A könyvtárak ma már kulturális csomópontok és digitális központok is

Július 14. és 16. között Kaposváron tartja idei vándorgyűlését a Magyar Könyvtárosok Egyesülete. Mostani írásunkkal, ha csak morzsányit, de mégis szeretnénk hozzájárulni a nagy kulturális találkozó sikeréhez.

Kép forrása

Könyvtári kavalkád

Hazánkban széles kört jelent a könyvtárak halmaza, melyben az elsőszámú az úgynevezett nemzeti könyvtár kategóriát egyedül képviselő Országos Széchenyi Könyvtár. Az ország második legnagyobb városában található a nemzeti gyűjtőkörű könyvtár kategória ugyancsak egyetlen prominense, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár. Közel egytucat szakkönyvtár várja a kutatókat, olvasókat, melyek között van a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár vagy a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténeti Könyvtár.

Egy újabb, immár szélesebb kör az egyetemi és főiskolai könyvtárak köre, ide huszonöt intézmény tartozik, illetve működnek még úgynevezett egyházi- és szakkönyvtárak is, melyek különlegessége, hogy egyházi intézmények vagy múzeumok részét képezik tartalmuk, jellegük miatt.

Az átlagember zömében a megyei és városi könyvtárakkal találkozik leginkább, vagyis ide járnak a leggyakrabban. Ezek száma Magyarországon ötven fölött van.

Kép forrása

Változó keretek, változó feladatok

Ma már az eredeti könyvtárak volumenével vetekszik az elektronikus könyvtárak egyre szélesedő köre, melyben Magyarországon megtalálható az általános-, a különféle tudományterületekkel, vallásokkal foglalkozó-, szépirodalommal kapcsolatos tékák. Szintén ezen virtuális halmaz részei a megyei, vidéki elektronikus könyvtárak, a különböző oktatási intézmények elektronikus könyvtárai és a képkönyvtárak is.

A 21. századi könyvtár szolgáltatásai – mint a fenti lista is utal rá – rendkívül szerteágazóak. Így a regisztrálás, kikölcsönzés hagyományos szertartásosságán túl lehetőség van többféle elektronikus szolgáltatás igénybevételére, melyek között ott van a fénymásolás, szkennelés, nyomtatás, laminálás, szövegszerkesztési feladatok elvégeztetése, illetve a számítógép, internet használata.

A fentieken túl a könyvtárak egyben kulturális és közéleti csomópontok, központok, ahol a különféle nemzedékek, szakmák, társadalmi csoportok találkoznak egymással, akár spontán, akár az intézmény által megszervezett különböző rendezvényeken, író-olvasó találkozókon, előadásokon, tematikus fórumokon, foglalkozásokon, gyerekeknek, fiataloknak tartandó nyári táborokon.

Kép forrása

Vándorgyűlés évről évre

A kaposvári vándorgyűlés apropóján némileg betekintünk a Magyar Könyvtárosok Egyesülete és az idei vándorgyűlés kulisszái mögé. Az 1935-ben alakult közösség mai számos célja között ott található a könyvtárpolitika és szakinformációs politika alakítása, a könyvtáros-képzés és -továbbképzés fejlesztése, a könyvtárak és szakinformációs intézmények együttműködése, munkamegosztásának, rendszerbe szerveződésének előmozdítása is. Az MKE alapvető tevékenysége, hogy vitaüléseket, konferenciákat, tanfolyamokat, tanulmányutakat és más rendezvényeket szervez, illetve természetesen a könyvtári szolgálat érdekeinek védelme és fejlődése ügyében is dolgozik. A 2022-es vándorgyűlés mottója, témái: fenntarthatóság, felelősség, szemléletformálás. A Kaposváron július 14-én, 15-én és 16-án tartandó eseményen a fentiek fényében olyan szakmai előadások várják a résztvevőket, mint például „Digitális bennszülöttek és a könyvtárosok”, „Pillanatfelvétel a magyar könyvtárakról” vagy „A könyvtár szerepe és felelőssége a tudományos kiadásban”. A szakmai előadásokon túl a három nap alatt kulturális programok és szekcióülések tarkítják, színesítik a szakdolgozók részvételét.