Írópalánták versenyfutása

A tavalyinál kétszer több, mintegy 437 pályamunka érkezett a PesText Fesztivál idei, RESET - az irodalom most is összeköt írópályázatára. A szervezők megfogalmazása szerint a programsorozat célja, hogy kulturális hidak és hosszú távú partnerségek alakuljanak ki a V4-es régióban, így a kezdeményezés középpontjában a V4 régió könyvkultúrája által képviselt művészi és társadalmi-kulturális értékek állnak. Rendezvényeik fókuszában a nyelvi sokféleség és az irodalmi fordítás, mint más kultúrák megértésének eszköze áll. A fesztivál kiemelt figyelmet fordít a multidiszciplináris művészeti projektekre és kortárs irodalmi, művészi és tudományos kezdeményezésekre.

Kép forrása

Nagy kihívás volt
„Minden évben egy-egy aktuális hívószó köré szervezzük a fesztivál programját, idén azonban alaposan áthúzta terveinket a vírus” - mondta Kollár Árpád, a fesztivál igazgatója. „Hatalmas kihívás egy világjárvány közepette világirodalmi fesztivált szervezni, de természetesen nem adjuk fel, hiszen nem állhat meg az élet. Szépirodalmi pályázatunkat a nyitás időszakában írtuk ki, ezért magától értetődő volt, hogy a karantén után a nyitás lesz annak fókuszában. Mi nyomtunk egy hatalmas resetet a szervezés során, és szerencsére az írók is alaposan megnyomták a gombokat. Nagy öröm, hogy idén sokkal több pályázat érkezett, mint tavaly.”    
Az idei írópályázat győzteseinek műveit is lefordítják angol, cseh, lengyel és szlovák nyelvre. A szakmai és közönségdíjas szerzők bruttó kétszázezer forint jutalomban részesülnek és felléphetnek a PesText fesztiválon.

Kép forrása

Közönség- és szakmai díj
A beérkezett pályaművekből az előzsűri - Borbáth Péter író, műfordító, túravezető, Urbán Bálint irodalmár, műfordító, az ELTE BTK Portugál Tanszékének oktatója, a Versum szerkesztője és Górász Péter irodalmár, könyvtáros, a FISZ elnökségi tagja - fogja kiválasztani azt a tizenegy művet, amelyből a szakmai zsűri kiválasztja az írópályázat szakmai győztesét.
A szakmai zsűri tagja Nádasdy Ádám, nyelvész, költő, prózaíró, műfordító, esszéista, egyetemi tanár, Terék Anna Csáth Géza-díjjal jutalmazott költő és Hász Róbert, a Tiszatáj folyóirat főszerkesztője.
A közönségdíjra jelölt művekre július 13-ától lehet majd szavazni a PesText weboldalán, a PesText Facebook-oldalán pedig sok játékkal egybekötve mutatják be a beküldött műveket és az írókat.
A szervezők közlése szerint a fesztivál idei vendége lesz Borisz Akunyin grúz származású orosz író, irodalomtörténész és japanológus is, akinek legsikeresebb sorozata a Magyarországon is közkedvelt, Fandorin nyomozásait elbeszélő többrészes írása.

Kép forrása

Az új Troppauer Hümér
S ha már ígéretes tollforgatók: van egy kedves ismerősöm, szintén írónak készül. Már egy csomó pénzt elköltött, egyik írótáborból a másikba vándorol. Lelkesen tanulja a mesterséget, rendre rója a sorokat, s abban reménykedik, hogy előbb-utóbb befut, s akkor busásan megtérül a befektetetett összeg. Nemrég - hiába szabadkoztam - felolvasott egy részletet a készülő művéből. Így kezdődött:
"Janine lila miniszoknyában járt fel, s alá gyönyörű szobájában, majd megállt, metszett kristály poharából lehajtott egy pohár vörösbort és belehanyatlott halványkék bőr kanapéjába..."
Azt mondtam, fantasztikus, ne is folytasd, zabálni fogják. Szavad ne feledd, azonnal jövök, csak a pénztárcám véletlenül kint felejtettem a ház előtt egy kövön.