Ismét Könyvhét!

Két éve nem találkozott a könyves szakma, nem láttatták egymást írók, olvasók, kiadók, szerkesztők, úgy ahogy csaknem száz évvel ezelőtt Supka Géza, a könyvhét kezdeményezője javasolta: ingujjban, közvetlen, bohém formában. Most azonban, hogy megcsendesült a világjárvány ismét megszervezte a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete az Ünnepi könyvhetet.

Szeptember 2-án, csütörtökön déltől vannak nyitva a könyvárus bódék kibővített helyszínen, Budapesten a Vörösmarty téren és a Duna-korzó területén, Debrecenben, Szegeden és más vidéki városokban.


Idén – tekintettel a járvány újabb hullámának veszélyeire – különleges óvintézkedéseket vezettek be a szervezők. Az előzetes nyilatkozat szerint „szellősebb beépítéssel, két színpaddal, fertőtlenítő állomások kihelyezésével, maszkokkal készülünk, fertőtlenítjük a színpad előtti székeket, az információs pultokat és a kiadók együttműködését is kérjük ebben a standoknál. A tömegképződést a népszerű írók dedikálásánál igyekszünk elkerülni azzal, hogy nem egyidejűleg szervezik ezeket a kiadók és igénybe veszik a központi, a standoktól elkülönülő dedikálóhelyeket.”

Ebben az évben egyébként száznegyven könyves pavilonban, százhetvenhárom kiadó kínálja a könyveit. A két színpadon, a Vigadó téren és a Vörösmarty téren reggel 10 és este 7 között több mint hetven könyvbemutató beszélgetés lesz. A négy nap alatt közel ezer dedikálásra számítunk, jelen lesz a magyar irodalom szinte teljes spektruma.

A standok hivatalosan naponta reggel 10-től este 7-ig lesznek nyitva, de ahogy máskor is, ebben az évben is várható, hogy sokan kiadó előbb is nyit és később zár, mint a többiek.

A Könyvheti Jegyzékben idén – az esemény szokatlan időpontja miatt – az augusztus 1. és szeptember 2. között megjelent magyar nyelvű és szerzőjű, első kiadású kiadványok szerepelnek. Ugyanakkor a szervezők közzé tették a kiadók magyar szerzők műveiből összeállított 2021. január 1. óta megjelent könyveikkel kapcsolatos ajánlatait; valamint a külföldi szerzők január 1. óta megjelent elsőkiadású könyveinek listáját. Mindezeket tartalmazza a Könyvhétre elkészült ünnepi kiadvány, a Könyvhét Prospektusa, ahol részletesebb tájékoztatást kapnak az olvasók a kiadványokról.

A dedikálások, pódiumbeszélgetések, író-olvasó találkozók, könyvbemutatók során túl a várható programok közül érdemes kiemelni a csütörtöki megnyitót, amelyen a Vám és Pénzügyőrség fúvószenekarának felvonulása és térzenéje után ünnepi megnyitóbeszédet mond Szabó T. Anna költő, író, műfordító. A megnyitó után a Szép Magyar Könyv 2020 verseny ünnepélyes díjkiosztása következik.

A Vörösmarty téren pénteken és szombaton este koncert zárja a napot: pénteken a Canarro zenekar gondoskodik a jó hangulatról, szombaton a Könyvhét zenekara, Müller Péter és a Könyvhat lépnek fel este a színpadon.

Érdekes lehetőséget kínálnak a gyerekeknek a Vigadó téri gyerekkönyv részlegnél szervezett programok. Az MKKE Kárász Eszter és Mesezenekarát hívta el, a Betűtészta Kiadó bábjátékkal kedveskedik a gyerekeknek, de más kiadók is szerveztek ide játékos, zenés eseményeket.

A képzőművészetek barátait különleges kiállítás vára a Gerbeaudban. Exodusok címmel látható Fero Guldan neves szlovák festő, a Szlovák Nemzeti Galéria igazgatójának képsorozata, amely a kitelepítéseket mutatja meg egy szlovák festő szemével.

A könyvhét négy napjának részletes programját, illetve a könyvheti kiadványok listáját megtalálják a www.unnepikonyvhet.hu oldalon. Persze az igazi könyvrajongók a helyszínen tájékozódnak a lehetőségekről.

Irány a Vörösmarty tér - Vigadó tér - Duna-korzó könyvháromszög!


Képek forrása: