Karácsony felé lépeget a könyves világ

Egy 19. század második felében kiteljesebb magyar tudós életéről jelent meg könyv, melyben a korszak nagy magyar irodalmi alakjairól írt elemzések is helyet kapnak. Úgy tűnik máris itt van a nyakunkon a karácsony, hiszen Dickens ünnepről szóló, misztikus történetét ajánlja az egyik ismert online újság. És ha már télvízi ünnepek és misztikum, akkor Harry Potter sem maradhat ki a szórásból, ezúttal az egyik orgánum J.K. Rowling által szándékosan vagy anélkül a történetfolyamban hagyott rejtélyekről, titkokról olvashatunk cikket.

Kép forrása

Könyvet írtak Jancsóról

..de ezúttal nem a filmrendezőről, hanem a legendás nyelvészről. A Jancsó Benedek nyelv- és irodalomtörténészi munkássága az életművét gondozó Jancsó Alapítvány munkája, melyről a magyarnemzet.hu írt összefoglalót. A cikkben a 19. században második felében született oktatáspolitikusról, köz- és történetíróról idézik fel annak legfontosabb életállomásait, benne tanítói, oktatói és a székelységért folytatott küzdelmei alapján közéleti szereplői oldalát. A kötetről szólva az írás szerzője rámutat, hogy az 1878-ban doktorált Jancsó Benedek kora polihisztora volt, akiről a nevét viselő alapítvány már több kötetet is megjelentetett, azokban Jancsó írásműveit ismerhette meg a közönség. A most megjelent könyv a nyelv- és irodalomtörténet területén végzett munkásságáról ad számot. Ezek között – ahogy a cikkíró is utal rá – olyan fontos írásművek is találhatók, melyek a 19. század második felének magyar irodalmi nagyságairól értekezik Jancsó Benedek, így a kötet egyben annak a korszaknak is egyfajta irodalmi tablója is. Ekként akár Petőfi és forradalomban, majd azután is aktív művésztársai okán a történelem rajongóinak is bátran ajánlhatjuk a kötetet.

Kép forrása

Dickens karácsonya

Terjedelmes cikkben számol be az Index Charles Dickens leghíresebb, legnépszerűbb regényéről, a Karácsonyi énekről. Az írás bizonyára a már számos helyen megkezdődött, még az adventi készülődést is beelőző karácsonyi dizájn és vásár mindenéves jelenségére reagál. A szerző a cikk első felében magát az írót mutatja be, melyből többek között kiderül, hogy Charles Dickensnek igen nehéz gyerekkora volt, hiszen apja korai halála miatt már tizenkét évesen munkába kellett állnia, igaz később egy családi örökségnek köszönhetően újra a normális kerékvágásba kerültek Dickensék dolgai.  Az író, aki alapon ügyvédnek tanult, ötödik gyermeke születése előtt nem sokkal írta a Karácsonyi ének című regényt, 1843-ban. A cikk második felében arról olvashatunk, hogy a könyv milyen nagy siker lett már az első kiadáskor, úgy szól a fáma, hogy a lelkes britek hallgattak Dickensre és szellemek által karácsony idején megregulázott vén, zsugori gonosz uzsorás esetén okulva élet- és szellemi szemléletmódváltások egész özöne indult el. A többször megfilmesített Karácsonyi ének című regényből aztán a cikkíró messzebbre is megy, az ünnepi hangulathoz ajánlja a históriát, mégpedig elmélkedésben való segítségként, az ünnepi vacsora mellé gyerekeknek és felnőtteknek kísérőnek egyaránt és természetesen a fa alá, rendkívül hasznos, magvas és fölöttébb szórakoztató ajándékként.

Kép forrása

A Harry Potter könyvek rejtett részlete

Vajon tényleg van még olyan részlet a mára klasszikussá vikszelt Harry Potter könyvsorozatnak, amire a fanatikus rajongók még nem leltek rá, mint kódolt, titkos üzenetre?  Ugye nem.  Vagy mégis? A joy.hu nagyobb elemzésben veszi végig, hogy melyek azok az eddig talán csak kevesek számára ismert, a többség szeme előtt még mindig rejtve marad részletek, melyeket vagy a könyvekben vagy a filmváltozatokban kell keresni. Nem akarom bántani a Harry Potter-rajongókat, mert ma már bizonyított tény, hogy a mai húszas, harmincas nemzedék többek között J.K. Rowling főművének köszönhetően kedvelte meg az olvasást és fogott később bele a magas(abb) irodalmi művek fogyasztásába. Viszont a joy.hu azért maradt a digitális forradalom generációinak alapösztönéné: több kép, kevesebb betű, és a fenti jelzett, a Harry Potter történetfűzérben található, eddig rejtett, titkos részleteket egy-egy moziváltozatból kiollózott képpel vezeti elő a kíváncsiak számára. A cikk szerzője szerint ezek többek között – hogy ne áruljuk el mindet – például az, hogy az amúgy rendkívül rokonszenves varázslók körében teljesen elfogadott rabszolgaság intézménye vagy hogy egyes állatok képesek a beszédre, míg mások nem. Az is meglehet, hogy ezekre a felvetésekre, melyekről hetet gyűjtött össze a joy.hu írója, a klasszik alap HP-fan kapásból tudja a helyes választ, de aki mégsem, nos annak egy jó kis agytornát kínál a cikk.