Idén is 100 szóban Budapest!

Ismét itt van az immáron nyolcadik alkalommal meghirdetett 100 szóban Budapest pályázat, melyben bárki elmesélheti a saját történetét. Budapestről, 100 szóban. Szerencsére a pályázat bár megrendült, de megtörni nem tört meg tavaly a koronavírus járvány alatt, így idén is mindenki kiírhatja magából a saját budapesti történetét. A szabályok ugyanazok, a téma ugyanaz, a szereplők azonban ismét mások, miközben a pályázat még szintet is lépett. 

Kép forrása

Robogunk tovább
Az elmúlt években a 100 szóban Budapest pályázat népszerűsége töretlenül ívelt felfelé, feladva a leckét a mindenkori zsűrinek, a folyamatosan egyre nagyobb számban beérkező pályaművekkel. Ezt a növekvő lelkesedést pedig hál’ istennek a tavalyi év főgonosza, a covid-járvány sem tudta maga alá gyűrni, ugyanis bár a pályázat kiírása tavaszról őszre csúszott, de a lelkes történetmesélők tolla így is bőszen sercegett, ugyanis rekordot jelentő, több mint kétezerötszáz történet került elmesélésre. Ez a szám pedig feltehetően idén sem lesz kevesebb. Talán ennek is köszönhető, hogy maga az egész pályázat is, ha lehet így fogalmazni „szintet lépett” a díjazásban. Az eddigi rendszer alapján ugyanis mindössze a tíz legjobb történet került illusztrálásra neves, kortárs művészek által, ám ez a szám idén huszonháromra dagadt. Nem véletlenül ennyire, ugyanis épp huszonhárom kerülete van Budapestnek, így minden kerület megkapja majd a maga „nyertes történetét”. 

Kép forrása

A kiírás
A 100 szóban Budapest facebook oldala a következőképp foglalta össze az idei pályázatkiírást: „Sziasztok kedves történetírók! Forró volt az aszfalt nyáron? Rájöttél, hogy panelban lakni a legmenőbb? Esetleg találkoztál John Travoltával a Deákon? Biztos, hogy ennél sokkal izgalmasabb dolgok történtek veletek az elmúlt évben, úgyhogy itt az idő tollat vagy laptopot ragadni. A legjobb 100 történet idén is bekerül egy POKET zsebkönyvbe, a legjobb három novella pedig pénzjutalomban részesül. Ha pedig ez nem lenne elég illusztráció is készül a legjobb 23 történethez. Igen jól hallottátok, 2021-ben még több grafika készül, és ezek Budapest 23 kerületében kerülnek majd kiállításra. Írd meg 100 szóban idén mitől volt érdekes Budapest, és küldd el nekünk szeptember 30-ig! Részletek a http://www.100szobanbudapest.hu oldalon.”

Kép forrása

Az idei zsűri
De lássuk idén kikre hárul az a nehéz, de megtisztelő feladat, hogy zsűrizzék a történeteket. Az idei ítészkvartett talán legnagyobb neve nem más, mint Varró Dániel, elismert író, költő és műfordító. Mellette Janecskó Katalin újságíró – és nem mellesleg a tavalyi nyertes történet, a Fekete Opálüveg szerzője –, Szemes Máté szövegíró, valamint Szemes Botond irodalmár fogják sorrendbe rakni kétezerhuszonegy legjobb százszavasait. Már csak azért is megéri tehát pályázni, hogy ilyen szakavatott, és sokatlátott szemek pásztázhassák sorainkat, miközben megismerik a Mi történeteinket Budapestről. Ha tehát valaki kedvet kapott, irány a 100 Szóban Budapest oldala, és mesélje el, hogy mit látott, mit hallott, miket élt át, vagy mit képzelt el, miközben az általunk oly jól ismert utcákat rótta. Mindezt száz szóban.