Az amerikai írót lenyűgözte Budapest

Több hazai orgánum is lehozta, hogy a hazánkban nyaraló amerikai híresség X-bejegyzésben dicséri a magyar fővárost. Azt azonban kevés laptársunk említi meg, hogy Andrew Pollack szavainak súlyát nem az adja, hogy íróként valamiféle irodalmi igénnyel szemléli városunkat, hanem az, hogy aktivistaként találta lenyűgözőnek, mindazt, amit Magyarország biztosít polgárainak.

Kép forrása

Kultúrsokk Budapest

A Budapesten nyaraló amerikai szerző szerint az ország összemérhetetlen más országokkal és tájakkal. „A városok tisztasága, a gyönyörű építészet és a polgárok barátságossága semmihez sem hasonlítható. Ilyet Amerikában még nem tapasztaltam” – írja X bejegyzésében

A bejegyzéséből kiderül, hogy valóságos „kulturális sokkot él át” a magyar valóságot megismerve.

Nyilván alapinformációkat is össze szedett Magyarországról, mert mindjárt a nálunk használatos receptet is követői figyelmébe ajánlotta:

„A határok védelme, a bűnüldözés, és nemet mondás a saját néped lecserélésére. Ezek egyszerű módszerek egy ilyen békés társadalom eléréséhez.”

Majd a kontraszt kedvéért hozzá tette: „Ami Amerikában a demokraták által irányított városokkal történt, az a világ összes lakója számára tragédia.”

Kép forrása

A meggyilkolt lány

És akkor most hadd tegyem hozzá: Andrew Pollack nem a levegőbe beszél, nem pusztán íróként mond emelkedett véleményt rólunk, hanem nagyon is tudatos aktivistaként nyilatkozik a magyar megoldás előnyeiről. Pollack ugyanis azon szülők közé tartozik, akiknek gyermekét megölték a 17 áldozattal járó Stoneman Douglas High School-i lövöldözésben 2018-ban. A férfi azóta küzd egy békésebb, biztonságosabb, élhetőbb Amerikáért. Olyan programokat politikai mozgalmat vezet amelyek jelentősen növelnék az iskolai lövöldözések kockázatát, támogatja a tanárok felfegyverzését, az ellenőrző rendszerek fejlesztését, az „iskolai marsallok” munkába állítását. Az eredmény érdekében találkozott Trump elnökkel, De Santis kormányzóval, felszólalt a republikánusok nemzeti kongresszusán, és íróként is ebben a témában vált ismertté. Max Eden oktatási szakértővel és a Manhattan Institute vezető munkatársával együtt megírta a Miért halt meg Meadow című könyvét, melynek előszavát a meggyilkolt Meadow testvére, Hunter írta.

Kép forrása

Miért halt meg Meadow?

Engedjék meg, hogy hosszabban idézzek belőle!

„Miután a nővéremet, Meadow-t meggyilkolták a Marjory Stoneman Douglas Gimnáziumban, a média hónapokig megszállottan foglalkozott azzal, hogy a gyilkos milyen puskát használt. Az egész felhajtás csak szenzációhajhászás és politika volt, nem válaszok vagy igazságszolgáltatás. Nem lehettünk elégedettek. Apa nagyon kemény fickó, de Meadow a kisujja köré csavarta, bármit megtett, amit csak akar, és most azt akarja, hogy minden választ megtaláljon, hogy ilyesmi soha többé ne fordulhasson elő. Apám összeállt Amerika egyik vezető oktatási szakértőjével, hogy elindítsa saját nyomozását. Megtaláltuk a választ azokra a kérdésekre, amelyeket a média nem volt hajlandó feltenni.”

Nos ennek a nyomozásnak a fényében, a gyermekét elvesző apa elszántságának tudatában, Pollack politikai horizontjának ismeretében nyer különösen jelentőséget X-bejegyzése.

„A határok védelme, a bűnüldözés, és nemet mondás a saját néped lecserélésére. Ezek egyszerű módszerek egy ilyen békés társadalom eléréséhez.”

S mindehhez hadd tegyek hozzá egy mondatot. Az említett kötet előszavában ezt olvashatjuk: „Ha egyetlen felnőtt a Broward megyei iskolakörzetben egyetlen felelős döntést hozott volna a parklandi lövöldözéssel kapcsolatban, akkor a nővérem még mindig élne.”