Hamarosan itt a Margó

Rendkívüli programokkal, hazai és világirodalmi könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel, Könyves Sétákkal és számos egyéb jubileumi rendezvénnyel várja a közönséget az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, amelyet ez alkalommal a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében, a Müpával közös szervezésben tartanak meg október 14. és 17. között a Várkert Bazárban.


Vendégek Izlandról, Franciaországból, Katalóniából

Kép forrása

A járvány okozta leállást követően ebben az évben végre ismét könyves rendezvények sokaságát élvezheti az olvasni vágyó közönség. Két év után ismét lesz lehetőség találkozni nemzetközi szerzőkkel is a Margón. A rendezvényen mutatja be például Nagyapám engem agyonlőtt volna című könyvének magyar kiadását a német Jennifer Teege, aki nagyapja, a náci Amon Göth és családja történetét beszéli el.

Ugyancsak a Margón fog bemutatkozni az izlandi Jón Kalman Stefánsson új kötete, az Ásta című regénye. Stefánsson egyébként ismert és kedvelt szerző Magyarországon. Menny és Pokol-trilógiáját a Könyves Magazin az év könyvének választotta. Ugyancsak Izlandról érkezik a nálunk ugyancsak ismert Sigrídhur Hagalín Björnsdóttir, aki októberben új könyvével jön a Margóra. Korábban A sziget című thrillerét olvashattuk. De a fesztivál vendége lesz két Európai Unió Irodalmi díjas szerző, a francia Gaëlle Josse és a katalán Iréne Sola.


Óriás hazai merítés

Kép forrása

A hazai szerzők köteteiből is válogatott kínálatot tesz elénk a Margó. A négynapos fesztiválon mutatja be friss könyvét mások mellett Bartók Imre, Bodor Ádám, Csányi Vilmos, Danyi Zoltán, Háy János, Földényi F. László, Kalapos Éva Veronika, Karafiáth Orsolya, Kollár-Klemencz László, Markó Béla, Mezei Márk, Pataki Ági, Simon Márton, Szilasi László, Tisza Kata és Tóth Krisztina is.

A rendezvényen természetesen átadják a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat; a hét éve indított irodalmi díj nyertese a pénznyeremény és a próbafordítás mellett 10 millió forint értékű médiatámogatásban is részesül. 2020-ban Harag Anita Évszakhoz képest hűvösebb című novelláskötete kapta meg az elismerést, akinek önálló estje a fesztivált megelőző napon, október 13-án mutatkozik be a Müpában.


Koncertek és séták

Kép forrása

A könyvbemutatók és beszélgetések mellett esténként zenés programokon, koncerteken vehetnek részt azok, akik a beszerzett kötetek magányos olvasgatása előtt közösségi élményeket is igényelnek. A Magashegyi Underground a kortárs magyar irodalom verseit feldolgozó előadását mutatja be, fellép a Klasszik lasszó irodalmi-zenei projekt, Czinki Ferenc, Kemény Zsófi, Vitáris Iván és a Blahalouisana zenekarból ismert Schoblocher Barbara, Jancsó Gábor, Pénzes Máté produkciója, valamint a Margón debütál a Belefér egy pici szívbe című előadás, amelyben a Csík zenekar tagjai zenésítették meg Grecsó Krisztián gyerekverseit.

A tavaly megkezdett programokat folytatva ezúttal is lesznek könyves városi séták, melyek az irodalmi művek tükrében mutatják be Budapest különböző arcait.

Természetesen itt is, mint minden komolyabb rendezvényen kötelező lesz a védettségi igazolvány, illetve minden olyan óvintézkedés betartása, amit addig előírnak a hatóságok. A rendezvényen való részvételi feltételekről a szervezők folyamatosan tájékoztatnak a https://www.margofeszt.hu weboldalon.