Pilinszky 100 – megemlékezések országszerte

Pilinszky János születése 100. évfordulóját ünnepeljük idén, és úgy mindent egybevetve, azt kell mondjuk, kitettünk magunkért ez ügyben. Számos pályázat, program, konferencia, előadás, színházi, filmes és képzőművészeti produkció született és került bemutatásra idén, de persze a legautentikusabb kör, az irodalmi élet, karöltve a könyves szcénával ugyancsak jelesre vizsgázott a jubileum kapcsán. Lapszemlénkben három ilyen példát is bemutatunk.

Kép forrása

János versimája

VersIma néven csatlakozott programjával a Pilinszky 100 jubileumhoz a Magyar Írószövetség. Ennek lényege a költő hitvallásához kötődött, így szövetség a történelmi egyházak vezetőivel közösen végezte ezt a nemes megemlékezést, melynek során, istentiszteletek, misék alkalmával és egyházi iskolákban idézték fel Pilinszky keresztényi alakját, munkásságát, emblematikus verseit. Emellett a megemlékezés része volt, hogy a lírikus Egyenes labirintus című költeménye Budapesten és Kolozsváron két-két külön helyszínen is elhangzott. Ezzel a szervezők szándéka szerint Pilinszky keresztény hitét állították, s a folytatódó programan állítják példaként a fiatal és idősebb nemzedékek elé. A VersImáról szóló, az MTI-hez eljuttatott sajtóközlemény többek között kiemeli: „Az Írószövetség szándékai szerint a jövőben a program folytatódik, hiszen a magyar költészet és irodalom kifogyhatatlan a hitről szóló művekből és alkotókból áll.” Az egyházak vezetői, képviselői ugyancsak megszólaltak a program kapcsán, Fabiny Tamás elnök-püspök például rámutatott, hogy számára azért fontos ez a kezdeményezés, mert „Pilinszky János világhírű költőnk, akinek különleges, egyedien tömör hangvételű verseiben az emberi lélek legnehezebb gondolatai törnek a felszínre". Az egyház éppen ezekkel foglalkozik: a bűn kérdése, a lelki vívódás, útkeresés, az élet és az ember értéke, a kapcsolatok egésze és széttöredezettsége, a helyünk a világban, isten előtt – olvasható a közleményben.

Kép forrása

Az Urbi et orbi és a Síremlék

A Pilinszky centenárium tulajdonképpen minden művészeti, kulturális színteret megmozgatott, ha nem túlzás kijelenteni, akkor íme: látható, hogy Pilinszky János a mai napig igen nagy becsben él a magyarok szívében, a kortárs alkotókéban és a kultúra területén dolgozókéban is. Ennek a szeretetnek köszönhető leginkább, hogy a száz éve született költőről oly sok minden területen emlékeznek. Miként a színházi élet is, ahol Pilinszky két drámáját is bemutatja a Radnóti Színház. Ugyanakkor kissé szomorúan állapíthatjuk meg, hogy a Urbi et orbi és a Síremlék című drámákat csupán két alkalommal, ráadásul egy estén egymás után mutatták be november utolsó napjaiban. A két egyfelvonásost Szilágyi Bálint rendező-egyetemi tanár színművészetis osztályával és osztályvezető társával, Zsótér Sándorral állította színpadra. Az előadásokról nincs birtokunkba jutott recenzió, de annyi bizonyos, hogy aki volt olyan szerencsés, hogy még kapott rá jegyet, sokáig emlegetett két darab bemutatásának lehetett tanúja.  

Kép forrása

Pilinszky élményszerűen a PIM-ben

A magyar irodalmi, kulturális élet egy szervezői, támogatói, bemutatói kútfeje, a Petőfi Irodalmi Múzeum (és a vele szoros együttműködésben dolgozó Petőfi Kultrurális Ügynökség) is csatlakozott Pilinszky János születése 100. évfordulójára készült országos, illetve kárpát-medencei programokhoz.  A Károlyi utcai intézményben november utolsó hetétől rendhagyó irodalomóra, tárlatvezetés, beszélgetések és felolvasószínházi előadások várták Pilinszky élete, munkássága iránt érdeklődőket. A közönség ezeken túl a költő fotográfiáinak kiállításával, koncertekkel, könyvbemutatóval, irodalmi sétával és filmvetítéssel is találkozhatott a centenárium okán. Mint a PIM közleményből kiderül, a felsorolt programokkal az volt a cél, hogy élményszerűen mutassák be a költő életét és művészeti tevékenységét, műveit, társművészeti produktumait, szerepléseit. Igazán veretes, gazdag és eddig talán még sosem látott sorozat volt ez, melyben ilyen széles spektrumban, válogatásban és összegzésben még nem kaphatott Pilinszkyről a közönség ennyire átfogó, komplex képet.