Hazugságok nélkül élni

Nemcsak a magyar sörisszák kedvence lett az amerikai Rod Dreher, aki szinte már hazajár Magyarországra, de tűpontos helyzetelemzéseit, rendszerfolyamatokat bemutató kötetei miatt is népszerű errefelé. Ezúttal új könyve, a Hazugságok nélkül élni című kötetét promotálta nálunk. A bemutatóról a magyarhirlap.hu közölt tudósítást.

Kép forrása

Az eltörlés kultúrája

Magyarországon egyelőre elképzelhetetlen az, ami az Egyesült Államokban hovatovább trend, azaz a woke-izmus, a cancel culture, a political correct, vagyis azok a közbeszédre, közgondolkodásra, emlékezetpolitikára vonatkozó identitás-sávok, melyek a „bátrak földjén”, a „szabadok hazájában” immár a mindennapok részei.

A bevezetőben azt írtuk, hogy Rod Dreher szinte már hazajár Magyarországra, de ki kell toldjuk ezt azzal, hogy naná, hogy így van, hiszen a Mathias Corvinus Collegium (MCC) vendégoktatója. Dreher korábbi könyve is megjelent magyarul, de így most már másodikra is igen disztópikusan hangzik, amiről informálja a magyar fordítás az itteni olvasókat. A szerző nem kevesebbet állít, mint, hogy „ha nem a bevett véleményt vallja valaki, nemcsak nem hagyják kifejteni nézeteit, hanem ellehetetlenítik, még akár a megélhetését is. Progresszív liberális egyetemi oktatók és hallgatók bélyegzik meg, űzik el a campusokról a másként gondolkodókat.” 

Kép forrása

A kíméletlen amerikai valóság

Persze Dreher nem áll egyedül ezzel a tudósításával, hiszen minden héten érkezik egy-egy hír a tengerentúlról azzal, hogy valamelyik ottani egyetemen, főiskolán újra kioktattak egy történelemtanárt vagy professzort arról, hogy nem elég toleráns azokkal, akik állítják: a história szereplői már nem azok, akiknek korábban beállították. Hallottunk az amerikai felfedezők, alapító atyák, kiemelt államfők és eddig magasztalt tábornokok szobrainak eldöntéséről, a tananyagból való kipenderítésükről. A kevésbé informáltak tömören úgy is vélekedhetnek, hogy mindez agyrém, de sajnos nem, ez ma a kíméletlen amerikai valóság.

A konzervatív újságíró, író nem is finomkodja el új könyvében, és a címéhez illőn markáns kritikát fogalmaz meg a helyzetről. Mint a könyv hazai bemutatóján kijelentette: „A konzervatív politikusoknak kulturális háborút kell megvívniuk. Egy kutatás szerint a legtöbb fiatal amerikait nem érdekli a vallás, a szólásszabadság, nem érdekük megvédeni a szabadságjogokat, amelyeket népünk évszázadokon át tett. A totalitárius rezsimek megpróbálják eltörölni a kulturális emlékezetet.”

Kép forrása

Új rend

Az MCC-n megtartott esemény egyik fő konklúziója az volt, hogy akármennyire furcsa számunkra, közép-kelet-európaiak számára ez a folyamat, mégis meg kell látnunk, hogy ezt a komplex trendet nem állítja meg országhatár, sőt. A könyv kapcsán elhangzó beszédek alapján kiderült, hogy az eltörlés kultúrája alapjaiban változtatja meg a társadalom tagjainak egymáshoz való viszonyát, új rendet diktál, egy valahol egységes és mégis megfoghatatlan elit által irányított folyamatrendszerben szabályozza az ultraliberális trendeket. Dreher erről ezt mondta: „A fenyegetés az elittől érkezik, azoktól, akik felállítják a szabályokat, hogy lehet bizonyos szakmákba bekerülni. Ha nem iratkozol fel a befogadás, diverzitás és kritikai rasszizmus teóriájára, akkor nem engedik, hogy gyerekeid bekerüljenek a jobb egyetemekre, nem lesz megfelelő munkád, és a társadalom szélére szorítanak.”