Popdívától nyúlkutyáig

Ez alkalommal egy popdíva íróvá válásának előzményeiről és körülményeiről is olvashatnak az érdeklődők. J.K. Rowlingot talán senkinek nem kell bemutatni, de az, hogy a Harry Potter-könyvek szerzője miként került a tengerentúli transzlobbi lejárató kampányának fókuszába újra, talán még páraknak újság lehet. Végül egy igazán bájos magyar sikerről, A nyúlformájú kutya című mese külföldi elismeréséről adunk rövid összefoglalót.

Kép forrása

A popdíva ráfordul az írásra

Lassan megszokjuk, hogy mindenki, bárki könyvet ír. Korábban az írók, tudósok írtak, most meg a szakácsok, politikusok, sportolók, de még a popsztárok is. Ez utóbbi szekcióhoz csatlakozik Janicsák Veca, a méltán népszerű énekesnő, aki nemrég egy tévéműsorban való szereplésekor árulta el, hogy könyvírásra adta a fejét. A hirado.hu arról számolt be a minap publikált cikkében, hogy a petofilive.hu-n eredetileg megjelent beszélgetésből kiderült: Veca sikeres évei után megengedhette magának, hogy úgymond visszavonuljon. Ez esetében nem jelenti azt, hogy végleg elhagyná a reflektorfényt, hanem amolyan feltöltődésről van szó. Ebben az időszakban, mint szerző akarta magát kreatívvá tenni. Az eredmény az, hogy nemcsak új dalok születtek, hanem az énekesnő egy visszavonulás ideje alatt eltervezte, hogy könyvet ír. Erről az időszakról így beszélt: „Egy megfelelően inspirált időszakon vagyok túl és egy lemezanyagot írtam”, melyből a Gravitáció című számot máris publikálta, a számhoz készült videót pedig ő maga rendezte. A könyv ötlete ugyancsak a fenti idézett periódusban született, az énekesnő azt ígéri, hogy saját életéről, zenei világáról szól majd a kötet. A terv az, hogy a minden bizonnyal különleges könyv év végén lát napvilágot.

Kép forrása

Rowling kontra transzlobbi

A 888.hu írta meg a héten, hogy a Harry Potter-saga szerzőjét, J. K. Rowlingot kinézte magának az amerikai transz lobbi, mivel az írónő korábban olyan kijelentést tett, ami ellentétes a transzneműséget fennen hirdetők által vallott nézetekkel. Az sajnálatosan senkit sem zavar, hogy Rowlingnak köszönhető, hogy az ezredforduló idején tinédzserkorba jutott nemzedék jelentős része a Harry Potter könyvek miatt kezdet bele az olvasásba. Rowling úgy tűnik nagyot vétett azzal, hogy egy interjúban kijelentette: „a nők menstruálnak és nincsen péniszük”. Nyugaton a helyzet változatlan, vagyis akármennyire is furáljuk itt Európában, mifelénk ezt a tengerentúlon elharapódzott politikai trendet, ma már ott tartunk, hogy egy-egy ilyen kijelentésért nagy bünti jár. Az angol írónő a fenti, vaskos kijelentése miatt nemcsak, hogy margóra került az Egyesült Államok bizonyos köreiben, de elérte, hogy a mértékadó New York Times is dárdahegyre tűzze, azaz a független újságírás nevében csatlakoztak a Rowlingot lejárató és zaklató médiakampányhoz. A fordulatról így írnak a 888.hu-n: „Az új reklámkampány arca egy Lianna nevű non-bináris személy, aki a New York Times átlagolvasója és akinek a személyes identitását megpróbálják körül írni néhány közhelyes félmondattal. Ezek között tűnik fel az „Imagining Harry Potter without its creator” felirat is, gondosan beágyazva a többi semmitmondó unalmas részlet közé.” Bevalljuk olvasóinknak, hogy ezt a kurta-furcsa kis bizarr kortárs irodalomtörténeti epizódot mi magunk is legfeljebb, ha olyan szinten tudjuk értelmezni és befogadni, ahogy a Harry Potter bűbájos és varázslatokkal teli fejezeteiben található vésztjósló fantáziákat.

Kép forrása

Magyar mesét ajánlanak Andersenék

Dániel András könyvét ajánlja az IBBY, mely rövidítés a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsát jelenti és éppen ezért fontos. A hírt a Könyves Magazin oldalán lehet elolvasni, ahol azt is megtudhatjuk, hogy az IBBY által közzétette listán olyan kötetek szerepelnek, mely érdmesek a Hans Christian Andersen-díjra. Mint olvasható: „emellett húsz olyan könyvet ajánlott, amelyeket érdemes lenne a gyerekeknek világszerte olvasniuk. Köztük van A nyúlformájú kutya is.” Ezek után persze sokan kíváncsiak lehetnek, hogy tulajdonképpen milyen mese is ez a nyúlformájú kutya. A 2022-es mesekönyves világlistán való szereplés, mondjuk úgy kis túlzással, hogy a mesekönyvek Nobel-díjával is felér, legalábbis a jelöltség szintén. Dániel András könyve már a sokadik a szerző alkotta művek sorában, a tíz éve kezdődött írói folyamat eredményeként. Meséit, így például a Matild és Margaréta, avagy boszorkányok a Bármi utcából, a Nincs itt semmi látnivaló, a Kicsibácsi és Kicsinéni és a Mit keresett Jakab az ágy alatt? már komoly rajongótábor „fogyasztja”. A konyvesmnagazin.hu-n olvasható egy elég kimerítő interjú Dániellel, aki számos saját maga által rajzolt mesekönyvéről árult el titkokat. Mint ebből a beszélgetésből megtudható A nyúlformájú kutya itthon is szép szakmai sikert ért el, hiszen megkapta a Szép Magyar Könyv-díjat.