Magyarország Göteborgban

Idén Magyarország lesz a díszvendége a szeptember 24. és 27. között zajló Göteborgi Könyvvásárnak, amelyen a kortárs magyar irodalom mellett a magyar történelem, a kortárs zene, a turizmus és a magyar gasztronómia is bemutatkozik – közölte Balassi Intézet által tartott tájékoztatón Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár és Hammerstein Judit, az intézet főigazgatója

Magyarországot kérték fel a vásár díszvendégének

A Göteborgi Könyvvásár Európa egyik legfontosabb könyves rendezvénye, melyen tavaly több, mint nyolcszáz kiállító és csaknem százezer látogató vett részt. A nagyjelentőségű kulturális fesztivál szervezői 2015-ben – Románia és Brazília után – Magyarországot kérték fel a vásár díszvendégének.
Magyar részről a részvételt a Balassi Intézet bonyolítja, s mivel a Göteborgi Könyvvásár Európa egyik legfontosabb könyvszakmai eseménye, indokolt, hogy ne pusztán a színvonalas magyar irodalom mutatkozzon be, de a hazai könyves kultúrát nemzeti kontextusba helyezve mutassuk meg a kultúra svéd barátainak. Ezért szakmai és művészeti programok is kiegészítsék a svédországi megjelenést – hangsúlyozta Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománypolitikáért felelős államtitkára. „A megjelenés szervesen illeszkedik abba a kulturális diplomáciai tevékenységbe, amely reményeink szerint egyre koncentráltabban segíti elő a magyar kulturális jelenlétet minél nagyobb közönség felé a nemzetközi színtéren” – tette hozzá.
Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója azzal egészítette ki az államtitkár gondolatait, hogy elmondta: „Célunk az, hogy bemutassuk a magyar irodalom sokszínű, tagolt, gazdag és rendkívül színvonalas voltát, ugyanakkor a díszvendégség lehetőséget teremt arra is, hogy a széles értelemben vett kultúra is be tudjon mutatkozni.”

Kortárs és klasszikus szerzők
Magyarország egyébként nem volt jelen mindig a nagy múltú göteborgi vásáron. Önálló standdal csak 2012 óta vesz részt hazánk a könyvszakmai rendezvényen, idén azonban – a díszvendégként való meghívásnak is megfelelve – százhatvankét négyzetméteres standon fogadja a látogatókat. A kínálatban szerepelnek az elmúlt években megjelent, valamint a vásárra frissen megjelenő kortárs és klasszikus szerzők, mint például Esterházy Péter, Kertész Imre, Kiss Judit Ágnes, Kosztolányi Dezső, Krasznahorkai László, Krusovszky Dénes, Szerb Antal, Tóth Krisztina vagy Varró Dániel svéd nyelvre lefordított művei, de angol nyelvű szépirodalmi és ismeretterjesztő munkák is megtalálhatók lesznek a standon.
A magyar írótársadalmat színes és rendkívül erőteljes csapat képviseli. A delegáció tagja lesz Berg Judit, Bodor Ádám, Jókai Anna, Jávorszky Béla, Kiss Judit Ágnes, Krusovszky Dénes, Kukorelly Endre, Ladik Katalin, Lipcsey Emőke, Mezey Katalin, Nádasdy Ádám, Szécsi Noémi, Szegedi Katalin, Szkárosi Endre, Szőcs Géza, Tóth Krisztina, Török András, Varró Dániel és Vincze Ferenc.

Irodalmon innen és túl
Hammerstein Judit elmondta azt is, hogy a magyar stand Budapest igyekszik megidézni, az irodalmi teljesítmények mellett filmvetítés és koncert is népszerűsíti majd a fővárost.
A Balassi Intézet Publishing Hungary programja által szervezett rendezvénysorozat mintegy hetven különböző eseményt kínál az érdeklődőknek. A magyar csapat szakmai kerekasztal-beszélgetésekkel, könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, gyermekfoglalkozásokkal és izgalmas kulturális programokkal várja a látogatókat. Bemutatkozik például Hévíz és Balatonfüred, a kultúra, a bor, és a nyár lehetőségeit kínálva, de lesz olyan előadás is, amely arról szól, van-e magyar gazdasági csoda.
Az irodalmi megjelenésen túl kiállítások, zenei programok, illetve filmvetítések is színesítik a magyar megjelenést, de az 1945-ben meggyilkolt Kinszki Imre fotográfus második világháború előtt készült képei is a vásár kiemelt helyszínén lesznek láthatók, a göteborgi templomokban pedig magyar szerzők műveiből hallgathatnak koncerteket az odalátogatók – sorolta az igazgató.

A vásár és a magyar stand megnyitóján a Budapest Bár zenél majd, ugyancsak ők adnak egész estés koncertet a Bio Roy moziban, ahol ezen túl a Kertész Imre Nobel-díjas regényéből készült filmet, a Sortalanságot és a Szabadság, szerelem című filmalkotást vetítik majd az érdeklődőknek.