Újra itt a 100 szóban Budapest pályázat

Május 9-én elindult a 2014 óta immáron ötödik alkalommal meghirdetett 100 szóban Budapest pályázat, melyben bárki elmesélheti a saját történetét. Budapestről, 100 szóban. Az „Egy város ezer arca 100 szóban” névre keresztelt pályázat az elmúlt években rendkívüli népszerűségnek örvendett, így várható volt, hogy idén is tollat lehet majd ragadni. Ehhez mérten meg is született az idei kiírás. A szabályok ugyanazok, a téma ugyanaz, a szereplők azonban ismét mások. 

Kép forrása

Fizetnek, rajzolnak, beválogatnak
Az elmúlt négy évben a 100 szóban Budapest oldala alapján a mindenkori zsűri összesen több mint ötezer pályaművet olvasott el és értékelt, melyek közül aztán hosszas fejtörések után kiválasztották az adott év legjobbjait. De hogy miért is érdemes pályázni? Nos, amellett, hogy a legjobb három pályamű pénzdíjban is részesül, a legjobb tizenkettő alkotást nagy nevű kortárs művészek illusztrálják, a legjobb száz műből pedig egy zsebkönyvet állítanak össze, majd adnak ki. A pályázaton egyébként a zsűri külön jutalmazza a 18 év alatti kategória győzteseit is. No de kikből is áll idén ez a bizonyos zsűri? Az idei ítészek: Székely Kriszta filmrendező, Jakab Juli zeneszerző és dramaturg, Busa Pista színész, valamint Nagy Dániel Viktor színész. Az ő szavuk fogja tehát felállítani a végső sorrendet. 

Kép forrása

A kiírás
A 100 szóban Budapest oldala a következőképp foglalta össze az idei pályázatkiírást: 
„Egy város ezer arca 100 szóban. - Beküldési határidő: 2019. július 15.
Eltelt egy év és megfejtetted a Deák Ferenc téri szökőkút titkát? A Dob utcában összeszámoltál 30 különböző nyelvet és közölük egyik sem magyar volt? A dunában delfinek és orkák harcoltak szombat hajnalban amikor Lacival arra jártatok? Írhatsz Budapest látható vagy akár rejtett oldaláról is, hiszen annyi történet van ahány kacsa követ dobálhatsz a római parton. A Mindspace először 2014-ben hirdette meg a 100 szóban Budapest történet író pályázatát, de sok év után még mindig nem tudunk betelni kedves városunk sokoldalúságával. Továbbra is kíváncsiak vagyunk mindenki saját 100 szavas elbeszélésére. Lehet vers, egy kifordított reklám, egy mementó vagy gondolat - alapvetően nincs sok kötöttség:
1. Kell egy történet
2. Bármilyen formában de kapcsolódjon Budapesthez
3. Maximum 100 szóban foglald össze” 


Kép forrása

Chilei ötlet
Érdekesség még egyébként, hogy 2016-tól már Prágában, Varsóban és Pozsonyban is elindult ez a pályázat, értelemszerűen az adott ország adott embereinek saját fővárosukhoz kapcsolódó történeteivel. Bár hízelgő lenne azt gondolni, hogy az alapötlet Budapestről indult ki, de sajnos az érdem egy másik kontinens gondolkodóié, a pályázat atyja ugyanis a már több mint tizenhat éves „Santiago en 100 palabras” nevű chilei felhívás, amely 2001-ben Santiago városában kelt életre. Ez a kezdeményezés azóta Chile legfontosabb irodalmi pályázatává nőtte ki magát. A cél akkor is ugyanaz volt, mint 2019-ben Budapesten: fonódjon össze az irodalom és a városi lét, minél többen ragadjanak tollat és kezdjenek alkotni, valamint hogy a mindennapi urbánus rohanásban egy pillanatra megálljunk, és szenteljünk néhány lelassult, elmélyült gondolatot az irodalomnak. 
Aki tehát kötődik valamilyen formában, legalább egy történettel csodálatos fővárosunkhoz, vagy netalántán írói álmokat dédelget és szeretné, ha egy szakavatott zsűri értékelné a munkáját, majd akár ki is adják azt egy zsebkönyvben, esetleg szimplán úgy érzi, hogy neki bizony van mondanivalója -100 szóban-, az ne habozzon, tollra fel és rekesszünk Dunát az írott szavainkkal!  

Forrás