Ismét Lady Di

„Igazság, hazugságok, Diana” – ezen a címen mutatja be rövidesen az egyik legnevesebb londoni színház azt az új darabot, amely feleleveníti a régi és sokszor cáfolt pletykát, amely szerint Harry herceg édesapja valójában a néhai hercegnő egyik volt szeretője.

A félrelépő hercegnő

A Truth, Lies, Diana című darabot január 9-én kezdik el játszani a londoni Charing Cross színházban. A szerző, Jon Conway a The Daily Telegraph című tekintélyes brit napilap online kiadásának beszámolója szerint két évig tartó interjúsorozatot készített a most ötvenhat éves James Hewittal, aki állítólag jóváhagyását adta a színdarab tartalmára, és azokra a kijelentésekre is, amelyeket Conway a darabban az egykori hercegnői szerető szájába ad.
A harminc esztendős Harry herceg Károly brit trónörökös és az 1997-ben elhunyt Diana hercegnő másodszülött fia, és jelenleg a negyedik a brit trónutódlási sorban.
Diana 1981-ben házasodott össze Károllyal, II. Erzsébet királynő legidősebb fiával, aki nyolcvannyolc esztendős édesanyja után a trón első számú várományosa.
A hercegnő azonban már a világraszóló botrányokkal tarkított házasság első éveiben, az 1980-as években intim kapcsolatba keveredett James Hewitt egykori katonatiszttel. Diana a házasságtörést nyíltan el is ismerte a vele készült, 1995-ben sugárzott, világszerte hatalmas botrányt kavart BBC-interjúban, amelyben egyebek mellett megkérdőjelezte férje alkalmasságát is az uralkodásra.

Szóbeszéd

Diana és Hewitt viszonyának a brit monarchiát alapjaiban megrendítő botrány mellett volt egy igen kellemetlen utóélete is: az a széles körben terjengő pletyka, hogy Harry hercegnek Hewitt, és nem Károly az apja. A szóbeszéd terjesztőinek muníciót adott, hogy Harry meglehetősen hasonlít az egykori katonatisztre; különösen kirívó mindkettőjük vörös haja.
A pletykát azonban már számtalanszor cáfolták. Diana egyik volt barátnője és közeli bizalmasa, Simone Simmons már tíz éve megírta Diana: The Last Word (Diana: az utolsó szó) című könyvében, hogy amikor a pletyka terjedni kezdett, személyesen Fülöp herceg, a királynő férje rendelte el őrjöngve, hogy Harryn végezzenek DNS-vizsgálatot. Ez – legalábbis a Diana állításaira hivatkozó Simmons szerint – Harry tizenegy éves korában meg is történt, megnyugtatóan tisztázva, hogy az ifjú herceg nem a félrelépés „gyümölcse”.

Életrajz és cáfolat
A mű egyik jelenete azt ábrázolja, amint Hewitt interjút ad egy újságírónak – akit Conway maga személyesít meg –, és kijelenti, hogy viszonya Dianával Harry születése előtt több mint egy évvel kezdődött. „Na, most ez persze még nem bizonyítja, hogy én lennék (Harry) apja (...) csak éppen ez a kellemetlen igazság" – hangzik a darab talán leginkább „robbanásveszélyes” mondata.
A királyi család ügyeinek bennfentes ismerői mindazonáltal már régóta teljes képtelenségnek nevezik a szóbeszédet, és konszenzusos az a vélemény, hogy Diana és Hewitt viszonya legkorábban 1986-ban, Harry születése után két évvel kezdődhetett.
Penny Junor, Harry életrajzírója a Telegraphnak nyilatkozva kijelentette, hogy James Hewitt 1984-ben „még meg sem jelent a színen”. Junor, aki éppen most készült el a herceg új életrajzával, felidézte azt is, hogy a News of the World című egykori vasárnapi brit bulvárlap – amelyet néhány éve egy súlyos telefonlehallgatási botrány miatt megszüntettek – 2003-ban hozzájutott Harry egy hajtincséhez, amelyen DNS-vizsgálatot végeztetett, és az eredmény egyértelműen kizárta, hogy Hewitt lenne a herceg édesapja.
Ugyanabban az évben a pletykákat Hewitt személyesen is cáfolta, kijelentve egy interjúban: Harry születése után nem sokkal találkozott először Dianával.