A világ egyik legszebb könyvtára

Dobogós helyen áll a sárospataki Református Kollégium bibliotékája a BoredPanda könyvtári szépségversenyén. A bibliotéka megelőzi többek között a párizsi és bécsi nemzeti könyvtárakat is, de hazai társait is messze maga mögött hagyta.

Hatalmas termek és intim terek

A számtalan érdekes témát feldolgozó BoredPanda online magazin azt írja: „Bár az e-book és hangoskönyv térnyerése miatt egyre inkább teret veszítenek a hagyományos könyvtárak, egykor ezek az intézmények határozták meg az ember szellemi fejlődést. Van bennük valami, ami örökké vonzza az embereket – talán a csodálatos építészeti örökség, vagy a könyvek összetéveszthetetlen illata – tudósok és álmodozók máig örömmel böngészik ezeket az irodalmi kincstárakat. A különleges jelentőséget tükrözi az is, ahogyan megépítették a könyvtárakat: szépek és tartósak. A sokszor felbecsülhetetlen értékű kincseket őrző intézményekben hatalmas termek és intim terek váltogatják egymást, minden más épülettől megkülönböztethetőek.”

Majd néhány sorban arra biztatja olvasóit a magazin, hogy javasoljanak további könyvtárakat, illetve, hogy szavazzanak.  És következik a

képgaléria. Ami valóban lenyűgöző…

Romantikus, barokk, klasszicista

A nemzetközi versengésről már több hazai lap is beszámolt, és a tudósítások hatására a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek Nagykönyvtára szépen araszol előre a BoredPanda versenyében. Az lelkes olvasóknak köszönhetően már a dobogó harmadik helyén áll a klasszicista interiör.

Előtte pillanatnyilag a prágai nemzeti könyvtár, illetve – az első helyen – a romániai Jászvásár egyetemének, a Gheorghe Asachi Műszaki Egyetem könyvtára áll. Mindkét bibliotéka valóban lenyűgöző, mint ahogyan csodálatosak a sorban hátrébb sorolt könyvtárak is.

Voksolj a könyvtárra
!
Talán érdekes, hogy míg a jászvásári könyvtár, a képek tanúsága szerint, romantikus stílusban készült, addig a második helyen álló prágai bibliotéka igazi barokk csoda, a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei Nagykönyvtárának díszterme pedig a magyar klasszicista építészet igazi remekműve.
Az épületet Pollack Mihály tervezte. Az 1806 és 1844 között épült könyvtár – intarziás parkettájával, dór oszlopokra támaszkodó galériájával, és a Joseph Lintzbauer által készített mennyezeti és fali szekkóival – a klasszicista szépségfogalom etalonjának is tekinthető. Miután a közelmúltban felújították, most méltán lehet a világ egyik legszebb könyvtára.
A sárospataki könyvtárra bárki szavazhat EZEN A LINKEN. A könyvtárt ábrázoló kép bal oldalán található, felfelé mutató nyílra kell klikkelni!

A szavazáshoz Facebook vagy Google fiókra van szükség.