A tavalyi év legszebb könyvei

MEGJELENT: 2021. augusztus 31., kedd | SZERZŐ: Márton Mihály

A hagyományoknak megfelelően a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 2021-ben is meghirdette a legszínvonalasabb kivitelezésű magyar könyvek számára a Szép Magyar Könyv versenyt. A 2020-ban megjelen könyvek legszebbjeinek járó díjakért 83 kiadó, összesen 147 kötettel jelentkezett.


Új kategóriák születtek

A benevezett könyvek kínálata nagyon színes volt, ezért a zsűri döntése alapján a hagyományos kategóriákon kívül új kategóriákban is díjazták a könyveket. Idén külön elismerést kaptak a Múzeumi művészeti könyvek, illetve az Év Illusztrátora kategóriát felnőtt- és gyermekirodalmi kategóriákra bontották.

A díjak odaítéléséről idén az MKKE Elnöksége által felkért öt tagú szakmai zsűri döntött. A zsűri tagjai dr. Révész Emese elnök, Babucs Éva, Benedek Barna, Nagy Gabriella, Wunderlich Péter voltak.

A Szép Magyar Könyv díjat az MKKE adományozza a könyves alkotóközösségeknek és szakembereknek, de az elmúlt évtizedekben a közjogi méltóságok és magánszemélyek különdíjak felajánlásával csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A verseny győzteseinek ünnepélyes díjátadója 2021. szeptember 2-án, az Ünnepi Könyvhét megnyitója után 16 órakor lesz a Vörösmarty téri színpadon.

A Szép Magyar Könyv 2020 verseny díjazott kötetei

Szépirodalom kategória: László Noémi: Műrepülés (Gutenberg Kiadó)

Gyermek és ifjúsági könyvek kategória: Bertóti Johanna: Almából ki, körtébe be (Koinónia Kiadó)

Művészeti és ismeretterjesztő könyvek kategória: Mártonffy Melinda: Franciaudvaros bérházak Budapesten (ARTEM/BOOKS Kiadó)

Könyvsorozatok kategória: Grecsó Krisztián: Pletykaanyu; Isten hozott; Harminc év napsütés; Vera (Magvető Kiadó)

Szakkönyv kategória: Monok István, Zvara Edina: Esterhasiana Biblioteca. A gyűjtemény története és könyvanyagának rekonstrukciója (Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ)

Év Illusztrátora – gyermekirodalom kategória: Kiss Ottó: A piros tengeralattjáró (Betűtészta Könyvkereskedelmi és Kiadó Kft.) – illusztrátor: Orosz Annabella

Év Illusztrátora – felnőttirodalom kategória: Szerb Antal: Utas és holdvilág (Libri – Scolar) – illusztrátor: Nagy Norbert

Múzeumi művészeti könyvek kategória: Árvai Mária, Véri Dániel: A nagy könyvlopás. Francia könyvkiállítás a vasfüggöny mögött (Ferenczy Múzeumi Centrum)

Szép Magyar Könyv különdíjasok

A köztársasági elnök különdíja: Barokk freskófestészet Magyarországon II. (MMA Kiadó)

A miniszterelnök különdíja: Andrássy Dorottya, Dúzsi Éva, Horváth Zsuzsa, Katona Júlia, Kelecsényi Kristóf, Kerekes Margit, Lukács József, Sisa József: Az országház építése és művészete (Országház Könyvkiadó)

A főpolgármester különdíja: Presser Gábor: Presser könyve (Helikon Kiadó)

Az MTA különdíja: Gyurgyák János szerk.: Trianon 100 (Osiris Kiadó)

Tamás László-díj: Faludy György, François Villon: François Villon balladái Faludy György átköltésében (Európa Könyvkiadó)

Az EMMI 3 különdíja: Csalár Bence: Színfalak mögött. A magyar divat. (BOOOK Kiadó); Orosz István: Örömajkon örömének. (Méry Ratio Kiadó); Pintér Judit szerk.: Sára Sándor. (MMA Kiadó)

Az MKKE különdíja: Krúdy Gyula: Book of dreams (Club of Odd Volues - Boston, Gyomai Kner Nyomda)

Képek forrása


Megosztás

Egypercesek

Az állat – In memoriam Jean-Paul Belmondo

Az állat – In memoriam Jean-Paul Belmondo

A 2020 Filmodüsszeia podcast-kritikája a nemrégiben elhunyt színészlegenda emlékére

Megnyílt a World Press Photo kiállítás

74 470 sajtófotóból választották ki a legjobb 151-et, melyek a kiállítás keretében a Magyar Nemzeti Múzeumban láthatók

Mellszobrot állítottak Herczeg Ferencnek

„A 20. század legnagyobb száműzött írója tér most vissza közénk, hetvenéves szellemi száműzetéséből”

Az apróbetűs magyar történelem

A nagypolitikai vonalon túl is van tehát élet, ezt bizonyítja ez a háromszáz kisebb magyar epizódot, legendát, mende-mondát tartalmazó könyv

Könyvkiadók Napja Szegeden

Író-olvasó találkozó, könyvbemutató, fotókiállítás és még futballmeccs is szerepel a palettán