Kitüntetik a horror királyát

Az Egyesült Államok legmagasabb, művészeknek odaítélt állami kitüntetését, a National Medal of Artsot veheti át Stephen King Barack Obama amerikai elnöktől szeptember 10-én. Az idei díjazottak között van Sally Field kétszeres Oscar-díjas színésznő és John Baldessari konceptualista képzőművész is – írja a Variety.com.

Mesteri történetmesélés

Az elismerés hivatalos internetes oldala szerint Stephen King egyike a legnépszerűbb és legtermékenyebb kortárs íróknak, aki műveiben a mesteri történetmesélést az emberi természet éles elemzésével társítja, könyvei évtizedek óta töltik el rettegéssel és örömmel olvasóit az egész világon.
A hatvannyolc éves Sally Field kitüntetésének indoklása szerint a színésznő alakításainak méltósága, empátiája és bátorsága az egész világon megérintette a közönséget.
A National Medal of Arts mostani kitüntetettjei között lesz az egyik legnevesebb kortárs konceptualista művésznek tartott John Baldessari, Ping Chong színházi rendező és koreográfus, a Puerto Ricó-i születésű Miriam Colón színésznő, Meredith Monk zeneszerző és énekes, Ann Hamilton képzőművész, a Metropolitan operaházban afroamerikai tenorként elsőként főszerepet éneklő George Shirley, valamint Tobias Wolff, az Ez a fiúk sorsa című regény és más művek szerzője.
A Michigan államban működő University Musical Society és a művészeket támogató The Doris Duke Charitable Foundation is a díjazottak között található.
A díjakat a bölcsészettudományok terén odaítélt legmagasabb amerikai állami kitüntetésekkel (National Humanities Medal) együtt a jövő hét csütörtökén adja át az Egyesült Államok elnöke a Fehér Házban.

Sikerkönyvek, megbukott sorozatok
A legmagasabb állami díjra most felterjesztett Stephen Edwin King (Richard Bachman néven is publikál) 1947. szeptember 21-én született; a jelenkor egyik legolvasottabb szerzője, akit az úgynevezett  popkultúra első számú írójaként szoktak emlegetni. Negyvennél is több nyelvre lefordított művei több mint négyszázmillió példányban keltek el világszerte.
King első regényének megjelenése óta nagy hatást gyakorol a kortárs amerikai irodalomra, a horror műfajának koronázatlan királyaként szokták emlegetni. Jelentős hatása van az amerikai filmiparra is, hiszen néhány kivételtől eltekintve az összes művéből készült tévé- vagy film, illetve sorozat. Ezek azonban sokszor gyenge eredményt hoztak, és gyakran szinte teljes mértékben eltértek a film alapjául szolgáló műtől. Igaz, akad egy-két üdítő kivétel is, mint például a Halálos árnyék, A remény rabjai, az Állj mellém!, a Tortúra (ami Oscar-díjat is nyert), a Dolores Claiborne, vagy A halálsoron. Ide sorolhatjuk a vitatott, de kétségtelenül világhírűvé vált Stanley Kubrick-filmet, a Ragyogást is.

A kritikusok hangja
Stephen King műveit a műfaj határain belül általában pozitívan fogadják a kritikusok, de sokan világítanak rá arra, hogy nem tartoznak a szépirodalom kategóriájába, csupán a populáris irodalmat vagy ponyvairodalmat képviselik. Az író által 1996-ban elnyert O. Henry-díj és a 2003-ban odaítélt Nemzeti Könyvdíj után különösen felerősödött néhány kritikus hangja. Így például Richard Snyder, a Simon & Schuster kiadó egykori vezetője úgy nyilatkozott, hogy az, amit King ír, nem nevezhető irodalminak. Harold Bloom kritikus pedig, aki többek között negatívan nyilatkozott J. K. Rowlingról és Doris Lessingről is, egyenesen az amerikai kultúra hanyatlását vélte felfedezni a döntésben.
Voltak, akik azonban védelmükbe vették, így például Orson Scott Card író vagy Roger Ebert filmkritikus. King maga pedig azzal felelt a 2003-as díj kapcsán felerősödött kritikákra, hogy itt az ideje lerombolni az úgynevezett szépirodalom és populáris irodalom között húzódó falat.