Nagy Káli könyv a Pajta Galériában

MEGJELENT: 2015. augusztus 3., hétfő | SZERZŐ: László T. András

Az augusztus 7. és 9. között lezajló salföldi falunapok programjának részeként a Pajta Galériában augusztus 8-án délelőtt Bojár Iván dedikálja A Nagy Káli könyv című kötetét. Természetesen nem ez lesz az egyetlen program, hiszen augusztus 8-án a káli medence művészeinek grafikáit, bőrdíszműves munkáit, festményeit, szobrait és fotóit bocsátják árverésre, a befolyt összeg egy részét pedig a salföldi faluház felújítására szánják.

Művészeti aukció

A Pajta Galériát Török László fotóművész és felesége, Török Éva alapította és irányítja
és első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal a falunap alkalmából rendezik meg a művészeti aukciót az elsősorban fotós kiállítótérként működő galériában, amely jövőre ünnepli alapításának huszonötödik évfordulóját.
A művészeti aukcióra szánt több mint harminc tárgy a faluhoz és környékéhez köthető művészek munkáiból kerül ki, a licitálásból keletkező hasznot pedig a faluház támogatására fordítják.
Az érdeklődők licitálhatnak többek között Boka Gábor népművész és színházi rendező bőrmunkáira és színházi plakátjára, Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész alkotásaira, Korényi Dalma japán fürjet ábrázoló szobrára, valamint Raffay Dávid öt kisplasztikájára.
A Szomjas György és András Ferenc filmrendezők által felajánlott egy-egy eredeti filmplakát mellett Greskovits András fotós képeit, valamint Harnóczy Örs Fotószobrok No1. című munkáját is kínálják az érdeklődőknek. Emellett Török László fotósnak, a galéria alapítójának és tulajdonosának több munkája – Cigányok VI. és Cigányok VII. 1984-ből – is szerepel az aukciós anyagban.
Licitálni lehet Kovács István költő, író, lengyel műfordító Bem tábornok – Az örök remények hőse című könyvére, Szent-Györgyi Miklós festőművész képére, rézkarcokra, valamint Rácz Rita selyemfestő festményére. Mindegyik mű más-más kikiáltási árral szerepel az aukciós anyagban.

A régió versenytársai

Az elmúlt évek során sok művész költözött a községbe vagy a környező falvakba.
„Kereskedelemmel eddig nem foglalkoztunk, hiszen elsősorban fotógalériaként működtünk. De az elmúlt években olyan sokan jöttek ide, hogy festészeti kiállításokat is szerveztünk és tavaly első alkalommal a község önkormányzatával közösen falunapokat is tartottunk” – fogalmazott Török Éva.
A Káli régió viszonylagos érintetlensége, településeinek, népi építészetének megőrzött képe, az ember és táj kétezer éves harmonikus együttélését láttató tájképi jellegzetessége a mai Európában egyre nagyobb kincsnek számító sajátosság. A Nagy Káli könyv minden idők talán legátfogóbb helyi gyűjtésének elemeit sorakoztatja fel ugyanazzal a könyvszerkesztői és kiadói szemlélettel, amilyennekkel a régió sikeres és már bizonyított nemzetközi versenytársai (Provence, Toscana, Andalusia, stb.) évtizedek óta rendelkeznek. A kötet élvezetes, és Magyarország egyik legszebb vidékét magas színvonalon mutatja be, célja a ráismerés, az újrafelfedezés, a megszokottól eltérő nézőpontú bemutatás. A maradandó művészi értéket képviselő könyvet exkluzív módon jelentetették meg.

Világjáró útlevél
A meseszép Salföldről – engedtessék meg ennyi „privatizálás” a szerzőnek – jut eszembe, hogy még a boldog békeidőkben éppen oda terveztük a kirándulást kedves barátunk családjával. Nagy volt az öröm a három kedves fiúcska is készült az útra. Nem minden gonoszkodás nélkül kérdeztem meg a legkisebbiket, lehetett három négy éves: „Aztán van-e útleveled, mert Salföld más ország, oda bizony passzus kell.”
A vicc nem sikeredett fényesre, majd sirásrsa görbedt a szája.
Így azután rajzoltunk neki egy világjáró, magyar útlevelet, és kis barátom is nyugodtan útra kelhetett.  

Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Dante Alighieri Szegedre látogat

Dante Alighieri Szegedre látogat

Dante 700 címmel nyílik régi, muzeális könyveket is bemutató kiállítás a szegedi Somogyi könyvtárban

Színinövendékekkel állítják színpadra A Pál utcai fiúkat

A Molnár Ferenc klasszikusa alapján alkotott zenés játékot a zalaegerszegi Kvártélyház mutatja be

Halálos széria

A 2020 Filmodüsszeia állandó műsorvezetői ezúttal - Richard Donner rendező előtt tisztelegve - a Halálos fegyver szériát vesézték ki

Harry herceg a nagyit sem kíméli

A királyi család szakértői szerint Harry önéletrajzi könyve csak a „jéghegy csúcsa lesz” a hónapok óta tartó botrányhadjáratban

Utnapistim Irakba vándorol

Visszakerülhet eredeti tulajdonosához a washingtoni Bibliamúzeumtól elkobzott Gilgames-tábla