Érdekességek a könyves világból

MEGJELENT: 2021. november 10., szerda | SZERZŐ: Oxi

Eperjes Károly nemzeti mozi- és könyvhálózatot szeretne, irodalmi idézetekkel ébresztő vekkert hoztak forgalomba, miközben a taxasi kormányzó az iskolai könyvtárakban megjelenő homoszexuális propagandairodalom ellen harcol.

Könyves világpanorámánk következik.

Kép forrása

Eperjes többet akar

Első rendezése, a Magyar passió című film bemutatóját követően több interjút is adott Eperjes Károly, aki nem mellesleg a film főszereplője is. A vehemens kiállásáról híres művész a HVG-nek nyilatkozva a produkcióról számos kulisszatitkot árult el, de a tőle megszokott hazafias, keresztény kiállás sem hiányzott mondandójából. Eperjes emellett annak a markáns véleményének is hangot adott, hogy bár Magyarországon van nemzeti dohánybolt hálózat, de nagyon elkelne egy nemzeti mozi- és könyvhálózat is. Ez utóbbiakról így fogalmazott: „Látva a könyvanomáliákat is, szükség volna egy nemzeti könyvterjesztő hálózatra is.” Az, hogy sokszoros díjas színművész, rendező hangját meghallják-e azok, akik például egy általa említett országos könyvterjesztő hálózatot létre tudnak hozni, egyelőre nem tudni, de elképzelhető, hogy Szamóca intelmei nem maradnak szakmai reakciók nélkül.

Kép forrása

Irodalommal jelző óra

Nem feltétlenül a legfontosabb vagy vezető irodalmi hírek között szerepel az, amelyik arról szól, hogy várhatóan jövő év első felében már hazánkban is piacra dobják azt az ébresztőórát, melyet elsősorban irodalomkedvelőknek készítenek. A készülék lényege, hogy – a beállításoknak megfelelően – egészkor és más időközönként nem pittyegéssel és nem is kakukkolással jelez, hanem egy irodalmi idézet hangzik el. A berendezést már elnevezték a kritikusok, igaz a név kissé hosszú és túl vitriolos: „a kütyü, amiről nem tudtam, hogy szükségem van rá, amíg nem hallottam róla”. Mi mindenesetre a bohémok oldalán állunk és elmondjuk erről az óráról azt is, hogy az első változat mintegy kétezer idézetből válogatva riasztja az embert a pontos, illetve a beállított időre. Az pedig természetes, hogy az irodalmi idézetek olyan költőktől, íróktól származnak, akik adott műveikben az idővel foglalkoztak. Az Author Clock-ra máris nagy a kereslet, elsősorban persze a nyugati féltekén, ahol a gyártó ígéri, hogy kétféle, nagy- és kisméretben, vagyis fali- és asztali változatban gyártják majd.

Kép forrása

Könyvtárakat támad az LMBTQ-mozgalom

A címbeli összefoglalóra összerezzenő olvasóinktól elnézést kérünk, a történet az Egyesült Államokban esett meg. A vasarnap.hu által idézett a Fox News arról számolt be nemrég, hogy Greg Abbott, Texas állam kormányzója kénytelen volt a napokban felszólítani az Iskolai Tanácsok Szövetségét, hogy „távolítsák el a gyermekkönyvtárak polcairól azokat a könyveket, amelyek pornográf és más, koruknak nem megfelelő tartalomnak teszik ki a gyerekeket.” A kormányzó hozzátette, hogy számos szülő kereste meg azzal a panasszal, hogy az állami iskolák könyvtáraiban egyre több a szerintük nem megfelelő tartalmú könyv, melyeket az LMBTQ-lobbisták, aktivisták juttatják be a gyerekoktatási intézményekbe. A vitatott tartalmú kiadványokkal kapcsolatos probléma fókuszában a döntési jogkör áll, mert míg az oktatásban szereplő tankönyvekről az Állami Oktatási Tanács, addig az iskolai könyvtárakban lévő kötetekről a helyi tankerületi vezetés dönt. A kormányzó ugyanakkor a fenti nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy álláspontja szerint a szülőknek joguk van a maguk által kialakított szexuális nevelést adni a gyerekeknek és joguk van a mások által rájuk tukmált ismereteket elutasítani, illetve a gyerekeket attól távol tartani.


Megosztás

Egypercesek

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Ízig-vérig fekete komédiát kapunk

Kalapács alatt Emile Zola egyetlen regényének kéziratai

A kézirat árát előzetesen 100-150 ezer euróra becsüli a párizsi Sotheby's aukcósház

Átadták a Déry-díjat

Idén Gács Anna esszéista, irodalomtörténész, Solymosi Bálint író, költő és Zádor Éva műfordító részesült az elismerésben

Egy fekete író tapasztalatairól szóló szatirikus regény nyerte el az amerikai szépirodalmi Nemzeti Könyvdíjat

A 43 éves Jason Mott a kívülállóknak, a furcsáknak, és azoknak ajánlotta a díját, akiket zaklattak és félreértetek

Tandori Dezső hagyatékával gazdagodott az Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Az intézmény a köteteket egy külön, erre a célra speciálisan átalakított, zárható polcrendszerrel ellátott helyiségében helyezte el, amelyet dedikáltan Tandori Dezső és Ágnes hagyatéknak neveztek el