Megújult a Ciszterci Műemlékkönyvtár Barokk terme

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által szervezett Szent István Napok eseménysorozat keretében 2021. augusztus 19-én adták át zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár nyolchónapos munkával felújított Barokk termét. A történeti látványosság mellett a nemzeti könyvtár számos programmal várja az érdeklődőket ezen a hétvégén.


Barokk csodák Zircen

Az OSZK fenntartásába tartozó zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár felújított terei várják most a látogatókat. Külön figyelmet érdemel a szigorú műemlékvédelmi szempontok szem előtt tartásával restaurált barokk bútorzat vagy a könyvtár folyosója, amely falkutatások eredményeként kapta vissza eredeti színét a padlóburkolat rekonstrukcióját követően.

Az informatikai fejlesztéseknek is köszönhetően a reprezentatív, klimatizált termek alkalmassá váltak kisebb konferenciák, kiállítások, művészeti programok vagy magánrendezvények, például esküvők megrendezésére. Az új informatikai rendszer a múzeumi funkciót is erősíti; az infópultok és a fotópont lehetővé teszi a látogatók magasabb szintű kiszolgálását.

A turisztikai szempontból is lenyűgöző műemlékkönyvtárt, a régi szerzetesi könyvkultúrát, valamint az ünnep alkalmából nyíló állandó kiállítást megszépült környezetben, idegen- és tárlatvezetéssel tekinthetik meg az érdeklődők 2021. augusztus 20-ától. 

Utazgassunk hazánk földjén!

A megújult könyvtár különleges kiállítással kedveskedik a látogatóknak; tér- és időbeli kirándulásra invitálja az érdeklődőket az Utazgassunk hazánk földjén! című idegenforgalmiplakát-kiállítás. A tárlat az 1920–1930-as évek belföldi utazást és üdülési lehetőségeket hirdető plakátjaiból mutat be keresztmetszetet a nemzeti könyvtár plakát- és kisnyomtatvány-gyűjteményének anyagából. Az ország különféle régióiba, városlátogatásra hívogató plakátok mellett bepillantást nyerhetünk az akkoriban egyre népszerűbbé váló strandok reklámjaiba, illetve megismerhetjük a hajós és vonatos utazások ma is vonzó tájait, célpontjait.

Egy város emlékezete

Győrött a Győri Egyházmegyével rendez közös kiállítást az OSZK az egyházmegye alapításának 1020. és Győr várossá válásának 750. évfordulója alkalmából. Az ARRABONA∙JAURINUM∙GIAVARINO∙RAAB∙GYŐR – Egy város emlékezete metszeteken és képeken címet viselő tárlat a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, illetve a Triangulum Galéria kiállítótereiben látogatható 2021. augusztus 20-ától.

A kiállítás a kettős évforduló kapcsán a pusztulás – újjáépülés – átalakulás hármas tematika mentén mutatja be mindenekelőtt Győrt, a városi, az egyházi és a mindennapi életet, a fontosabb történelmi eseményeket, a különböző építkezéseket, valamint a szerzetesrendek megtelepedését és működését több mint három évszázad metszetein, térképein és alaprajzain keresztül, műtárgyakkal kiegészülve.

Szent István a könyvtárban

A nemzeti könyvtár a Budavári Palotában a Szent István az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményes anyagában című minitárlattal, ehhez kapcsolódó kvízjátékkal, valamint élménygazdag épület- és raktártúrákkal, illetve saját kiadványaiból húsz százalékos könyvvásárlási lehetőséggel várja a látogatókat augusztus 20-án. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött; a programokról, a vezetésekről és a jelentkezés módjáról az intézmény honlapján olvashatnak az érdeklődők.

Képek forrása: