Nagy Káli könyv a Pajta Galériában

MEGJELENT: 2015. augusztus 3., hétfő | SZERZŐ: László T. András

Az augusztus 7. és 9. között lezajló salföldi falunapok programjának részeként a Pajta Galériában augusztus 8-án délelőtt Bojár Iván dedikálja A Nagy Káli könyv című kötetét. Természetesen nem ez lesz az egyetlen program, hiszen augusztus 8-án a káli medence művészeinek grafikáit, bőrdíszműves munkáit, festményeit, szobrait és fotóit bocsátják árverésre, a befolyt összeg egy részét pedig a salföldi faluház felújítására szánják.

Művészeti aukció

A Pajta Galériát Török László fotóművész és felesége, Török Éva alapította és irányítja
és első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal a falunap alkalmából rendezik meg a művészeti aukciót az elsősorban fotós kiállítótérként működő galériában, amely jövőre ünnepli alapításának huszonötödik évfordulóját.
A művészeti aukcióra szánt több mint harminc tárgy a faluhoz és környékéhez köthető művészek munkáiból kerül ki, a licitálásból keletkező hasznot pedig a faluház támogatására fordítják.
Az érdeklődők licitálhatnak többek között Boka Gábor népművész és színházi rendező bőrmunkáira és színházi plakátjára, Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész alkotásaira, Korényi Dalma japán fürjet ábrázoló szobrára, valamint Raffay Dávid öt kisplasztikájára.
A Szomjas György és András Ferenc filmrendezők által felajánlott egy-egy eredeti filmplakát mellett Greskovits András fotós képeit, valamint Harnóczy Örs Fotószobrok No1. című munkáját is kínálják az érdeklődőknek. Emellett Török László fotósnak, a galéria alapítójának és tulajdonosának több munkája – Cigányok VI. és Cigányok VII. 1984-ből – is szerepel az aukciós anyagban.
Licitálni lehet Kovács István költő, író, lengyel műfordító Bem tábornok – Az örök remények hőse című könyvére, Szent-Györgyi Miklós festőművész képére, rézkarcokra, valamint Rácz Rita selyemfestő festményére. Mindegyik mű más-más kikiáltási árral szerepel az aukciós anyagban.

A régió versenytársai

Az elmúlt évek során sok művész költözött a községbe vagy a környező falvakba.
„Kereskedelemmel eddig nem foglalkoztunk, hiszen elsősorban fotógalériaként működtünk. De az elmúlt években olyan sokan jöttek ide, hogy festészeti kiállításokat is szerveztünk és tavaly első alkalommal a község önkormányzatával közösen falunapokat is tartottunk” – fogalmazott Török Éva.
A Káli régió viszonylagos érintetlensége, településeinek, népi építészetének megőrzött képe, az ember és táj kétezer éves harmonikus együttélését láttató tájképi jellegzetessége a mai Európában egyre nagyobb kincsnek számító sajátosság. A Nagy Káli könyv minden idők talán legátfogóbb helyi gyűjtésének elemeit sorakoztatja fel ugyanazzal a könyvszerkesztői és kiadói szemlélettel, amilyennekkel a régió sikeres és már bizonyított nemzetközi versenytársai (Provence, Toscana, Andalusia, stb.) évtizedek óta rendelkeznek. A kötet élvezetes, és Magyarország egyik legszebb vidékét magas színvonalon mutatja be, célja a ráismerés, az újrafelfedezés, a megszokottól eltérő nézőpontú bemutatás. A maradandó művészi értéket képviselő könyvet exkluzív módon jelentetették meg.

Világjáró útlevél
A meseszép Salföldről – engedtessék meg ennyi „privatizálás” a szerzőnek – jut eszembe, hogy még a boldog békeidőkben éppen oda terveztük a kirándulást kedves barátunk családjával. Nagy volt az öröm a három kedves fiúcska is készült az útra. Nem minden gonoszkodás nélkül kérdeztem meg a legkisebbiket, lehetett három négy éves: „Aztán van-e útleveled, mert Salföld más ország, oda bizony passzus kell.”
A vicc nem sikeredett fényesre, majd sirásrsa görbedt a szája.
Így azután rajzoltunk neki egy világjáró, magyar útlevelet, és kis barátom is nyugodtan útra kelhetett.  

Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Paul Lynch kapta a Booker-díjat

Paul Lynch kapta a Booker-díjat

Prophet Song (Próféta éneke) című disztópikus családregényéért kapta az elismerést

Fixa ideáim

Kénytelen vagyok elhűlni, mennyire bele tudnak helyezkedni az írók és a rajzolók Goscinny és Uderzo modorába, stílusába

Idén is megrendezik a Hungarocomixot

Vasárnap, a Lurdy Rendezvényközpontban

A Mindszenty mítosz

Szent hazafi vagy szereptévesztő antiszemita?

Kiosztják a tegnap.ma díjakt

Írókat és költőket népszerűsít az irodalmi portál