A világ legnagyobb Koránja

Bár mi európaiak hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a Tálib uralom megszűntével Afganisztánban az iszlám is hanyatlóban van, valójában csupán az iszlám radikális szárnya szorult vissza. A belső-ázsiai ország kultúrája elképzelhetetlen a mohamedán alapok nélkül.

Huszonegy kecske bőre
Erről tanúskodik az a tény, hogy a közelmúltban, Kabulban, Afganisztán fővárosában mutatták be a világ legnagyobb Koránját. A hatalmas kötet 2,28-szor 1,55 méter nagyságú, ötszáz kilogrammot nyom, lapjai vászonból és papírból készültek, borítójához pedig huszonegy kecske bőrét használták fel. A lenyűgöző adatok alapján a könyvet az afgán vallási minisztérium a világ legnagyobb Korán-példányává nyilvánította.

Igényes kalligráfia
A szent iratot a hithű muzulmán kalligráfus mester, Mohammad Sabir Khedri és kilenc tanítványa, közel öt esztendő alatt készítette el.  A rendkívüli mű óriási lapjainak színpompás és számtalan szimbólumot felvonultató díszítéséről így nyilatkozott az alkotó: „Annyi színt akartam felhasználni, amennyit csak lehetett, hogy a szent könyv valóban csodálatos legyen.” A kötet előállítása összesen félmillió dollárba került.

Kulturális örökség
A rendkívüli Korán abban a nyolcvanas években alapított kulturális központban kapott helyet, amelyben egykor a kabuli ötvenezer kötetes könyvtár működött. A polgárháborúban mindez elpusztult, de 2001-ben az afgán kormány nekilátott, hogy újjáépítse. A kabuli kulturális központ különtermében elhelyezett rendkívüli Korán a kiállítók szerint azt hirdeti, hogy Afganisztán gazdag kulturális öröksége és hagyományai túlélték az utóbbi harminc év háborúit is.

És a legkisebb
A rekordot korábban egy másik Közép-Ázsiában őrzött szent könyv tartotta. A 2 x 1,5 méteres Koránt tavaly mutatták be az oroszországi Tatárföldön. És, ha már a legnagyobbakról beszélünk, ejtsünk pár szót a legkisebbekről is. Bár a legkisebb mini-koránt nem tartja számon a bibliofil közvélemény, azért néhány egészen apró kiadványról tudunk. Közülük két miniatűr kötetet éppen Magyarországon híres minikönyv-gyűjteményében őriz a babaházi könyveket gyűjtő nyomdász, Tari József.