Képregények dollármilliókért

A Guardian beszámolója szerint az Action Comics első száma lett minden idők legdrágábban eladott képregénye. A magazinban jelent meg legelőször Superman figurája, s a rajongók érdeklődése ez bő hetven év alatt tíz centről 3,2 millió dollárra tolta fel a kiadvány árát.

Száz dollárral nyert

Az Action Comic 1938-as, legelső számát Darren Adams, egy Seattle melletti képregénybolt, a Pristine Comics tulajdonosa kínálta eladásra. A képregényrajongó úgy gondolta, az lesz a legjobb, ha klasszikus aukció helyett az eBay-en hirdeti meg a kötetet, mert így az egész világ tudomást szerezhet az árverésről.
A lehetséges vásárlók között kialakult licit-versenyben tizenhárman állták a sarat egészen addig, amíg a képregény ára el nem érte a hárommillió kétszázezer dollárt. A nyertes vásárló mindössze száz dollárral ajánlott többet, mint utolsó vetélytársa.

Az Adams tulajdonában lévő képregény elképesztően magas árát az magyarázza, hogy a csaknem hetven esztendős újság különösen jó állapotban maradt meg. Eredeti vásárlója egy cédrusládában tartotta a nyugat-virginiai hegyekben lévő otthonában. Adams a tulajdonos halála után egy hét számjegyű összegért szerezte meg a kötetet.

A képregényből néhány tucat, legfeljebb száz darab létezhet, de csak két példány kapott 9.0-s értékelést az árverésre kerülő képregényeket hitelesítő hatóságtól. Adamsé volt az egyik.

Tintin Amerikában
Természetesen az is magyarázza a különleges árat, hogy a ritka képregények egyre drágábban cserélnek gazdát.
Az Action Comic első száma már többször is megdöntötte az eladási adatokat - 1992-ben 86 ezer, 1997-ben 150 ezer, 2010-ben pedig másfél millió dollárért kelt el.
A következő rekorder nem egy teljes füzet, hanem egy címlap. Az 1932-ben készült Tintin Amerikában című történet még kézzel rajzolt fedőlapjából összesen öt maradt fent, ebből jelenleg kettő van magánkézben. A fenyegető indiánok gyűrűjében békésen főzőcskéző francia képregényhőst ábrázoló képért 1,6 millió dollárt fizettek ki.
Kalandosabb életutat és mindeddig rekordárat tudhatott maga mögött az Action Comic másik kilencpontos példánya. A kiadványt Nicolas Cage vásárolta meg 1995-ben, ám a képregényt 2000-ben ellopták Los Angeles-i otthonából. A füzet végül majd fél évtizeddel később sértetlenül került elő egy kaliforniai raktárból, és 2,1 millió dollárért kelt el 2011-ben.

Milliós Mozaik-kollekció
Természetesen a hazai képregény-világban is akadnak kiugró számok.  Az egyik legértékesebb képregény – amiért több tízezret is szoktak áldozni – a Mozaik. Először 1955-ben adták ki az egykori NDK-ban, itthon 1971-től jelent meg. A másik, amire vadásznak a gyűjtők az újvidéki Asterix és a Talpraesett Tom, vagy mai nevén Lucky Luke. Ez a sorozat 1987-ig tartott.
A hazai gyűjtők nem verik nagydobra sem a vételeket sem az eladásokat, de azt lehet tudni, hogy a Mozaik első számai néhány évvel ezelőtt száz-százezer forintért cseréltek gazdát. Egy teljes magyar Mozaik sorozat pedig egymillió forintért kelt el. A legdrágább újvidéki Asterixet közel kilencvenezer forintért vásárolta meg valaki.
A közelmúltban egymillió forintos kikiáltási áron hirdették meg a legdrágább képregény-kollekciót: három darab 1971-es Mozaik újság került ennyibe.  Csaknem félmillió forintért adna el egy gyűjtő szintén a Mozaik egy nyomdai hibás számát. A hirdetésből kiderül: néhány oldalon hiányzik a szöveges felirat és van rajta egy szakadás, de ennek ellenére igazi különlegesség.
A méregdrága képregényeket sokan befektetésnek szánják Magyarországon is, hiszen néhány év alatt garantáltan növekszik értékük.