Fesztivál helyett fieszta

A könyvrajongók szempontjából is szomorú következményekkel érkezett hozzánk a koronavírus-járvány. A józan és remélhetőleg eredményes megelőzés érdekében a komolyabb rendezvények mind elmaradnak, így természetesen nem lesz megtartva a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, a Petőfi Irodalmi Múzeumba tervezett Versmaraton, de még a március 15-ére szervezett 43. Képregénybörze sem, hogy csak a jelentősebb könyves-kulturális eseményeket említsük. 

Kép forrása

Elhalasztják a Könyvfesztivált
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése közölte, hogy a 27. Budapesti Nemzetközi fesztivált későbbi időpontban rendezik meg, miután a kormány veszélyhelyzetet rendelt el, és megtiltotta a száz főnél nagyobb látogatottságú beltéri és az ötszáz főnél nagyobb látogatottságú kültéri rendezvényeket.
Felfüggesztik az eredetileg április 23-tól 26-ig tervezett rendezvény előkészületeit is, és a következő napokban részletes tájékoztatást küldenek minden kiállítónak a könyvfesztivál új időpontjáról.
Öröm az ürömben a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Egyesülése által felvetett nyári könyvfieszta ötlete. Gál Katalin a szervezet elnöke a közelmúltban azt mondta, hogy ha el kell halasztani a Budapesti Könyvfesztivált, akkor a későbbi megtartás akár az Ünnepi könyvhéttel is egybeeshetne. 
„Most ott tartunk, hogy jön a következő nagy esemény, a június 4-én kezdődő könyvhét. Az egy szabadtéri rendezvény, amely újra a Vörösmarty téren lesz, úgy néz ki, jól elférünk, terebélyesedhetünk minden irányban. Arra gondoltunk (…), hogy a kettő öszvérét lehetne létrehozni, hogy ne menjen kárba semmi, mert közel kétszáz könyv jelenik meg a fesztiválra, ami nagyon sok. A könyvfesztiválra fordított könyvekkel készülnek a kiadók, az ünnepi könyvhét meg magyar szerzők ünnepe, azon gondolkodunk, ha előállna a helyzet, hogyan lehetne a kettőből egy nagy könyvfiesztát rendezni, összehozni ezeket, ami a belváros elfoglalását jelentené több színpaddal, nagy eseményekkel.”

Kép forrása

Elmaradó rendezvények
Ugyancsak későbbi időpontra halasztják az eredetileg április 8-ra, a Petőfi Irodalmi Múzeumba tervezett Versmaratont a koronavírus-járvány, s az annak megfékezése érdekében hozott intézkedések miatt. A rendezvénynek egyelőre nem jelöltek ki új időpontot. Az irodalmi múzeum azt is közölte, hogy ugyancsak elmarad a Költők Futása, amelyet 2020. április 4-ére terveztek. 
Ugyanakkor a HangHordozók – Énekmondók versenyének 2020. április 18-ra tervezett döntőjét, amennyiben a járványügyi helyzet azt nem fogja megakadályozni, megrendezi az intézmény. A döntővel kapcsolatosan 2020. március 31-én hoznak végleges döntést, a járványügyi vészhelyzet fenntartásától függően. 
A legközelebbi elmaradó nagyesemények között van a 43. KépregényBörze. A szervezők „Nehéz szívvel” jelentették be, hogy a rendezvényt nem tartják meg. Közleményük szerint „meghallgattuk a hivatalos jelentéseket a zárt térben történő rendezvényekről, egyeztettünk magával az iskolával, ahol már az Istetiszteleteket sem tartják meg a fertőzésveszély miatt, plusz, az asztalfoglalásokat is lemondta azóta több kiadó és magáneladó, minket is naponta keresnek meg többen bizonytalanok, aggodalmunknak adva hangot. Vasárnapig a helyzet javulni biztosan nem fog, csak rosszabb lehet, az utolsó pillanatra hagyni pedig nem lenne érdemes. Világos, hogy nem tartunk még ott Magyarországon, hogy komolyabban félni kelljen a rendezvénytől, ugyanakkor az iskola sem vállalhatja a felelősséget, ha a javaslatok ellenére mégis zárt térbe kerülne 1000-1500 ember, és ennek bárminemű következménye lenne. Sajnáljuk, nyáron újra megpróbáljuk”

Kép forrása

A kiadók válasza

A nagyrendezvények szervezőinek felelősségteljes döntése azonban a kiadók munkáját is érinti. Az erős képregényes vonalat is képviselő Fumax Kiadó már a bejelentést megelőzően közölte, hogy a változások érintik majd a megjelenéseket is. „A kiadási tevékenységünket mi igyekszünk rendezvényekhez igazítani – a rendezvények elmaradása pedig komoly újratervezésre késztet minket. Egy biztos: a kiadványaink megjelenése emiatt még a már bejelentett címek esetében is előfordulhat, hogy más, későbbi időpontra fog csúszni…” Majd hamarosan jött a pontosítás: „Ebben a pillanatban érkezett a hír: a szervezők elhalasztják az áprilisi Könyvfesztivált... Ennek megfelelően … biztosan halasztásra kerül bizonytalan ideig a tervezett kiadványaink közül” két kötet, a többi már bejelentett cím megjelentetésének idejét pedig mérlegeli a kiadó.

A többi kiadó nem reagált ilyen gyorsan, de abban biztosak lehetünk, hogy a könyvmegjelenéseket erőteljesen átalakítja majd a tavaszi rendezvények elmaradása. A tavaszi kiadási bumm hiánya pedig a kiadók éves forgalmát is visszanyomja majd.