A költészet napja 2022

A költészet napját Magyarországon 1964-től minden évben április 11-én, József Attila (1905-1937) születésének napján ünnepeljük. Azóta minden esztendőben számtalan programmal, rendezvénnyel ünnepli Magyarország a költészetet. Ez alkalommal a hétfői programokból válogattunk egy csokorra valót.


Versmaraton

A Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) immár tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvényét április 11-én 10 és 22 óra között, a Versmaratont, amelyen hatvanegy költő tizenkét órán át olvassa fel verseit.
Az idén a már megszokott módon, ismét tizenkét órán át olvassák fel a szerzők Az év versei 2022 antológiában megjelent verseiket a Versmaraton keretében, amely több év után visszaköltözött a Márványterembe.
A helyszínen kulturális újságírók kérdezik a költőket, és minden órában egy-egy, a békéről szóló, közvetlenül a Versmaratonra készült verset hallhatnak a vendégek és a nézők, akik online követik a programot a Magyar Napló Kiadó és a Magyar Írószövetség Facebook-oldalán.
A programra a belépés ingyenes, a megnyitó 9 óra 45 perckor kezdődik, a költőkkel a beszélgetés és felolvasás után is bárki találkozhat a Pollack Mihály téri épületben.
Versvideó

József Attila születésének 117. évfordulóján a Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház művészei közösen adják elő a költő Születésnapomra című versét. A művészeket Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és Bakos-Kiss Gábor alelnök, a Győri Nemzeti Színház igazgatója kérte fel a közös versmondásra.
Az előadásról videómontázs készül, melyben színészek, előadóművészek és rendezők mondanak el egy-egy versszakot Turczi István költő felvezetésével, így áll össze a Születésnapomra című vers Udvaros Dorottyával, Söptei Andreával, Szűcs Nellivel, Huzella Péterrel, Takács Bencével és a hozzájuk csatlakozó művészekkel.
A most megszólaló művészek a vers összefogó erejét szeretnék szimbolizálni.

Verskommandó

Az Örkény István Színház közös énekléssel, illetve a VII. kerület fontosabb közösségi helyeit érintő verskommandóval ünnepli a magyar költészet napját. Hétfőn 10 és 16 óra között hivatalokba, irodaépületekbe, éttermekbe, kávéházakba és boltokba látogatnak el a társulat színművészei, akik kedvenc magyar költeményeiket szavalják el.
Délután 14 órától az Örkény Színház a Madách térre várja az érdeklődőket, ahol több mint ezer diák közreműködésével József Attila Tudod, hogy nincs bocsánat című megzenésített versét éneklik el. Az eseményen a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium, a Madách Imre Gimnázium, a Kölcsey Ferenc Gimnázium, valamint az Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium diákjai vesznek részt.

Szívlapát
Igó Éva és Zoltán Áron, a Vígszínház két színművésze négy éve ír, olvas, mond együtt a közönséggel kortárs verseket vendégként a Bethlen Téri Színházban. A Szívlapát című részvételi versszínházi előadást 2018-ban a magyar költészet napján mutatták be, az idén április 11-én, 15 órakor a 25. ünnepi előadásra várják a résztvevőket.
Az előadás a Szívlapát kortárs versantológia verseit dolgozza fel, 16 szerző 20 műve hangzik el az előadásban. A versmondások rendhagyó módon, a közönség tagjainak bevonásával valósulnak meg, akik közös gondolkodáson alapuló műhelymunka résztvevőivé válnak. Együtt írnak költői sorokat, alkotnak költői képeket, foglalkoznak a költői nyelv sajátosságaival. Az előadás közben születő játékos műveket elő is adják egymásnak.
Verses-zenés találkozás

A Klebelsberg Kultúrkúria 10 órától Akinek a kedve dalos címmel Radványi Balázs és Varró Dániel közös műsorával várják a közönséget. Ez a verses-zenés találkozás elsősorban a gyerekvilágba vezet, és Varró Dániel itt azokat is megszólítja, akik szívesen vesznek részt költői kalandozásban, rímek kitalálásában. Zenei partnerei Radványi Balázs zeneszerző, előadóművész, a Kaláka együttes tagja, valamint Balog Péter gitárművész.
Két lírai est

A Várkert Bazár két lírai estet kínál a közönségnek: hétfőn Márai kevésbé ismert költői életművébe kaphatnak betekintést az érdeklődők Hirtling István színművész előadásában, kedden pedig az erdélyi költőnő, Hervay Gizella verseit ismerhetik meg.
Kevésbé ismert, hogy Márai Sándor író is ugyanezen a napon született. Az esten ezúttal nemcsak Márai legismertebb, az emigrációban született Halotti beszéd vagy a Mennyből az angyal című nagyívű költeményei, hanem az életmű többi verse is hallható lesz.
A Virág a végtelenben című keddi esten Juhász Anna irodalmár vendége lesz Vecsei H. Miklós színész, Bocskor Bíborka énekesnő, valamint Balázs Imre József romániai magyar költő, irodalomtörténész és Iancu Laura költő. Az esten Tamási Áron, Kányádi Sándor és Szőcs Géza kapcsolódása mellett Hervay Gizella költői világa elevenedik meg.

Hozz egy Kedvenc verset!

Zala megyében felolvasóesteket és szavalóversenyt rendeznek a költészet napja alkalmából, valamint kötetbemutatóval és kulturális műsorral is készülnek az ünnepre.

Április 11-én a zalaegerszegi Apáczai művelődési központban Sohonyai Attila kortárs költő Költői kérdések és válaszok című felolvasóestjére várják a közönséget. Nagykanizsán József Attila születésnapján Nagy Gáspár (1949-2007) emlékére rendeznek vers- és prózamondó versenyt a Hevesi Sándor Művelődési Központban. A találkozón Nagy Gáspár művei és kortárs költők versei hangzanak majd el. Keszthelyen Hozz egy Kedvenc verset! címmel tettek közzé felhívást. A jelentkezők a szabadon választott – kortárs és klasszikus – költeményeket április 11-én a Balatoni Színház Simándy-termében szavalhatják el. Gyenesdiáson csütörtökön Farkas Anett íróval találkozhat a községházán a közönség. Pénteken Szálinger Balázs tart előadást Petőfi: gyermek és rocksztár címmel a József Attila Művelődési Házban és Könyvtárban. Szombaton – ugyancsak a községházán – mutatják be a Gyenesdiási Antológia 5. kötetét.
Költészeti fesztivál Debrecenben

Idén ismét megrendezik Egy paleolit távirat címmel a debreceni költészeti fesztivált, a programok középpontjában a száz éve született Nemes Nagy Ágnes költészete áll.

Az április 9-14. között immár 19. alkalommal megrendezendő fesztiválon Nemes Nagy Ágnes pályáját kerekasztal-beszélgetésen irodalomtörténészek és költők, Balajthy Ágnes, Kiss Noémi, Schein Gábor és a moderátor, Fodor Péter részvételével idézik fel.
A költészet misztériuma kerül a középpontba a 2014-ben elhunyt debreceni költő, Borbély Szilárd posztumusz megjelent, Bukolikatájban című verseskötetének bemutatóján, ahol az önéletrajzi elemeket az antikvitás motívumaival ötvöző kései Borbély-líráról Schein Gábor és Valastyán Tamás fog beszélgetni.
A fesztiválokon elmaradhatatlan szavalóversenyt is megrendezik, amelynek az idén szintén a Nemes Nagy-centenárium ad keretet.

Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy, Bukarest
A Kolozsvári Állami Magyar Színházban a Nemes Nagy Ágnes emléke előtt tisztelgő, Két hold világa című sorsjátékot adják elő, míg a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban a Kányádi Sándor műveiből készült előadással ünneplik a költészet napját. Bukarestben pedig a János vitézt mutatják be románul.

A kolozsvári közönség hétfőn a színház stúdiótermében tekintheti meg a Gyulai Várszínház, a Transzformáció Alapítvány és a Spectrum Színház közös produkcióját, a Két hold világa című sorsjátékot Bogdán Zsolt rendezésében.
Az előadás naplók, levelek, interjúk, esszék és versek ötvözete. Két ember kivételes viszonyulása egymáshoz és a világhoz Szorcsik Kriszta és Bogdán Zsolt tolmácsolásában - közölte a kolozsvári teátrum.
A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a Kányádi Sándor művei alapján 2019-ben készült Az, amit mondani kell című előadás nyilvános próbájával ünnepli a magyar költészet napját. A produkció azoknak a színészeknek a közös munkája nyomán állt össze, akik Benedek Ágnes színésznő kezdeményezésére fontosnak tartották kifejezni a Kányádi költészetéhez való személyes viszonyukat.

Bukarestben különleges színházi előadás formájában román nyelven mutatják be a János vitézt. A Kovács Zsuzsánna által rendezett produkcióban két román színész Jankovics Marcell animációs filmjébe „beépülve” meséli el Petőfi Sándor elbeszélő költeményét.

Az előadást hétfőn este tartják a Liszt Intézet bukaresti székhelyén.

LiteraTúra Füleken
Pénteken az Ady/Petőfi című előadással kezdődött meg a LiteraTúra idei, immár kilencedik éve tartó rendezvénysorozata a szlovákiai Füleken. Az előadását a füleki Városi Művelődési Központ színháztermében mutatták be pénteken. Az Ady/Petőfi előadás apropója az is, hogy 2022-ben Ady Endre születésének 145. évfordulójára emlékezünk, jövőre pedig Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját ünnepeljük.
A kilencedik évfolyamába lépő LiteraTúra idei programsorozata az Irodalom másképp alcímet viseli, mivel az irodalom és más művészeti ágak fúzióit igyekeznek bemutatni a szervezők. A színházon kívül a film, a performance és a zene is kapcsolatba kerül az irodalommal.