. Ezúttal a Towel Day-ről, azaz a Törülköző Napról készült magvas írásféle. Hiszen milyen jó kis nap is ez a május 25!

Kép forrása

Űrhajóstoppolás

A világ lakóinak sci-fi rajongó fajtája e május 25-ei napon idézi fel Douglas Adams leghíresebb regényfolyamának, a Galaxis útikalauz stopposoknak című művére gondolva a törülköző iránti tiszteletet. Történt ugyanis, hogy találkozásuk alkalmából Arthur Dent, a történet főhőse tanácsok egész sorát kapja Ford Prefect-től, midőn elárulja neki, hogy a Föld perceken belül atomjaira robban szét. Mire Dent feleszmél, Prefect már le is stoppol egy űrhajót, ami a Föld mellett suhan el éppen, majd a fedélzetre jutva tér észhez és vet számot a már említett tanácsokkal. Az elsők egyike pont ez: „Törülköző: A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos.”

Kép forrása

Mire jó a törülköző?

A praktikusan a nyak köré tekert puha frotírféléről aztán tovább folytatódik a lamentálás, melyben kiviláglik, hogy a törülközőnek „komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörülközhetünk, ha még elég tiszta hozzá.

Kép forrása

Ne vedd komolyan!

Ugye világos? Naná. Adams pszichedelikus, leginkább a Münchausen báró és Gulliver kalandjaira hasonlító vadul fantáziadús utazásokról számol be könyvében, melynek lapjain a humor a tudományos-fantasztikummal és a filozofikus bölcseletekkel keveredik, hogy a rock and roll-os, avagy popkulturális feelingről már ne is beszéljünk.

A regény például olyan velős kérdésekre is választ ad, hogy mi az élet értelme (ekkor lesz az a válasz, hogy: mi más lenne, mint 42), óvva int a vogonok agykárosító költészetétől, a minden emberi korokat galaxisokon átívelő mérgező bürokráciától. Ezek mellett további galaktikus utazásoknál pedig további két újabb tanács is ott áll a legmenőbbek között: „Ne pánkolj!” és „Viszlát, és köszi a halakat!” Aki az egészben nem sok rációt, logikát talál, az ne csodálkozzon, hanem lazuljon és ne vegye már annyira komolyan magát, mintha Lem vagy Asimov hőse lenne.