Mi történt májusban?

Nem, nem az elmúlt hetekről szeretnék írni. Úgy gondolom, érdemes kicsit visszatekinteni a múltba, az elmúlt évszázadokba. Az időutazás nagyon kellemes, jó időtöltés. Szeretnénk néha ott lenni, picit belecsöppenni abba az időbe, abba a korba, amelyben nem éltünk. Megéri keresni, kutatni, hiszen a múlt csupa kérdőjel, csupa rejtély. És csupa varázslat.

Az első nyilvános könyvtár
Érdekes dolgokat találtam. Van köztük olyan, amiről korábban még soha nem hallottam, így tovább kutakodtam, hiszen az ember vágyik tudni a szépet és a jót. Emellett jó feleleveníteni a mindennapokban egyszerűen feledésbe merülő, ismert dolgokat. 
Így találtam rá a 237 évvel ezelőtt, májusban elhunyt Klimo Györgyre, aki római katolikus püspök volt. Rajongott a tudományért, az irodalomért. Gyönyörű, több ezer kötetes magánkönyvtárát – Magyarországon elsőként – nyilvánossá tette, és ezzel megalapozta a mai Pécsi Tudományegyetem könyvtárát. Gyűjteménye történelmi, természettudományi, teológiai, orvostudományi, jogtudományi, nyelvészeti könyvekből állt. A közeli Tettyén papírmalmot is alapított, és Pécsre hívta Engel János nyomdászt is.

Latin helyett
1649. májusában született Pápai Páriz Ferenc orvos, író, tanító. Első orvosi könyvében (A test békessége) az összes akkoriban ismert betegség tüneteit, gyógyításának lehetőségeit gyűjtötte össze. Írt filozófiai, vallási műveket, foglalkozott címertannal is. Az 1708-ban megjelent latin-magyar és magyar-latin-német szótár megalkotásában igen nagy szerepe volt. 15 éven keresztül dolgozott Szenczi Molnár Albert korábbi szótárán, amelyet később több mint százötven évig használtak az oktatásban.
A 749 évvel ezelőtti májushoz köthető Dante Alighieri születése. Hosszú éveken át írt Színjátéka – mely címhez az isteni jelzőt Boccaccio tette hozzá – a mai napig tárgya az irodalomóráknak. Ebben a 100 énekből álló műben ismeri meg a Pokol, a Purgatórium és a Paradicsom lényegét, ahol a múlt nagyjaival is találkozik. A mű az akkori latin helyett olasz nyelven íródott, magyarra fordításával Gárdonyi Géza is próbálkozott, végül az 1800-as évek végén Szász Károly készítette el.

Szerzők és állatok
1983. egy májusi napján halt meg Romhányi József, a rímhányó. Zenésznek készült, dramaturgként dolgozott a Magyar Rádiónál, majd a Magyar Televíziónál volt művészeti vezető. Több opera szövegkönyvét írta meg, a Macskák c. musical szövegét ő fordította le, az ő munkája a Lúdas Matyi forgatókönyve is. Rímhányó nevét állatokról szóló gyerekversei, valamint rajzfilmek szövegének szerzőjeként kapta. Neki köszönhetjük a Mézga család, Mekk mester, Dr. Bubó, valamint a Frédi és Béni rajzfilmek szövegeit.
És ha már a meséknél tartunk, 118 évvel ezelőtt született Dodie Smith, aki a 101 kiskutya történetét írta. Mesevilág a múlt, ahová bármikor elutazhatunk, amiben bármikor gyönyörködhetünk. Hiszen a múlt mindig velünk, mindig bennünk van. És mindig velünk, mindig bennünk lesz. A miénk.