Képregények dollármilliókért

MEGJELENT: 2014. augusztus 27., szerda | SZERZŐ: Rácz András

A Guardian beszámolója szerint az Action Comics első száma lett minden idők legdrágábban eladott képregénye. A magazinban jelent meg legelőször Superman figurája, s a rajongók érdeklődése ez bő hetven év alatt tíz centről 3,2 millió dollárra tolta fel a kiadvány árát.

Száz dollárral nyert

Az Action Comic 1938-as, legelső számát Darren Adams, egy Seattle melletti képregénybolt, a Pristine Comics tulajdonosa kínálta eladásra. A képregényrajongó úgy gondolta, az lesz a legjobb, ha klasszikus aukció helyett az eBay-en hirdeti meg a kötetet, mert így az egész világ tudomást szerezhet az árverésről.
A lehetséges vásárlók között kialakult licit-versenyben tizenhárman állták a sarat egészen addig, amíg a képregény ára el nem érte a hárommillió kétszázezer dollárt. A nyertes vásárló mindössze száz dollárral ajánlott többet, mint utolsó vetélytársa.

Az Adams tulajdonában lévő képregény elképesztően magas árát az magyarázza, hogy a csaknem hetven esztendős újság különösen jó állapotban maradt meg. Eredeti vásárlója egy cédrusládában tartotta a nyugat-virginiai hegyekben lévő otthonában. Adams a tulajdonos halála után egy hét számjegyű összegért szerezte meg a kötetet.

A képregényből néhány tucat, legfeljebb száz darab létezhet, de csak két példány kapott 9.0-s értékelést az árverésre kerülő képregényeket hitelesítő hatóságtól. Adamsé volt az egyik.

Tintin Amerikában
Természetesen az is magyarázza a különleges árat, hogy a ritka képregények egyre drágábban cserélnek gazdát.
Az Action Comic első száma már többször is megdöntötte az eladási adatokat - 1992-ben 86 ezer, 1997-ben 150 ezer, 2010-ben pedig másfél millió dollárért kelt el.
A következő rekorder nem egy teljes füzet, hanem egy címlap. Az 1932-ben készült Tintin Amerikában című történet még kézzel rajzolt fedőlapjából összesen öt maradt fent, ebből jelenleg kettő van magánkézben. A fenyegető indiánok gyűrűjében békésen főzőcskéző francia képregényhőst ábrázoló képért 1,6 millió dollárt fizettek ki.
Kalandosabb életutat és mindeddig rekordárat tudhatott maga mögött az Action Comic másik kilencpontos példánya. A kiadványt Nicolas Cage vásárolta meg 1995-ben, ám a képregényt 2000-ben ellopták Los Angeles-i otthonából. A füzet végül majd fél évtizeddel később sértetlenül került elő egy kaliforniai raktárból, és 2,1 millió dollárért kelt el 2011-ben.

Milliós Mozaik-kollekció
Természetesen a hazai képregény-világban is akadnak kiugró számok.  Az egyik legértékesebb képregény – amiért több tízezret is szoktak áldozni – a Mozaik. Először 1955-ben adták ki az egykori NDK-ban, itthon 1971-től jelent meg. A másik, amire vadásznak a gyűjtők az újvidéki Asterix és a Talpraesett Tom, vagy mai nevén Lucky Luke. Ez a sorozat 1987-ig tartott.
A hazai gyűjtők nem verik nagydobra sem a vételeket sem az eladásokat, de azt lehet tudni, hogy a Mozaik első számai néhány évvel ezelőtt száz-százezer forintért cseréltek gazdát. Egy teljes magyar Mozaik sorozat pedig egymillió forintért kelt el. A legdrágább újvidéki Asterixet közel kilencvenezer forintért vásárolta meg valaki.
A közelmúltban egymillió forintos kikiáltási áron hirdették meg a legdrágább képregény-kollekciót: három darab 1971-es Mozaik újság került ennyibe.  Csaknem félmillió forintért adna el egy gyűjtő szintén a Mozaik egy nyomdai hibás számát. A hirdetésből kiderül: néhány oldalon hiányzik a szöveges felirat és van rajta egy szakadás, de ennek ellenére igazi különlegesség.
A méregdrága képregényeket sokan befektetésnek szánják Magyarországon is, hiszen néhány év alatt garantáltan növekszik értékük.

 

 

Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Ízig-vérig fekete komédiát kapunk

Kalapács alatt Emile Zola egyetlen regényének kéziratai

A kézirat árát előzetesen 100-150 ezer euróra becsüli a párizsi Sotheby's aukcósház

Átadták a Déry-díjat

Idén Gács Anna esszéista, irodalomtörténész, Solymosi Bálint író, költő és Zádor Éva műfordító részesült az elismerésben

Egy fekete író tapasztalatairól szóló szatirikus regény nyerte el az amerikai szépirodalmi Nemzeti Könyvdíjat

A 43 éves Jason Mott a kívülállóknak, a furcsáknak, és azoknak ajánlotta a díját, akiket zaklattak és félreértetek

Tandori Dezső hagyatékával gazdagodott az Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Az intézmény a köteteket egy külön, erre a célra speciálisan átalakított, zárható polcrendszerrel ellátott helyiségében helyezte el, amelyet dedikáltan Tandori Dezső és Ágnes hagyatéknak neveztek el