Széchenyi-könyvek Sopronban

Ősztől a közönség is megcsodálhatja és kézbe veheti a soproni városi könyvtárban őrzött Széchenyi-könyvtártöredék darabjait; azt a csaknem háromszáz kötetet, amelyek valaha bizonyíthatóan gróf Széchenyi István tulajdonában voltak.

Könyvtárban, padláson, pincében

A könyvtártöredék Sopronba kerülése a tizenkilencedik századra vezethető vissza. 1877-ben alakult meg a soproni Irodalmi és Művészeti Kör, amely felhívást tett közzé, hogy adományokat vár egy könyvtár megalapításához. Széchenyi István elsőszülött fia, Béla – a családi örökségből és saját gyűjteményéből – először ezer hétszáz negyvennégy, majd egy évvel később nyolcszázötven könyvet ajándékozott az egyesületnek. A városi közkönyvtárnak 1927-ben adták át a köteteket. 1941-ben mindebből már csak háromszáz kötetet azonosítottak. A gyűjtemény zsugorodásához hozzájárult, hogy megoldatlan volt a könyvtártöredék elhelyezése, és padláson, pincében egyaránt tárolták az értékes dokumentumokat.

A közgazdaságtól a kávéig
A könyvtártöredék kötetei – Széchenyi széles körű érdeklődésének megfelelően – tartalmilag széles skálán mozognak. Számos közgazdasági, közlekedési, színházi témájú könyv van a kötetek között, de tartalmaz a gyűjtemény lótenyésztésre, vagy éppen a kávé orvosi hatásaira vonatkozó művet is. Része még az örökségnek Széchenyi István saját, Adó és két garas című műve is négy példányban.
Bizonyíthatóan azok a kötetek voltak Széchenyi birtokában, amelyekben például a nevét mutató tulajdonbélyegző megtalálható, vagy amelyeket Széchenyinek ajánlottak és dedikáltak, illetve amelyekben megjegyzések, marginális jelölések vannak. A bejegyzések között fellelhető Széchenyi aláírása, valamint a könyvre vonatkozó egyszavas közlése, mint például „olvastam”, „gelesen”, „átnéztem”. De valamennyi műben megtalálható a soproni irodalmi és művészeti kör ovális bélyegzője is.

Születésnapi könyvtárnyitás

A szakemberek mindig foglalkoztak a Széchenyi-töredékkel: restaurálták a kötetek egy részét, illetve részletes cédulakatalógus és számos műről ismertető is készült. A munka befejezését azonban jelentősen hátráltatta a könyvtár telephelyének többszöri változtatása. A könyvtártöredék most végleges helyet kap a soproni könyvtár helytörténeti gyűjteményében, és a tervek szerint szeptember 21-től, Széchenyi István születésnapjától válik elérhetővé a nagyközönség számára. Külön érdekesség, hogy a szakmai munka után, kesztyűben ugyan, de a közönség is kézbe veheti a köteteket, amire eddig nem volt lehetőség. Széchenyi István születésének kétszázhuszonötödik évfordulójára szeretnék ezt az örökséget a nyilvánosság elé tárni. A töredék az ígéretek szerint hamarosan az interneten szintén hozzáférhetővé válik.