Magyar kultúra külföldön

MEGJELENT: 2014. április 25., péntek | SZERZŐ: KELLO

A Forrás Galéria a kortárs képzőművészet autentikus értékein nyugvó, egyéni világot teremtő, a kort meghatározó, kiemelkedő életpályák bemutatásával és művészeti szaktanácsadással segíti olyan gyűjtemények létrejöttét, melyek reprezentálják korunk művészetét. 2007-ben nyitotta meg kortárs képzőművészeti galériáját Budapest nagykörútján, a világörökség részét képező Andrássy út mellett, ahol időszaki egyéni és csoportos kiállításokat szervez.

Legbefolyásosabb Galéria
Ugyanakkor a galéria a magyar művészet külföldi bemutatását is segíti, szervezi, támogatja.  Az elmúlt években, kilenc ország több mint húsz jelentős múzeumában, kulturális intézményében mutatta be a kortárs magyar vizuális művészetet.
Magyarország és a Kínai Népköztársaság közötti kulturális csereprogram keretében a Forrás Galéria, együttműködésben a Magyar Művészeti Akadémiával, 2011-ben szervezte meg a Magyar Művészet című reprezentatív kiállítást a Kínai Szépművészeti Múzeumban. Ezt követően a Kínai Népköztársaság Kulturális Minisztériuma a XIV. Pekingi Nemzetközi Art Expón a „Legbefolyásosabb Galéria" címet adományozta a Forrás Galériának.
2012-es évtől a galéria Kína elsődleges kulturális platformjainak vezető vizuális művészeti tanácsadója lett a közép-európai térség vonatkozásában. Ettől az évtől nonprofit szervezetként, Forrás Művészeti Intézet néven végzi tanácsadói tevékenységét Kelet-Ázsiában és Magyarországon.

 Magyarok-Alánok-Jászok
A galéria és nemzetközi partnerei elhivatottak Magyarország, Közép- és Kelet-Ázsia országai, az Öböl menti országok, Törökország, Oroszország közötti kulturális és üzleti kapcsolatok fejlődésének elősegítésében. Tevékenységével szolgálni kívánja azt az előremutató, innovatív, progresszív folyamatot, kulturális hidat, mely összekapcsolja a baráti és rokon népeket.
A közelmúltban például Észak-Oszétia-Alánia Köztársaságában, Vlagyikavkazban nyitott kiállítást a Forrás Művészeti Intézet Magyarok-Alánok-Jászok címmel. Az április 15-én megnyitott kiállításon bemutatkozhatott Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész, Jankovics Marcell Kossuth-díjas grafikusművész, Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművész, Szemadám György Munkácsy Mihály-díjas festőművész, Rényi Krisztina Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész, Mara Kinga festőművész, Decsi Ilona luca festő- és grafikusművész, Molnár János festő- és grafikusművész, Koncz Gábor festőművész, B. Jánosi Gyöngyi festőművész, Nagyné Koncz Éva festőművész, Farkas Edit festő- és grafikusművész.
A kiállítás fővédnöke Szergej Takojev, az Oroszországi Föderáció Észak-Oszétia-Alánia Köztársaságának miniszterelnöke, védnöke pedig Szőcs Géza kormánybiztos, Magyarország miniszterelnökének főtanácsadója.

Bemutatkozni a világnak
Az illusztris lista láttán okkal gondolhatjuk, hogy a Forrás Művészeti Intézet valóban mindent megtesz azért, hogy a magyar kultúra legjelesebb képviselői bemutatkozhassanak a világnak. Bár azt senkinek nem javasoljuk, hogy pusztán a kiállítás kedvéért Vlagyikavkazba utazzon, azt mindenkinek, javasoljuk, hogy időről időre nézzen körül a Forrás Művészeti Intézet honlapján, nézze meg a Magyarok-Alánok-Jászok kiállításról készült képes anyagot és  sajtómegjelenéseket.
http://www.forrasgaleria.hu/hu/exhibition/110Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Ízig-vérig fekete komédiát kapunk

Kalapács alatt Emile Zola egyetlen regényének kéziratai

A kézirat árát előzetesen 100-150 ezer euróra becsüli a párizsi Sotheby's aukcósház

Átadták a Déry-díjat

Idén Gács Anna esszéista, irodalomtörténész, Solymosi Bálint író, költő és Zádor Éva műfordító részesült az elismerésben

Egy fekete író tapasztalatairól szóló szatirikus regény nyerte el az amerikai szépirodalmi Nemzeti Könyvdíjat

A 43 éves Jason Mott a kívülállóknak, a furcsáknak, és azoknak ajánlotta a díját, akiket zaklattak és félreértetek

Tandori Dezső hagyatékával gazdagodott az Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Az intézmény a köteteket egy külön, erre a célra speciálisan átalakított, zárható polcrendszerrel ellátott helyiségében helyezte el, amelyet dedikáltan Tandori Dezső és Ágnes hagyatéknak neveztek el