Sherlock Holmes a padláson

MEGJELENT: 2015. február 24., kedd | SZERZŐ: László T. András

Egy Sherlock Holmesról szóló, eddig ismeretlen történetre bukkant egy skót férfi. A nyolcvan esztendős Walter Elliot történész a helyi múzeumnak keresett anyagokat, amikor rátalált padlásán egy gyűjteményes kötetre, benne Sir Arthur Conan Doyle rövid történetével, amelyben Sherlock Holmes eltűnik és Watson indul a keresésére.

A legnépszerűbb detektív

Sherlock Holmes a skót származású író és orvos, Conan Doyle kitalált nyomozója, aki 1887-ben jelent meg először a könyvek lapjain. Mint briliáns londoni detektív, Holmes ismert magas intelligenciájáról; híres a megfigyelőképességéről, a következtetőképességéről és a logikájáról, amiket a bűnügyek megoldásánál igen találóan felhasznál. Alighanem az egyik legnépszerűbb fiktív krimifigura az irodalomban.
Conan Doyle összesen négy regényt és ötvenhat novellát írt Sherlock Holmes szereplésével. A művek túlnyomó részét a detektív barátja és életrajzírója, Doktor John H. Watson meséli el (négy kivétel akad, melyek közül kettőt maga a detektív mondja el, a másik kettő harmadik személyben íródott). A Holmes-történetek több mint negyven éven keresztül a The Strand Magazine lapjain jelentek meg; a regényeket folytatásokban közölték. A történetek mindig gazdag illusztrációkkal jelentek meg, melyeket Sidney Paget készített. A történetek az 1882 és 1903 közötti periódust ölelik fel, leszámítva néhány 1878-ban, 1880-ban, illetve 1907-ben játszódó történetet, és Az utolsó eset c. novellát, amely 1914-ben történik.

Ötven évre elfeledve

A Sherlock Holmes-történetek közül számosat megfilmesítettek. A leghíresebb Holmest játszó színész mindmáig Jeremy Brett, aki az 1980-as, 1990-es években egy angol tévésorozatban játszotta el a nyomozó szerepét. Jelentek meg könyvek is, melyek más írók tollából származtak ugyan, de Sherlock Holmest (és esetenként dr. Watsont) szerepeltették.
A fiktív irodalmi sztár tehát mai napig vonzó személyiség. Igazi rajongótábora van. Nem meglepő tehát, ha a most felbukkant történet lázba hozta a Holms-fanokat. Tény ugyanis, hogy most először került elő eddig ismeretlen Doyle-történet a közkedvelt detektívről azóta, hogy több mint nyolcvan éve kiadták a Sherlock Holmesról szóló utolsó művet.
Walter Elliot több mint ötven éve kapta a kötetet egy barátjától, de teljesen megfeledkezett róla mindaddig, amíg rá nem bukkant padlásán.

A híd, a könyv és az író
Az aprócska elbeszélés születésének természetesen regényes története van. A Sherlock Holmes: Discovering the Border Burgs and, by Deduction, the Brig Bazaar című rövid  históriát 1904-ben írta Doyle. A negyvennyolc oldalnyi gyűjteményes kötet kiadásával a helyiek pénzt akartak gyűjteni a selkirki híd újjáépítésére.  A skóciai város fahídját ugyanis 1902-ben árvíz pusztította el, és a helybéliek háromnapos rendezvénysorozatot szerveztek 1904-ben, hogy adományokat gyűjtsenek az újjáépítésre.
A kezdeményezés részeként adták ki, illetve el a The Book o' Brig című kötetet, amelynek történeteit maguk írták. Conan Doyle, az akkor már híres író, aki szeretett Selkirkben tartózkodni, az utolsó pillanatban járult hozzá a kötethez a rövid történettel. A könyvvel ötszázhatvan fontot gyűjtöttek a hídépítők, ami igen nagy pénz volt akkor.
A kötet szombattól látható a selkirki múzeumban.

 

 


Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Ízig-vérig fekete komédiát kapunk

Kalapács alatt Emile Zola egyetlen regényének kéziratai

A kézirat árát előzetesen 100-150 ezer euróra becsüli a párizsi Sotheby's aukcósház

Átadták a Déry-díjat

Idén Gács Anna esszéista, irodalomtörténész, Solymosi Bálint író, költő és Zádor Éva műfordító részesült az elismerésben

Egy fekete író tapasztalatairól szóló szatirikus regény nyerte el az amerikai szépirodalmi Nemzeti Könyvdíjat

A 43 éves Jason Mott a kívülállóknak, a furcsáknak, és azoknak ajánlotta a díját, akiket zaklattak és félreértetek

Tandori Dezső hagyatékával gazdagodott az Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Az intézmény a köteteket egy külön, erre a célra speciálisan átalakított, zárható polcrendszerrel ellátott helyiségében helyezte el, amelyet dedikáltan Tandori Dezső és Ágnes hagyatéknak neveztek el